03 Μάι 2024
READING

Τι μπορεί να κάνει έναν εργαζόμενο να παραιτηθεί;

4 MIN READ

Τι μπορεί να κάνει έναν εργαζόμενο να παραιτηθεί;

Τι μπορεί να κάνει έναν εργαζόμενο να παραιτηθεί;
1 MIN READ
03 Μάι 2024

Ο προβληματισμός για τους λόγους που θα μπορούσαν να οδηγήσουν έναν υπάλληλο να φύγει από μια εταιρεία θα μπορούσε να τεθεί και διαφορετικά· να εντοπιστεί δηλαδή τί είναι αυτό που του λείπει ή τον ενοχλεί τόσο, ώστε να οδηγηθεί στην απόφαση της εξόδου. Γιατί υπάρχουν κάποιοι σημαντικοί παράγοντες που επηρεάζουν την απόφασή του, οι οποίοι μάλιστα δεν αφορούν τις οικονομικές απολαβές του.

Συνεπώς το ερώτημα μετατοπίζεται: ποια ειναι τα στοιχεία που αναζητά ένας εργαζόμενος από τη δουλειά του, τον οργανισμό του, τους ανωτέρους του, ώστε να είναι ένας ευχαριστημένος, αποδοτικός συνεργάτης, που θα ξεδιπλώσει τις ικανότητές του και τις προοπτικές εξέλιξής του;

Υπάρχουν εννιά παράγοντες που θα έπρεπε να ληφθούν υπόψη, οι οποίοι εντοπίστηκαν έπειτα από συνεντεύξεις 5000 ατόμων που παραιτήθηκαν, τις οποίες πραγματαποίησε η Kim Seeling Smith, της συμβουλευτικής εταιρείας ανθρώπινου δυναμικού Ignite Global, σε βάθος 15 χρόνων. Φυσικά ο βαθμός στον οποίο ισχύουν επηρεάζεται και από την προσωπικότητα του καθενός, τη φάση ζωής στην οποία βρίσκεται και από αστάθμητους εξωτερικούς παράγοντες.

1. Oι άνθρωποι θέλουν να δουλεύουν σε μια εταιρεία που μοιράζεται τις ίδιες αξίες με αυτούς

Μια εταιρεία πρέπει δηλαδή να διαθέτει έναν δελεαστικό σκοπό και να διακρίνεται από φιλοσοφία παρόμοια με του εργαζομένου. Ειδικά τα τελευταία χρόνια, δίνεται έμφαση στο να κάνει ένας οργανισμός το καλό, και όχι μόνο να τα πηγαίνει καλά. Ειδικά σε περιόδους που η αγορά εργασίας είναι καλή, αρκετοί αξιόλογοι υποψήφιοι θα αποφύγουν να κυνηγήσουν θέσεις σε εταιρείες που δεν τους εμπνέεουν. Από την άλλη, αν μένουν σε μια τέτοια εταιρεία επειδή δεν έχουν επιλογή, το πιθανότερο είναι ότι θα αποχωρήσουν όταν η αγορά εργασίας και η οικονομία αρχίσουν να βελτιώνονται και οι ευκαιρίες τους πληθαίνουν.

2. Οι άνθρωποι θέλουν να δουλεύουν για κάποιον που εμπιστεύονται και σέβονται.

Με αυτό εννοείται ο άμεσος προϊστάμενός τους. Πράγματι, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι μάνατζερ μπορούν να επηρεάσουν την αφοσίωση των υπαλλήλων μέχρι και κατά 70%.

3. Οι άνθρωποι θέλουν να δουλεύουν με ανθρώπους που συμπαθούν.

Αυτονόητο μεν, σημαντικό δε. Είναι στη φύση του ανθρώπου να θέλει να ανήκει σε μια ομάδα στην οποία αισθάνεται άνετα, ειδικά εφόσον περνάει τοσο χρόνο μέσα σε αυτό το πλαίσιο.

