01 Μάι 2024
READING

Το Internet of Things  θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στη βιομηχανία της μόδας

6 MIN READ

Το Internet of Things  θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στη βιομηχανία της μόδας

Το Internet of Things  θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στη βιομηχανία της μόδας

Τα smartphones, μας έχουν ήδη εξοικειώσει με αυτό που ονομάζεται “λειτουργικό σύστημα”. Ένα λειτουργικό σύστημα επιτρέπει στις εφαρμογές να συνομιλούν με τη συσκευή. Εννοιολογικά, ένα λειτουργικό σύστημα είναι μια απλή ιδέα: μια σειρά κανόνων που χρησιμοποιεί το λογισμικό για να αλληλεπιδρά με άλλο λογισμικό και υλικό. 

Τώρα η έννοια των λειτουργικών συστημάτων ξεφεύγει από το λογισμικό και εφαρμόζεται σε φυσικά πράγματα- γνωστό σε όλους μας Internet of Things  (IoT). Το IoT επιτρέπει σε αντικείμενα όπως τα φώτα ή ο κλιματισμός, να επικοινωνούν με άλλες συσκευές. Ένα παράδειγμα είναι όταν μια συσκευή Alexa ρυθμίζει τα φώτα του δωματίου ή τις γκαραζόπορτες ή τις ρυθμίσεις της θερμοκρασίας. Με την πάροδο του χρόνου, θα υπάρξουν πολύ περισσότερες τέτοιες αλληλεπιδράσεις μεταξύ συσκευών και πραγμάτων- τα λειτουργικά συστήματα διευκολύνουν αυτές τις αλληλεπιδράσεις.  

Πώς το IoT θα συνεργαστεί με τη βιομηχανία της μόδας 

Αναπόφευκτα, οι συνδέσεις του λογισμικού με τα φυσικά πράγματα θα επεκταθούν και στη βιομηχανία της μόδας. Για παράδειγμα:

  • Κάποιος θέλει να ανακυκλώσει ένα παλιό ή πολυφορεμένο ρούχο ώστε να μην καταλήξει στην χωματερή. Αλλά δεν ξέρει από τι είναι φτιαγμένα τα κουμπιά ή τι είδους κλωστή χρησιμοποιείται στις ραφές. Αυτή η έλλειψη πληροφοριών σημαίνει ότι η μόνη θέση για το ρούχο είναι τα σκουπίδια- δεν μπορεί να ανακυκλωθεί επειδή κανείς δεν ξέρει τι περιέχει και πού πρέπει να πάει. Αν όμως το ένδυμα είχε μια μοναδική ετικέτα που να συνδέεται με τον κατασκευαστή, ο ανακυκλωτής θα μπορούσε να γνωρίζει αμέσως πώς να χειριστεί το προϊόν. Η Waste Management, ηγέτιδα εταιρεία στη διαχείριση αποβλήτων στον κόσμο, πιστεύει ότι αυτή είναι μια επιχειρηματική ευκαιρία και διερευνά την ανακύκλωση ενδυμάτων, ενώ εργάζεται σε μια σειρά από πιλοτικές εφαρμογές με μάρκες και λιανοπωλητές. 

  • Κάποιος αγόρασε ένα vintage προϊόν, αλλά δεν ξέρει αν είναι αληθινό ή όχι. Θα μπορούσε να συνδεθεί άμεσα με τον κατασκευαστή μέσω του μοναδικού αναγνωριστικού του προϊόντος για να διαπιστώσει αν είναι αληθινό και να μάθει πώς κατασκευάστηκε το προϊόν, πού και από ποιον. 

  • Κάποιος στέκεται στη ντουλάπα του και σαρώνει τα αναγνωριστικά στα αγαπημένα του ρούχα και μοιράζεται τις πληροφορίες με την αγαπημένη του μάρκα ή τον έμπορο λιανικής πώλησης. Αυτοί επιλέγουν αμέσως νέα αντικείμενα για να ψωνίσει που έχουν παρόμοια αισθητική και είναι στο μέγεθος του και αρμόζουν στην οικονομική του κατάσταση.

Τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή 

Μπορεί όλα αυτά ακούγονται καλά, αλλά δεν είναι άμεσα εφικτά σήμερα. Παρολαυτά βλέπουμε να γίνονται κρίσιμα βήματα αυτή τη στιγμή για όλα αυτά, αλλά και για υπηρεσίες που δεν έχουμε ακόμη φανταστεί. Μια εταιρεία που ονομάζεται Eon Group έχει δημιουργήσει ένα λειτουργικό σύστημα που επιτρέπει στους κατασκευαστές, τους ανακυκλωτές, τους μεταπωλητές, τους καταναλωτές ή οποιονδήποτε να έχει πρόσβαση σε πλήρεις και σωστές πληροφορίες σχετικά με ένα ένδυμα ή καταναλωτικό προϊόν. Το σύστημα της Eon επιτρέπει στην Waste Management να φέρει περισσότερα υλικά στην κορυφή της πυραμίδας, που μπορούν να ανακυκλωθούν και να επαναχρησιμοποιηθούν. 

Το λειτουργικό σύστημα της Eon αποκτά πραγματική απήχηση:

  • Η Yoox, ιδιοκτήτρια του Net-A-Porter και άλλων καταστημάτων λιανικής πώλησης μόδας με αξία αγοράς που υπερβαίνει τα 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια, εφαρμόζει ένα σύστημα συνδεδεμένο με την Eon σε όλα τα ρούχα ιδιωτικής ετικέτας της. 

  • Η Walmart δεσμεύτηκε να διαθέσει 1,2 εκατομμύρια δολάρια για να δοκιμάσει την κυκλικότητα της ανακύκλωσης χρησιμοποιώντας το σύστημα της Eon.  

  • Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει ένα “ψηφιακό διαβατήριο προϊόντων” που επιτρέπει στους καταναλωτές να έχουν πρόσβαση σε λεπτομερείς πληροφορίες για κάθε καταναλωτικό προϊόν για τον ίδιο ακριβώς λόγο.

Η ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της Eon, λέει ότι “η σχέση μεταξύ της μάρκας και του πελάτη τελειώνει τη στιγμή που το προϊόν πωλείται. Αλλά στην πραγματικότητα είναι μόνο η αρχή του κύκλου ζωής του προϊόντος και της εμπειρίας της μάρκας”. Η δυνατότητα χρήσης της επικοινωνίας για την επέκταση αυτού του κύκλου και της εμπειρίας βελτιώνει τις ευκαιρίες για τη μάρκα και τις εμπειρίες για τους καταναλωτές. 

Η Eon εισάγει μια γλώσσα για να μιλήσουν αυτά τα συνδεδεμένα προϊόντα. Αυτό που κάνει είναι πολύ απλό. Επιτρέπει στις μάρκες ή στους λιανοπωλητές να το διαχειρίζονται σε όλο τον κύκλο ζωής του. Αυτό περιλαμβάνει τη γνώση του τι είναι ένα προϊόν, από πού προήλθε, ποιος το κατασκεύασε και τι του συνέβη με την πάροδο του χρόνου.

Η ανακύκλωση, η μεταπώληση είναι προφανείς χρήσεις ενός λειτουργικού συστήματος μόδας. Αλλά όπως συνέβη και με την ανάπτυξη των smartphones, μόλις το σύστημα τεθεί σε εφαρμογή,  οι επιχειρηματίες είναι πιθανό να αναπτύξουν πιο καινοτόμους τρόπους χρήσης των πληροφοριών. Οι αναλυτές της βιομηχανίας υποθέτουν ότι η τεχνολογία αυτή θα βελτιώσει την αποτελεσματικότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας, θα μειώσει τα out-of-stocks και θα βελτιώσει την απόδοση του marketing. Δεδομένης της κλίμακας των βιομηχανιών μόδας και αξεσουάρ, είναι πιθανό ότι ο αντίκτυπος αυτού του είδους των πληροφοριών θα δημιουργήσει ευκαιρίες που είναι αδύνατο να προβλεφθούν αυτή τη στιγμή. 

