30 Απρ 2024
READING

Η ανάπτυξη του Amazon το 2021 στηρίζεται στις υπηρεσίες

3 MIN READ

Η ανάπτυξη του Amazon το 2021 στηρίζεται στις υπηρεσίες

Η ανάπτυξη του Amazon το 2021 στηρίζεται στις υπηρεσίες

Καθώς αναπτύχθηκε το ηλεκτρονικό εμπόριο πέρυσι, αυξήθηκαν και τα έσοδα της Amazon. Συνολικά, η Amazon έφτασε στα 113,1 δισεκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, αυξημένα κατά 27% σε ετήσια βάση. Είναι ένα σημαντικό νούμερο, αλλά μικρότερο σε σύγκριση με το άλμα 40% που πέτυχε το Amazon το δεύτερο τρίμηνο πέρυσι, κατά τη διάρκεια του πρώιμου lockdown. 

Ωστόσο, η πρόσφατη έκθεση αποτελεσμάτων της εταιρείας αποκαλύπτει τον βαθμό στον οποίο το Amazon κατάφερε να διαφοροποιήσει τις πηγές εσόδων της, ειδικά σε διαφημιστικές και άλλες υπηρεσίες και χρησιμοποίησε αυτά τα κανάλια ώστε να έχει ξανά πολύ καλό αποτέλεσμα.Το προηγούμενο τρίμηνο, η Amazon είχε καθαρά κέρδη 8,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ένας από τους μεγαλύτερους αριθμούς κερδών του μέχρι σήμερα. Αυτό το τρίμηνο, έφτασε τα 7,8 δισεκατομμύρια δολάρια σε καθαρά έσοδα.

Ένα από τα κύρια γεγονότα του δεύτερου τριμήνου για το Amazon ήταν η Prime Day, η οποία έλαβε χώρα ένα μήνα νωρίτερα από τη συνηθισμένη ημερομηνία στα μέσα Ιουλίου. Οι πωλήσεις Prime Day επιβραδύνθηκαν σε σχέση με άλλες χρονιές, αφού είχε αύξηση μόλις 7,6% σε σύγκριση με το Prime Day 2020. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε όλες τις προηγούμενες Prime Days, το Amazon είχε αυξήσεις με διψήφια ποσοστά. Συνολικά, οι υπηρεσίες του Amazon αυξήθηκαν με καλό ρυθμό, φέρνοντας 25,085 δισεκατομμύρια δολάρια, αυξημένα κατά 34% από πέρυσι.

Αυτό δεν σημαίνει ότι για το Amazon όλα ήταν ομαλά. Τους τελευταίους μήνες, το Amazon ένιωσε την πίεση από τις αντιπαραθέσεις που αφορούσαν μερικούς από τους κορυφαίους πωλητές της. Κατάργησε πολλές από τις πιο δημοφιλείς μάρκες ηλεκτρονικών ειδών τρίτων πωλητών και πολλές κινεζικές μάρκες, αφού μια έκθεση ανέφερε ότι πολλοί από αυτούς πλήρωναν πελάτες για να αφήσουν θετικές κριτικές.

Ταυτόχρονα, διεθνείς πωλητές που δεν έχουν πραγματική παρουσία στις ΗΠΑ έχουν γίνει πονοκέφαλος για το Amazon στα δικαστήρια. Αμέσως αφού ένας δικαστής από την Καλιφόρνια διαπίστωσε ότι το Amazon θα μπορούσε να είναι υπεύθυνο για ελαττωματικά προϊόντα τρίτων που πωλούνται στην αγορά των ΗΠΑ.

Παρόλο που η αγορά προκαλεί πονοκεφάλους, το Amazon επεκτείνει τις πηγές εσόδων του πέρα ​​από τα καταναλωτικά προϊόντα. Το λογισμικό cloud-computing της εταιρείας, Amazon Web Services, παρέμεινε κερδοφόρο ενώ εδώ και χρόνια πολλά από τα άλλα τμήματα της εταιρείας έχουν αρχίσει να ακολουθούν το μοντέλο AWS για να βελτιώσουν μια εσωτερική τεχνολογία και στη συνέχεια να την πουλήσουν σε ανταγωνιστές. Ως αποτέλεσμα, η αναπτυσσόμενη επιχείρηση υπηρεσιών του Amazon γίνεται ένα πολύ μεγαλύτερο κομμάτι των εσόδων της.

Το Amazon είχε επίσης επιτυχία προσφέροντας υπηρεσίες αποστολής και εκπλήρωσης στους τρίτους πωλητές του. Ωστόσο, η εταιρεία έχει επίσης αρχίσει να ωθεί το πρόγραμμα εκπλήρωσης της, Fulfillment by Amazon, σε μάρκες που δεν πωλούν στο Amazon. Μια πρόσφατη συνεργασία με το BigCommerce δείχνει πως το Amazon προσπαθεί να κερδίσει χρήματα για την εκπλήρωση από μάρκες όλων των μεγεθών, ανεξάρτητα από το πού πουλάνε. Η συνεχής αύξηση των εσόδων από τις υπηρεσίες αυτό το τρίμηνο υποδηλώνει ότι ήδη βρίσκει επιτυχία σε αυτόν τον τομέα.

Παράλληλα, η εταιρεία έχει αυξήσει τις διαφημιστικές της δραστηριότητες στο σημείο όπου οι διαφημίσεις στο Amazon δεν υπάρχουν πλέον απλώς ως ένας τρόπος πώλησης προϊόντων και αναζήτησης σε υπάρχοντες πωλητές. Μέσα από τον πρόσφατο κύκλο streaming προσφορών και την εξαγορά της MGM, η εταιρεία ετοιμάζεται να πουλήσει διαφημίσεις  ακόμη και σε μεγάλες μάρκες χωρίς παρουσία στο Amazon. 

Αυτή η προσέγγιση της πώλησης τεχνολογίας και ψηφιακών υπηρεσιών σε λιανοπωλητές έχει αποδειχθεί τόσο προσοδοφόρα που η Walmart προσπαθεί να την αναπαράγει. Η Walmart όχι μόνο διπλασιάζει τον όγκο των διαφημίσεων αναζήτησης που εμφανίζει στην αγορά της, αλλά ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει να πουλά το λογισμικό παραλαβής και παράδοσης σε άλλες εταιρείες, ενισχύοντας το επιχείρημα ότι τα μεγάλα κέρδη μπορούν να έρθουν από τις υπηρεσίες.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.