01 Μάι 2024
READING

Η Mattel υπόσχεται να γίνει καλύτερος πολίτης του πλανήτη

5 MIN READ

Η Mattel υπόσχεται να γίνει καλύτερος πολίτης του πλανήτη

Η Mattel υπόσχεται να γίνει καλύτερος πολίτης του πλανήτη

Η εταιρεία παιχνιδιών Mattel συνέταξε την Έκθεση Εταιρικής Ευθύνης, ένα έγγραφο που αποτελεί ταυτόχρονα μια αξιολόγηση των προηγούμενων προσπαθειών της να είναι καλός πολίτης του κόσμου και μια υπόσχεση να γίνει ακόμα καλύτερος. Ένα μεγάλο μέρος αυτής της υπόσχεσης είναι η δέσμευση να γίνει πιο πράσινη. 

Στην έκθεση, της οποίας ένα προγενέστερο αντίγραφο κοινοποιήθηκε από τη Mattel, η εταιρεία επιβεβαιώνει τις περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες που είχε ανακοινώσει προηγουμένως, όπως ο στόχος της να χρησιμοποιεί μόνο ανακυκλωμένα, ανακυκλώσιμα ή βιολογικά πλαστικά στα παιχνίδια της μέχρι το 2030, και παρουσιάζει νέες, όπως μηδενικά απόβλητα παραγωγής μέχρι το 2030 και μείωση κατά 50% των απόλυτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου των κατηγοριών 1 και 2, επίσης μέχρι το 2030. 

Αυτή είναι η πέμπτη φορά που η Mattel εκδίδει αντίστοιχη έκθεση. Η πρώτη έκθεση εκδόθηκε το 2004 και επικαιροποιούνταν κάθε τρία χρόνια μέχρι το 2012, την τελευταία φορά που κυκλοφόρησε έκθεση μέχρι τώρα.Η Mattel, στο πλαίσιο ενός επιχειρηματικού σχεδίου μετασχηματισμού που ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια, προσδιόρισε την ιδιότητα της εταιρείας ως πολίτη και τη λειτουργική βιωσιμότητα ως βασικές προτεραιότητες. 

Η Mattel, πέρυσι, διεξήγαγε έρευνα σε ενδιαφερόμενα μέρη – πελάτες, εργαζόμενους, προμηθευτές, ρυθμιστικές αρχές, μη κυβερνητικές οργανώσεις και “ηγέτες σκέψης” – για να καταλήξει σε έναν κατάλογο στόχων ESG (περιβαλλοντικοί, κοινωνικοί, διακυβέρνησης) στους οποίους θα επικεντρωθεί. Τα ευρήματα της έρευνας οδήγησαν τη Mattel να επικαιροποιήσει τη στρατηγική της για την ESG σε τρεις βασικούς πυλώνες. Οι τρεις πυλώνες αντιπροσωπεύουν τους τομείς ESG στους οποίους πιστεύει ότι μπορεί να έχει τον μεγαλύτερο αντίκτυπο – βιώσιμος σχεδιασμός και ανάπτυξη, υπεύθυνη προμήθεια και ακμάζουσες και χωρίς αποκλεισμούς κοινότητες.

Το θέμα είναι η εμπιστοσύνη. Η σχέση της με τους ανθρώπους της, τους καταναλωτές, τους πελάτες, τους επιχειρηματικούς εταίρους και τις κοινότητες βασίζεται στην πεποίθηση ότι θα κάνει το σωστό και θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη την κληρονομιά της ως έμπιστος συνεργάτης των γονέων και των οικογενειών. Πολλοί από τους σημερινούς γονείς, και τους μελλοντικούς γονείς του αύριο, θέλουν οι επιχειρήσεις που υποστηρίζουν να είναι πράσινες. 

Η έρευνα της Deloitte Global 2021 Millennial & Gen Z Survey διαπίστωσε ότι τόσο οι millenials όσο και οι Gen Z καταναλωτές κατέταξαν την κλιματική αλλαγή και την προστασία του περιβάλλοντος μεταξύ των κυριότερων ανησυχιών τους.

Οι τρεις μεγάλες εταιρείες παιχνιδιών, Hasbro, Mattel και Lego, έχουν ανακοινώσει πρωτοβουλίες για τη μείωση των συσκευασιών και τη μετάβαση σε πιο βιώσιμα και φιλικά προς τον πλανήτη υλικά για τα παιχνίδια τους. Η Lego και η Mattel έχουν εγκαινιάσει προγράμματα που επιτρέπουν στους γονείς να στέλνουν ταχυδρομικώς τα παλιά παιχνίδια για επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση, με δωρεάν αποστολή που παρέχεται από τις κατασκευάστριες εταιρείες παιχνιδιών. 