Τα στοιχεία μιας έκθεσης που δημοσίευσε πρόσφατα η Sharpend, σύμβουλος IoT της PepsiCo, της Campari, της Levi’s και άλλων καταναλωτικών εταιρειών, λένε ότι το 53% των καταναλωτών θα πλήρωναν περισσότερα για ένα συνδεδεμένο προϊόν. Το 78% των Αμερικανών καταναλωτών έχει ήδη χρησιμοποιήσει έναν κωδικό QR πάνω στη συσκευασία για να συνδεθεί με το προϊόν και η πλειοψηφία δηλώνει ότι αναμένει να το κάνει πιο συχνά μέσα στο επόμενο έτος. Περισσότερα από τα τρία τέταρτα των καταναλωτών στις ΗΠΑ έχουν χρησιμοποιήσει τη συνδεδεμένη συσκευασία για να μάθουν για την ανακύκλωση ή την απόρριψη της συσκευασίας ή του προϊόντος. 

Διαφορετικά οράματα 

Η βιομηχανία της μόδας δεν αναπτύσσει αυτή τη νέα τεχνολογία με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο. Η Eon ίσως έχει το ισχυρότερο brand για τους σχεδιαστές μόδας που θέλουν να εμπλακούν στον συνδεδεμένο χώρο. Όμως, η τεχνολογία αποσπά την προσοχή των brands. Οι μάρκες πρέπει να τοποθετούν την εμπειρία πριν από την τεχνολογία και αυτή τη στιγμή οι περισσότεροι άνθρωποι τοποθετούν την τεχνολογία πριν από την εμπειρία. Απαιτείται μεγαλύτερη εστίαση στον εντοπισμό μιας αδυναμίας των καταναλωτών ή στη διερεύνηση ενός μετασχηματισμού νέων επιχειρηματικών ευκαιριών με συνδεδεμένα προϊόντα. Αυτά τα “έξυπνα, συνδεδεμένα προϊόντα” είναι πιθανόν να αποτελέσουν τον μεγαλύτερο μετασχηματισμό που έχει προέλθει από την πληροφορική, δημιουργώντας περισσότερη καινοτομία, αύξηση της παραγωγικότητας και οικονομική ανάπτυξη από ό,τι οι προηγούμενες εξελίξεις στην πληροφορική. 

Αυτό έχει ξανασυμβεί

Όταν πρωτοδημιουργήθηκαν οι προσωπικοί υπολογιστές, δεν ήταν γνωστό ότι οι εταιρείες που κατασκευάζουν τα λειτουργικά συστήματα γι’ αυτούς θα γίνονταν πιο σημαντικές και πιο πολύτιμες από τους κατασκευαστές του πραγματικού υλικού. Τα λειτουργικά συστήματα αποδείχθηκε ότι αποτελούν το θεμέλιο των επικοινωνιών και τα λειτουργικά συστήματα είναι έτοιμα να κινηθούν τώρα πέρα από τους υπολογιστές. Σήμερα οι βιομηχανίες ενδυμάτων, μόδας και αξεσουάρ εξακολουθούν να κατασκευάζουν προϊόντα που δεν μπορούν να συνδεθούν με τους πελάτες ή τους κατασκευαστές τους. Με ένα λειτουργικό σύστημα για τη βιομηχανία, η ανακύκλωση μπορεί να απογειωθεί, η μεταπώληση θα είναι πολύ πιο εύκολη και αξιόπιστη, οι αλυσίδες εφοδιασμού θα είναι πιο αποτελεσματικές και το τραπέζι θα είναι έτοιμο για την ανάπτυξη νέων και καινοτόμων υπηρεσιών.

Όπως έκαναν οι Uber, Airbnb, Doordash, Instacart, ένα λειτουργικό σύστημα με χρήση IoT θα κάνει τα φυσικά αντικείμενα πιο προσιτά και χρηστικά. Είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς όλους τους τρόπους με τους οποίους θα λειτουργήσουν αυτές οι υπηρεσίες πριν ξεκινήσουν, αλλά ο αντίκτυπος στον τρόπο με τον οποίο οι καταναλωτές έχουν πρόσβαση και χρησιμοποιούν τα προϊόντα μόδας θα είναι τεράστιος.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.