30 Απρ 2024
READING

Το Amazon μπαίνει στην αγορά των πολυκαταστημάτων

3 MIN READ

Το Amazon μπαίνει στην αγορά των πολυκαταστημάτων

Το Amazon μπαίνει στην αγορά των πολυκαταστημάτων

Το Amazon, το οποίο αποτελεί ήδη πρόβλημα για τα μεγάλα πολυκαταστήματα Macy’s και Kohl’s, σχεδιάζει έναν στόλο καταστημάτων με μεγάλη ποικιλία εμπορευμάτων, όπως ρούχα, είδη σπιτιού και ηλεκτρονικά είδη, καθώς και τις δικές της ιδιωτικές ετικέτες.Η είσοδος του Amazon στο λιανικό εμπόριο έχει επεκταθεί εδώ και καιρό πέρα από το διαδίκτυο και προκαλεί και τα φυσικά καταστήματα, μειώνοντας σταθερά το μερίδιο αγοράς των λιανοπωλητών σε διάφορες κατηγορίες.

Αυτό έχει οδηγήσει αρκετούς λιανοπωλητές της παλιάς σχολής, συμπεριλαμβανομένων των πολυκαταστημάτων, να επεκτείνουν τη διαδικτυακή τους εμβέλεια και να αξιοποιήσουν καλύτερα τα φυσικά τους καταστήματα για εξειδικευμένες υπηρεσίες – από πρακτικές λειτουργίες όπως η εκτέλεση και η παραλαβή από το κατάστημα και ωποδήποτε τις εμπειρίες των πελατών στο κατάστημα. 

Μπορεί ο διαδικτυακός κολοσσός να μην διέθετε μέχρι τώρα πολυκαταστήματα, αυτό όμως δε σημαίνει ότι ο αντίκτυπό του δεν έχει επηρεάσει τον τρόπο που αυτά λειτουργούν.

Οι πρώτες αναφορές δείχνουν ότι τα καταστήματα θα είναι σημαντικά μικρότερα από τα παραδοσιακά πολυκαταστήματα (περίπου 10.000 τετραγωνικά μέτρα, σε σύγκριση με τα 100.000 τετραγωνικά μέτρα των περισσότερων πολυκαταστημάτων) και θα περιλαμβάνουν προϊόντα από κορυφαίες μάρκες, κυρίως από τον τομέα της ένδυσης κι των ηλεκτρονικών ειδών.Η μετάβαση σε πραγματικά καταστήματα θα ανοίξει περισσότερο τον δρόμο στο Amazon να συλλέγει ακόμη περισσότερα δεδομένα για τους πελάτες του.

Τα δεδομένα είναι ζωτικής σημασίας για τις διαδικτυακές εταιρείες, για αυτό και ένας αυξανόμενος αριθμός φυσικών καταστημάτων αρχίζει και επενδύει σε δεδομένα και ψηφιακές υπηρεσίες. Η αποδεδειγμένη και πρωτοπόρα ικανότητα της Amazon να συλλέγει δεδομένα πελατών και να τα χρησιμοποιεί για την αποτελεσματική κατανόηση της καταναλωτικής συμπεριφοράς θα της επιτρέψει να ενσωματώνει απρόσκοπτα δεδομένα και ψηφιακές υπηρεσίες στα φυσικά της καταστήματα.

Το Amazon έχει αναμφισβήτητα εγκαθιδρύσει την κυριαρχία του στον χώρο του ηλεκτρονικού εμπορίου. Αυτή η έμφαση στην εύκολη και άμεση εμπειρία των πελατών θα επηρεάσει όλες τις εταιρίες λιανικής και θα ενισχύσει την επιχειρηματική τάση να τοποθετούνται οι πελάτες υψηλά στην προτεραιότητα. Η μετάβασή της στα φυσικά καταστήματα αναμένεται να αναγκάσει πασίγνωστα και καθιερωμένα στην αγορά πολυκαταστήματα να επανεκτιμήσουν τις υπηρεσίες τους και την εμπειρία των πελατών τους, ώστε να μπορούν να παραμείνουν στην κορυφή και να ανταγωνιστούν την Amazon.

Το Amazon είναι πολύ μπροστά στον τρόπο σκέψης του και ενώ δεν τα κάνει όλα σχετικά με το φυσικό λιανικό εμπόριο σωστά, τα καταστήματα Amazon Books και Amazon 4-Star έχουν γίνει δημοφιλή. Πρόκειται προφανώς για καταστήματα μικρότερου τύπου, αλλά η μορφή τους είναι πολύ καλύτερη από τα παραδοσιακά πολυκαταστήματα. Κατά κάποιον τρόπο, αυτό είναι λίγο σαν την εποχή που η Apple μπήκε στο χώρο του λιανεμπορίου και αναστάτωσε την αγορά ηλεκτρονικών ειδών. Όλοι οι άλλοι έπρεπε να απαντήσουν με καλύτερες οθόνες, πρότυπα καταστημάτων και άλλα παρόμοια. Κάποιοι, όπως η Best Buy, ανταποκρίθηκαν σε αυτό το καθήκον. Πολλοί άλλοι δεν το έκαναν και έχασαν.

Η Macy’s και η Kohl’s θα κινδύνευαν ιδιαίτερα. Η Macy’s επειδή η ανάπτυξη του νέου της concept Market by Macy’s είναι “πίσω” και η Kohl’s επειδή δραστηριοποιείται σε αυτή τη μικρότερη, εκτός εμπορικού κέντρου περιοχή. Τα πολυκαταστήματα είναι τόσο ευάλωτα σε μια τέτοια κίνηση εν μέρει επειδή έχουν παραμελήσει τα δικά τους πλεονεκτήματα στο merchandising. Η Target, που μοιάζει με ένα πολυκατάστημα που έχει εξελιχθεί “για τη σύγχρονη εποχή”, αποδεικνύει ότι ένας λιανοπωλητής μπορεί να εμπορεύεται με επιτυχία μια ποικιλία προϊόντων, με τον τρόπο που κάποτε τα πολυκαταστήματα το έκαναν τόσο καλά. 

Σε αυτό το πλαίσιο, η τελευταία επέλαση του Amazon στο φυσικό λιανεμπόριο έχει περισσότερο νόημα, ειδικά καθώς τα καταστήματα είναι πιθανό να είναι πολύ μικρότερα από τα μεγαλύτερα πολυκαταστήματα και θα βρίσκονται σε τοποθεσίες με καλή επισκεψιμότητα και όχι σε αποτυχημένα εμπορικά κέντρα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.