02 Μάι 2024
READING

Τα livestream shopping shows το νέο φαινόμενο στην Αμερική μετά την Κίνα

4 MIN READ

Τα livestream shopping shows το νέο φαινόμενο στην Αμερική μετά την Κίνα

Τα livestream shopping shows το νέο φαινόμενο στην Αμερική μετά την Κίνα

Η NTWRK, μια εφαρμογή που πωλεί αποκλειστικά εμπορεύματα κατά τη διάρκεια livestream shows, επενδύει σε πρωτότυπες εκπομπές για να αυξήσει τη δέσμευση. Η πλατφόρμα παράγει εμπορικό πρόγραμμα υψηλής ποιότητας από το στούντιο της στο Λος Άντζελες. Στο εσωτερικό του, έχει κατασκευάσει πολλαπλά σκηνικά με πολλαπλές κάμερες. Έως και 35 άτομα εργάζονται σε μεμονωμένες εκπομπές. Η εταιρεία έχει προβλέψει έναν επταψήφιο ετήσιο προϋπολογισμό για τη πρωτότυπη στρατηγική της.  

Η NTWRK, η οποία είναι διαθέσιμη σε κινητά τηλέφωνα iOS και Android, λέει ότι η εφαρμογή της μετρά 2,5 εκατομμύρια downloads. Ελπίζει ότι το ρίσκο της στα πρωτότυπα προγράμματα μπορεί να τη βοηθήσει να φτάσει τις 4-5 εκατομμύρια εγκαταστάσεις εφαρμογής μέχρι το τέλος του έτους. Όμως, η επιτυχία της πλατφόρμας συνδέεται αναπόφευκτα με την ευρύτερη υιοθέτηση του livestream εμπορίου στις ΗΠΑ – μια τάση που παραμένει αμφίβολη. 

Τα σόου της εταιρείας απευθύνονται στο νεανικό κοινό που ακολουθούν ευλαβικά την κουλτούρα του streetwear και τους influencers. Υπάρχει ένα σόου για αθλητικά παπούτσια με τίτλο “Soled Out”, ένα σόου για κόμικς με τίτλο “Meltdown” και το τελευταίο της δημιούργημα, το “Wild Cards”, είναι αφιερωμένο στις αθλητικές κάρτες. Μια πρόσθετη εκπομπή με την ονομασία “Unhinged”, που αφορά τα ψώνια και τα ραντεβού, βρίσκεται προς το παρόν σε αναστολή. 

Έχοντας ήδη προκαλέσει αίσθηση στην Κίνα, όπου εκατομμύρια άνθρωποι παρακολουθούν live shopping για να ψυχαγωγηθούν, εφαρμογές όπως το NTWRK ποντάρουν στη μορφή αυτή για να γοητεύσουν τους τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο. Η αξία της κινεζικής αγοράς livestream commerce εκτιμάται σε 171 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020, σύμφωνα με ανάλυση των εταιρειών συμβούλων και ερευνών McKinsey και iResearch. Παρόλο που δεν λείπουν οι αμερικανικές πλατφόρμες που συνδυάζουν το βίντεο με το εμπόριο, δεν έχουν ακόμη σημειώσει μεγάλη επιτυχία.

Η τελευταία πρωτότυπη εκπομπή του NTWRK, Wild Cards, προσφέρει μια εικόνα για το πώς το βίντεο υψηλής ποιότητας και ένα ενδιαφέρον θέμα μπορούν να το βοηθήσουν να διαφοροποιηθεί από την πληθώρα του διαδικτυακού περιεχομένου που δημιουργείται από τους χρήστες. 