Το πρόγραμμα επιστροφής παιχνιδιών της Mattel, Mattel PlayBack, που ανακοινώθηκε τον Μάιο, δέχεται μέχρι στιγμής μόνο παιχνίδια Barbie, Mega και Matchbox. Η πρώτη ανταπόκριση των καταναλωτών σε αυτό το πρόγραμμα ήταν πολύ θετική. 

Ένα βασικό μέρος της δέσμευσης της Mattel να γίνει μια πιο πράσινη εταιρεία είναι ο σχεδιασμός των προϊόντων με γνώμονα τον πλήρη κύκλο ζωής τους, ώστε όχι μόνο να διασφαλίζεται ότι είναι ανθεκτικά, επισκευάσιμα -όποτε είναι δυνατόν- αλλά και ότι είναι κατασκευασμένα για εύκολο διαχωρισμό και ανάκτηση των πολύτιμων υλικών τους.

Η έκθεση περιγράφει τη δέσμευση της Mattel για μια φιλοσοφία κυκλικού σχεδιασμού, στην οποία τα παιχνίδια δεν θα έχουν πλέον κύκλο ζωής στον οποίο θα καταλήγουν σε κάδο απορριμμάτων, αλλά θα μπορούν να φτιάχνονται και να ξαναφτιάχνονται ξανά και ξανά. Η Mattel σκοπεύει, επίσης, να δημιουργήσει περισσότερα προγράμματα, όπως τα νοσοκομεία για τις κούκλες American Doll, για την επισκευή παιχνιδιών και να κατασκευάσει παιχνίδια που είναι πιο ανθεκτικά και ευκολότερα επισκευάσιμα ή για την αντικατάσταση σπασμένων μερών. 

Η εταιρεία πιστεύει ότι η μετάβαση προς την κυκλική οικονομία είναι ζωτικής σημασίας και ενσωματώνει τις αρχές του κυκλικού σχεδιασμού στην προσέγγισή της τόσο για τα προϊόντα όσο και για τις συσκευασίες.Αυτή είναι μια δύσκολη αλλαγή για τη βιομηχανία παιχνιδιών, η οποία για δεκαετίες στηρίζεται σε παιχνίδια που είναι φθηνά, κατασκευασμένα από πλαστικό, και τα οποία πετιούνται γρήγορα και αντικαθίστανται με νέα παιχνίδια, για να αυξήσουν τα κέρδη. 

Τον τελευταίο χρόνο, η Mattel κυκλοφόρησε αρκετά παιχνίδια κατασκευασμένα από βιολογικά ή ανακυκλωμένα πλαστικά. Κατασκευάζει πλέον τους κρίκους στοίβαξης της Fisher-Price Rock-A-Stack και τα Baby’s First Blocks με πλαστικά βιολογικής προέλευσης, και αυτή την άνοιξη παρουσίασε την Barbie Loves the Ocean, μια έκδοση της εμβληματικής κούκλας μόδας που είναι κατασκευασμένη από ανακυκλωμένα, ωκεάνια πλαστικά. 

Εκτός από τις περιβαλλοντικές δεσμεύσεις της Mattel, η έκθεση περιλαμβάνει ακριβείς αριθμούς σχετικά με τα επίπεδα αποβλήτων και εκπομπών που παράγει. Αν και οι αριθμοί αυτοί ως επί το πλείστον έχουν βελτιωθεί σε σύγκριση με το 2019, αποδεικνύουν ότι οι περιβαλλοντικοί στόχοι είναι πιο δύσκολο να επιτευχθούν από τους άλλους στόχους που περιγράφονται στην έκθεση. 

Για παράδειγμα, σε ένα διάγραμμα σχετικά με τη μείωση των αποβλήτων, η Mattel δείχνει ότι μείωσε τα συνολικά απόβλητα μεταξύ 2019 και 2020 κατά περισσότερους από 4.000 μετρικούς τόνους, από 20.886 μετρικούς τόνους σε 16.671 μετρικούς τόνους. Αλλά όλη αυτή η μείωση των αποβλήτων αφορούσε την κατηγορία των μη επικίνδυνων αποβλήτων, ενώ τα επικίνδυνα απόβλητα αυξήθηκαν από 2.189 μετρικούς τόνους σε 2.216 μετρικούς τόνους. 

Η έκθεση διευκρινίζει, επίσης, τη δέσμευση της Mattel για την ασφάλεια των προϊόντων, την ασφάλεια των εργαζομένων, την διαδορετικότητα, τη μισθολογική ισότητα και άλλες κατηγορίες. Η εταιρεία έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην αύξηση της εκπροσώπησης των γυναικών και των εθνοτικά διαφορετικών ταλέντων και πρόσφατα πέτυχε 100% βασική μισθολογική ισότητα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.