4. Οι άνθρωποι θέλουν να νιώθουν ότι τους εκτιμούν με έναν τρόπο που να είναι κατάλληλος για αυτούς

Ο έπαινος και η αναγνώριση βρίσκονται ανάμεσα στους σημαντικότερους παράγοντες αφοσίωσης των υπαλλήλων. Δεν απαιτούνται μεγαλειώδεις χειρονομίες για να νιώσει κανείς ότι εκτιμούν τη δουλειά του· ένα «ευχαριστώ» ή «ωραία δουλειά» είναι αρκετά, όταν είναι ειλικρινή. Ακόμα καλύτερα, όταν διατυπώνονται με τρόπο που δείχνει ενσυναίσθηση, που ταιριάζει δηλαδή στον χαρακτήρα του καθένα. Για παράδειγμα, δε νιώθουν όλοι άνετα με τους δημόσιους επαίνους.

5. Οι άνθρωποι θέλουν να ακούγονται

Είναι σημαντικό να γνωρίζουν ότι μπορούν να εκφράσουν αυτό που θέλουν και να εισακουστούν, ή ότι υπάρχει χώρος να μοιραστούν τις ιδέες τους.

6. Οι άνθρωποι θέλουν να ξέρουν τι πρέπει να κάνουν για να πετύχουν και πώς θα μετρηθεί αυτή η επιτυχία.

Με άλλα λόγια, χρειάζεται σαφήνεια όσον αφορά τους ρόλους και τους στόχους, ώστε να λειτουργεί καλύτερα η ομάδα. Το να αξιολογούνται επίσης με σαφήνεια οι επιτυχίες, να μπορούν δηλαδή τα αποτελέσματα να είναι μετρήσιμα, βοηθά και τους μάνατζερ να έχουν ένα σταθερό μέτρο αξιολόγησης για όλους, ανεξάρτητα από τη θέση τους στην εταιρεία. 

7. Οι άνθρωποι θέλουν να μαθαίνουν, να αναπτύσσονται και να εξελίσοουν την καριέρα τους.

Αυτό δε σημαίνει ότι όλοι θέλουν να ανελιχθούν μέσα στην εταιρεία, τους ενδιαφέρει όμως να εξελιχθοούν με κάποιον τρόπο, είτε αυτός είναι σεμινάρια και μαθήματα, είτε ειδικά πρότζεκτ, είτε με εμπλουτισμό του ρόλου τους.

8. Οι άνθρωποι θέλουν την έμπνευση να κάνουν κάτι παραπάνω

Είναι σημαντικό να νιώθει ένας υπάλληλος ότι έχει τον χώρο να προσθέσει κάτι σημαντικό στη δουλειά του. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν εμπνέεται να το κάνει, που σημαίνει πως νιώθει ότι έχει αυτονομία, ότι είναι καλός στη δουλειά του και ότι έχει έναν αξιόλογο σκοπό. 

9. Οι άνθρωποι θέλουν να περνούν τον χρόνο τους στη δουλειά κάνοντας αυτό που αγαπούν.

Τι καλύτερο για έναν εργαζόμενο από το να ασχολείται όχι μόνο με κάτι στο οποίο είναι καλός αλλά, επιπλέον, του αρέσει να κάνει; Έτσι, τα δυνατά σημεία και οι ικανότητές του θα ξεδιπλωθούν .Τα στοιχεία για το πόσο ωφέλιμο είναι αυτό και για τον ίδιο τον οργανισμό είνα εντυπωσιακά. Αν μια ομάδα απαρτίζεται από ανθρώπους που, ως επί το πλείστον, κάνουν αυτό που αγαπούν, υπάρχουν 73% περισσότερες πιθανότητες να είναι αφοσιωμένοι, 50% λιγότερες πιθανότητες να φύγουν, 33% περισσότερες πιθανότητες να είναι ιδιαίτερα παραγωγικοί και 44% περισσότερες πιθανότητες να επιτευχθούν υψηλά ποσοστά ικανοποίησης πελατών.

Μία συνολική εκτίμηση των αξιωμάτων αυτών, λοιπόν, φαίνεται να οδηγεί στο συμπέρασμα ότι δεν πρόκειται για στοιχεία που απλώς θα κρατήσουν έναν υπάλληλο ευχαριστημένο, παρά για αμοιβαίες επωφελείς αρχές, που συνδυαστικά μπορούν να οδηγήσουν στην επιτυχία και τον ίδιο τον οργανισμό. Σε μια εποχή επισφάλειας και αβεβαιότητας, οι γόνιμες συνεργασίες ίσως είναι τελικά το κλειδί για πρόοδο.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.