Η εκπομπή περιλαμβάνει μια περιστρεφόμενη σειρά καλεσμένων, με πρόσφατη εμφάνιση του πρώην παίκτη του MLB Harold Reynolds. Απέχει πολύ από τα ερασιτεχνικά βίντεο που ανεβάζουν οι δημιουργοί στο YouTube και το Twitch. Το NTWRK παντρεύει προϊόντα τηλεοπτικής ποιότητας με ζωντανά διαδραστικά βίντεο για κινητά. Η εκπομπή είναι σαν ένα talk show. Στόχος είναι η προσέγγιση των φιλάθλων και όχι μόνο των συλλεκτών. 

Η προσέγγιση υψηλού προϋπολογισμού του NTWRK διαφέρει επίσης από τις livestreams χαμηλού κόστους που μεταδίδονται στην Κίνα, όπου ένας κατακλυσμός περιεχομένου γεμίζει εφαρμογές αγορών όπως το Taobao. Οι κινεζικές πλατφόρμες βελτιστοποιούν την παραγωγή για κλίμακα. Οι οικοδεσπότες δεν βγάζουν σχεδόν τίποτα, παρόλο που δουλεύουν σαν τρελοί. Είναι γρήγορο περιεχόμενο που υπάρχει μόνο για τα 45 δευτερόλεπτα του συγκεκριμένου σποτ και δεν ξαναπροβάλεται ποτέ.  

Η NTWRK είναι ικανοποιημένη με τα πρώτα αποτελέσματα από τα προγραμματά  της. Όσον αφορά την τηλεθέαση, υπάρχουν ισχυρά ποσοστά μετατροπής σε από θεατές σε πωλήσεις . Το ποσοστό μετατροπής μεταξύ της τηλεθέασης και των αγορών είναι 10% με 15% στο χαμηλό επίπεδο και έως και 70% στο υψηλό επίπεδο. 

Η πανδημία μπορεί να έδωσε μια αναγκαία ώθηση στο livestream shopping. Περισσότερες εταιρείες αγκάλιασαν τη μορφή αυτή, με λιανοπωλητές όπως η Nordstrom και η Walmart να πειραματίζονται με το ζωντανό βίντεο όσο τα φυσικά καταστήματα παρέμεναν κλειστά, μαζί με πιο καθιερωμένους παίκτες όπως η Amazon και εταιρείες τεχνολογίας όπως το Facebook και το TikTok.

Επιπλέον, οι περιορισμοί εξαιτίας της πανδημίας ώθησαν επίσης την αυξημένη υιοθέτηση από τους καταναλωτές των υπηρεσιών ψηφιακών πληρωμών.Κάθε καταναλωτής στην Κίνα διαθέτει ψηφιακό πορτοφόλι. Είτε η Tencent είτε η Alibaba έχουν τις τραπεζικές τους εφαρμογές. Έτσι, όταν οι καταναλωτές-θεατές βλέπουν κάτι που θέλουν να αγοράσουν σε ένα livestream, υπάρχει μικρή τριβή στη διαδικασία αγοράς.

Με το βλέμμα στραμμένο σε αυτές τις μεταβαλλόμενες συνήθειες, επενδυτές από τον κόσμο του λιανικού εμπορίου, των μεγάλων τραπεζών, του αθλητισμού και της ψυχαγωγίας χρηματοδοτούν ειδικές πλατφόρμες εμπορίας ζωντανών βίντεο. Η NTWRK έχει συγκεντρώσει 60 εκατομμύρια δολάρια μέχρι σήμερα μέσω γύρων χρηματοδότησης. Στους χρηματοδότες της περιλαμβάνονται η Goldman Sachs, η ιδιοκτήτρια των Gucci και YSL Kering, ο Drake, ο αστέρας του NBA LeBron James – ο οποίος εμφανίστηκε πρόσφατα στην εφαρμογή σε ένα προσαρμοσμένο τμήμα – η Live Nation και η εταιρεία λιανικής πώλησης αθλητικών ειδών Foot Locker.  Ωστόσο, το ποσό των χρημάτων που δαπανάται στον τομέα μπορεί να καταλήξει να τροφοδοτεί μη ρεαλιστικές φιλοδοξίες.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.