02 Μάι 2024
READING

Το Gatorade μετατρέπει τους αθλητές σε ambassadors δημιουργώντας περιεχόμενο στο TikTok  

4 MIN READ

Το Gatorade μετατρέπει τους αθλητές σε ambassadors δημιουργώντας περιεχόμενο στο TikTok  

Το  Gatorade μετατρέπει τους αθλητές σε ambassadors δημιουργώντας περιεχόμενο στο TikTok  

Με τη βοήθεια αθλητών το brand αθλητικών ποτών της PepsiCo αρχίζει να κινείται περισσότερο προς τα mainstream κανάλια με σκοπό να προσεγγίσει τους νεότερους ηλιακά χρήστες. Με άλλα λόγια αυτό το μήνα το Gatorade κατέβαλε προσπάθειες να ενισχύσει την παρουσία του στα κοινωνικά μέσα, προσεγγίζοντας για πρώτη φορά αθλητές creators που δημιουργούν περιεχόμενο, το οποίο σχετίζεται με τον αθλητισμό στην πλατφόρμα του TikTok καθώς το mobile streaming είναι αυτό που μπορεί να προσελκύσει το νέο κοινό. 

Αρχικά οι συγκεκριμένοι creators που ασχολούνται με τον αθλητισμό, μοιράζονται διάφορα βίντεο με τη δράση τους, η οποία σχετίζεται με ενασχολήσεις όπως είναι το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ. Μιλούν επίσης γενικότερα για τον αθλητισμό και παροτρύνουν τους χρήστες του TikTok να δημιουργήσουν βίντεο με το οποίο συμμετέχουν τους σε διάφορα challenges. Αυτό που θέλει να κάνει η εταιρεία είναι να αναζητά συνεχώς νέες ψηφιακές πλατφόρμες που κεντρίζουν το ενδιαφέρον των αθλητών και συνδέονται άμεσα με τις στρατηγικές του brand, επιτυγχάνοντας μία ιδανική συνεργασία. 

Το TikTok, το οποίο ανήκει στον κινεζικό τεχνολογικό γίγαντα ByteDance, κατέστη φέτος η πρώτη εφαρμογή για κινητά, μετά το Facebook, αγγίζοντας τα 3 δισεκατομμύρια λήψεις παγκοσμίως. Αυτό που κάνει η εφαρμογή είναι να εμφανίζει συνεχώς μία ακολουθία βίντεο που δημοσιεύονται από άλλους χρήστες εξατομικεύοντας το feed αναλόγως τις συμπεριφορές και τις προτιμήσεις των χρηστών. 

Content, communities και crowdsourcing

Το Gatorade δημιούργησε την Social Squad μέσω της δύναμης και της απήχησης που έχει το TikTok, συγκεντρώνοντας όλους τους αθλητές. Στην συγκεκριμένη ομάδα συμπεριλαμβάνονται άτομα όπως είναι η Briana Green και η Caitlyn Schrepfer. Επομένως μέσω του Gatorade Social Squad, το οποίο ξεκίνησε εξ ολοκλήρου στο TikTok, οι αθλητές επικοινωνούν απευθείας με τους συνομηλίκους τους στοχεύοντας σε συγκεκριμένες κοινότητες χρηστών με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Η σειρά με τα βίντεο περιεχομένου του Social Squad θα διαρκέσει μέχρι τον Νοέμβριο καθώς η φθινοπωρινή αθλητική περίοδος είναι αυτή των κολλεγίων και λυκείων. Η φετινή περίοδος back-to-school είναι αξιοσημείωτη διότι οι περισσότεροι μαθητές επιστρέφουν στα θρανία και στα πανεπιστήμια μετά από την δύσκολη περίοδο της πανδημίας. 

Το Gatorade εκτός του ότι προωθεί το περιεχόμενο που δημιουργούν οι αθλητές, παράλληλα καθιστά τον ήχο του βίντεο και για άλλους creators διαθέσιμο για χρήση ως soundtrack. Έτσι το Gatorade οικοδομεί μια κοινότητα από creators, οι οποίοι αγαπούν πραγματικά τόσο το brand όσο και τον αθλητισμό, καθιστώντας τους ambassadors της μάρκας. 

Skills & Drills

Οι προσπάθειες του beverage brand να δημιουργήσει μια κοινότητα στο TikTok δεν μένουν εκεί αλλά συνεχίζονται λανσάροντας  τη νέα σειρά βίντεο για μαθητές αλλά και αθλητές «Skills & Drills». Το Gatorade τον Ιούνιο συνεργάστηκε με τη Hudl, μια πλατφόρμα βίντεο για προπονητές και αθλητές, στην οποία καταγράφουν και μοιράζονται περιεχόμενο συμβουλευτικού χαρακτήρα. Κάθε επεισόδιο της σειράς παρέχει πληροφορίες από επαγγελματίες αθλητές, προπονητές ή γιατρούς σχετικά με τον τρόπο βελτίωσης της αθλητικής απόδοσης.

Σε αντίθεση με τις παραδοσιακές διαφημίσεις που δίνουν έμφαση στο κομμάτι της πώλησης, η σειρά αναπτύχθηκε για να είναι πιο εκπαιδευτικού χαρακτήρα ειδικά για το νεότερο κοινό της πλατφόρμας. Τρεις είναι οι βασικοί στόχοι του brand: η υποστήριξη, η αυθεντικότητα και η ενημέρωση. Ενώ το Hudl επικεντρώνεται ειδικά σε μαθητές αθλητές, το TikTok είναι πιο δημοφιλές έχοντας μεγαλύτερη εμβέλεια, η οποία επιτρέπει στους ανθρώπους να συνδέονται με άλλους και να μοιράζονται τα ενδιαφέροντά τους.Το Gatorade θα μετρήσει την αποτελεσματικότητα της καμπάνιας στο TikTok λαμβάνοντας κυρίως υπόψη τη συμμετοχή των νεότερων αθλητών. Ο πιο σημαντικός δείκτης επιτυχίας αποτελεί η συγκέντρωση των αθλητών στην πλατφόρμα του TikTok. 

Η πλατφόρμα του TikTok συνεχίζει να εξελίσσεται έχοντας ως σκοπό να προσφέρει τη δυνατότητα στους creators να πειραματιστούν και να γίνουν δημιουργικοί με τον δικό τους τρόπο. Η υποστήριξη των δημιουργικών προσπαθειών των μελών του Social Squad επιτρέπει στο Gatorade να αυξήσει την ευαισθητοποίηση για το εμπορικό σήμα του με τρόπο που να εναρμονίζεται με τις ευαισθησίες των χρηστών του TikTok. Αυτό που θα εξακολουθεί να κάνει είναι να δημιουργεί περιεχόμενο με της επιθυμίες και τις ανάγκες του κοινού οποιασδήποτε κοινωνικής ομάδας. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.