30 Απρ 2024
READING

Τρεις λόγοι για τους οποίους οι retailers θέλουν να γίνουν τεχνολογικές πλατφόρμες

3 MIN READ

Τρεις λόγοι για τους οποίους οι retailers θέλουν να γίνουν τεχνολογικές πλατφόρμες

Τρεις λόγοι για τους οποίους οι retailers θέλουν να γίνουν τεχνολογικές πλατφόρμες

Ολοένα και περισσότεροι retailers προσπαθούν να μεταμορφωθούν σε πλατφόρμες τεχνολογικού χαρακτήρα. Για παράδειγμα το Instacart επιθυμεί να συγκαταλεγεί στους μεγάλους παρόχους τεχνολογίας όπως το Amazon, η Apple, το Google και το Facebook, καθώς εξελίσσεται σε μια πλατφόρμα τεχνολογίας. Άλλοι μεγάλοι retailers, συμπεριλαμβανομένων των Walmart, Target και Kroger, έχουν επίσης προχωρήσει στον μετασχηματισμό τους σε τεχνολογικές πλατφόρμες.

Τρεις βασικοί λόγοι που οδηγούν τις εταιρείες σε τέτοιου είδους φιλοδοξίες είναι οι παρακάτω: 

Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα

Όταν ένας retailer κερδίζει ένα πλεονέκτημα έναντι των αντιπάλων του χρησιμοποιώντας μια third-party λύση, αυτό που καταφέρνει είναι να προσελκύσει  την προσοχή των υπόλοιπων παικτών, η οποία συνοδεύεται από προσπάθειες ώστε να επιτευχθεί διπλή η επιτυχία τους σε αυτόν τον τομέα. Έτσι αποτελεί αρκετά συχνά φαινόμενο οι τεχνολογικοί retailers να διστάζουν να προβαίνουν σε δημόσια κοινοποίηση των λεπτομερειών της ανάπτυξης των IT τεχνολογιών που ακολούθησαν για αυτόν ακριβώς τον λόγο, το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. 

Ακόμη και στην περίπτωση όπου κάποιος retailer χρησιμοποιεί μια customized έκδοση κάποιας τεχνολογικής δυνατότητας ή ακολουθεί μια στρατηγική «best of breed» που τους προσδίδει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, αναπόφευκτα τα ανταγωνιστικά brands θα λάβουν υπόψη τους την συγκεκριμένη ενέργεια και είτε θα την μιμηθούν είτε θα την χρησιμοποιήσουν με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργήσουν κάτι ακόμη πιο καλύτερο και εξελιγμένο, το οποίο θα αποβεί ωφέλιμο για την εταιρεία. Ωστόσο οι retailers, οι οποίοι διαθέτουν ένα εξελιγμένο δικό τους τεχνολογικό χαρακτηριστικό είναι σε θέση να αναπτύξουν λύσεις που θα τους αποφέρουν ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που θα είναι πολύ πιο δύσκολο για τους ανταγωνιστές τους αφενός να το μιμηθούν, αφετέρου να το εντάξουν στις στρατηγικές τους. 

Η δυνατότητα πώλησης

Οι retailers που γίνονται πλατφόρμες τεχνολογικού χαρακτήρα έχουν την ευκαιρία εκτός από το να διατηρήσουν τα πλεονεκτήματα που έχουν αποκτήσει μέσω των προηγμένων λύσεων, έχουν την δυνατότητα να τα μοιραστούν έναντι κάποιας τιμής. Εάν έχει αναπτυχτεί με επιτυχία μια in-house λύση τεχνολογικού χαρακτήρα, τότε οι έμποροι λιανικής μπορούν να την πουλήσουν στους ανταγωνιστές τους. Το Amazon είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα retailer που εξελίχθηκε με επιτυχία σε έναν πάροχο τεχνολογίας, δημιουργώντας το Amazon Web Services (AWS) το 2006. Πλέον το AWS αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό παράγοντα κέρδους για το Amazon. Επιπλέον το Amazon ξεκίνησε να παρέχει σε λιανοπωλητές συμπεριλαμβανομένου το αυτοματοποιημένο σύστημα ταμείου «Just Walk Out».

Η απλοποίηση του customization 

Η διαδικασία του customization συνήθως περιλαμβάνει έναν ή περισσότερους third-party ειδικούς, κάτι το οποίο μπορεί να απαιτήσει από την εταιρεία πολύτιμο χρόνο και χρήμα. Οι retailers που λειτουργούν ως τεχνολογικές πλατφόρμες παρακάμπτουν τη διαδικασία πρόσληψης ειδικών και αναπτύσσουν οι ίδιοι τις προηγμένες τεχνολογικές λειτουργίες που απαιτούνται. Για παράδειγμα από το 2018 η Kroger έχει αναπτύξει το δίκτυο διανομής CFC (customer fulfillment center), και δύο CFC λειτουργούν αυτήν τη στιγμή, στη Φλόριντα και το Οχάιο. H Kroger σχεδιάζει τη λειτουργία 20 ακόμη κέντρων σε όλη τη χώρα τα επόμενα χρόνια.Το κέντρο διανομής CFC συμπεριλαμβάνει λύσεις τεχνολογικού χαρακτήρα που εστιάζουν στις δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνη (AI), αλλά και σε προηγμένες δυνατότητες ρομποτικής και αυτοματοποίησης, τα οποία συμβάλλουν στην αποδοτικότητα, στην ευελιξία και στον τομέα άμεσης εξυπηρέτησης της εκάστοτε εταιρείας. 

Γενικότερα η τεχνολογία είναι αυτή που θα καθορίσει τις εξελίξεις στην αγορά της λιανικής πώλησης και του ηλεκτρονικού εμπορίου και αυτό είναι πλέον αντιληπτό από τις περισσότερες μεγάλες εταιρείες.Και αυτό ως αφετηρία οδηγεί τις εταιρείες στην ανάπτυξη τεχνολογικών πλεονεκτημάτων για να παραμείνουν ανταγωνιστικές.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.