01 Μάι 2024
READING

Η Nike παρουσιάζει το κέντρο καινοτομίας LeBron James

4 MIN READ

Η Nike παρουσιάζει το κέντρο καινοτομίας LeBron James

Η Nike παρουσιάζει το κέντρο καινοτομίας LeBron James

Η Nike αποκαλύπτει το κέντρο καινοτομίας LeBron James, επιτρέποντας στους θαυμαστές τόσο του αθλητή όσο και της μάρκας να δουν στο εσωτερικό του νέου κτιρίου έκτασης 25.000 τετραγωνικών μέτρων για πρώτη φορά.Το κτίριο βρίσκεται στα  κεντρικά της Nike στο Πόρτλαντ και στεγάζει το ολοκαίνουργιο Nike Sport Research Lab (NSRL). Το εργαστήριο συνεχίζει να εργάζεται πάνω στην καινοτομία και τις επιδόσεις εστιάζοντας στην παρατήρηση των αθλητών για την περαιτέρω κατανόηση των αναγκών τους στα αθλητικά ρούχα.

Ένα ολόκληρο γήπεδο μπάσκετ, ένα endurance track 200 μέτρων καθώς και μια εγκατάσταση απο μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας είναι όλα μέρη του νέου χώρου. Η ομάδα εντός του χώρου ποικίλει από ερευνητές βιομηχανικού σχεδιασμούς σε ειδικούς της ρομποτικής σε σχεδιαστές υπολογιστών και στοχεύει στην βελτιστοποίηση και ανακάλυψη καινοτομίας.

Οι θαυμαστές μπορούν να εξερευνήσουν το κτήριο και τη δουλειά που συμβαίνει μέσα σε αυτό μέσω της αποκλειστικής ιστοσελίδας εικονικής πραγματικότητας της Nike για το κέντρο, με την παρουσίαση συνεντεύξεων του προσωπικού και των αθλητών.

Το συγκεκριμένο κτίριο είναι πέντε φορές μεγαλύτερο από τον προηγούμενο κέντρο καινοτομίας του και έχει τη δυνατότητα να παρατηρήσει και να εξετάσει όλες τις μορφές αθλημάτων.Βασικός στόχος της εταιρείας είναι να κάνει αφενός τους αθλητές καλύτερους και αφετέρου να κάνει και τον κόσμο καλύτερο για τους αθλητές.

Υπάρχουν μηχανήματα με τη δυνατότητα δημιουργίας νέου δείγματος σε λιγότερο από μία ώρα. Με άλλα λόγια αυτό που κάνει η εταιρεία είναι να μπορεί να εξετάσει το πρόβλημα ενός αθλητή με διαφορετικούς τρόπους και να το λύσει. Ακόμη το νέο εργαστήριο βοηθά τη Nike να αποφύγει τους κινδύνους ξεκινώντας ταυτόχρονα νέα εγχειρήματα.

Η Nike είναι η μεγαλύτερη μάρκα αθλητικών υποδημάτων και ενδυμάτων.Ο πλησιέστερος ανταγωνιστής της είναι η Adidas και στη συνέχεια η Puma.Η Nike πραγματοποιεί περισσότερο από το 35% των πωλήσεων στο διαδίκτυο μέσω των δικών της ιστοσελίδων, των συνεργατών της και, κυρίως, των εφαρμογών Nike Apps που αριθμούν πλέον μια κοινότητα με περισσότερα από 300 εκατομμύρια μέλη. Πολύ γρήγορα οι διαδικτυακές πωλήσεις θα αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 50% των εσόδων της Nike

Η στρατηγική της Nike τα τελευταία χρόνια ήταν να επικεντρωθεί στις απευθείας πωλήσεις-Direct to Consumer αφού έχει αποφασίσει εδώ και αρκετό διάστημα να διατηρήσει τον πλήρη έλεγχο της μάρκας της.Μαζί με αυτό έχει αποφασίσει και τον περιορισμό των συνεργατών χονδρικής σε όλο τον κόσμο και την εστίαση σε εταιρικά καταστήματα και ηλεκτρονικό εμπόριο.

Μάλιστα πριν από 2 χρόνια η Nike αποχώρησε από το Amazon και είχε συνδέσει την απόφασή της με τον έλεγχο της μάρκας αλλά και των απομιμήσεων των προϊόντων της.Αυτή η απόφαση της είχε συνδεθεί και με την προσπάθεια του Amazon να δημιουργεί δικά του προϊόντα και άλλες εταιρείες είχαν επίσης αντιδράσει με αποχώρηση.

Αυτό που συμβαίνει με την Nike είναι μια παγκόσμια στρατηγική αλλαγή που θα επηρεάσει συνολικά την αγορά.Μια πολυεθνική μάρκα όπως η Nike θέλει να ελέγχει όλα τα σημεία πώλησης προϊόντων αλλά και σύνδεσης με τους καταναλωτές ώστε να μπορεί να δημιουργήσει αυτό που πολλοί συζητάνε ως omnichannel retail.Ουσιαστικά επικεντρώνεται στο ηλεκτρονικό εμπόριο , εστιάζει απόλυτα στις εφαρμογές και στον ψηφιακό κόσμο δημιουργώντας σημεία σύνδεσης με τους καταναλωτές.

Το δεύτερο μέρος αυτής της στρατηγικής είναι τα σημεία πώλησης, το δίκτυο καταστημάτων, εταιρικό και franchise, και τα συνεργαζόμενα καταστήματα αθλητικών ειδών.Σε αυτό το πεδίο και στο πρώτο σκέλος η Nike επικεντρώνεται σε εταιρικά καταστήματα που ο στόχος είναι να είναι πλήρως συνδεδεμένα με την πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου αλλά και με όλες τις ψηφιακές εφαρμογές της.

Πρακτικά ένας καταναλωτής που έρχεται σε επαφή με τα προϊόντα της Nike σε έρευνα στο διαδίκτυο , μπορεί να επισκεφθεί ένα κατάστημα να δει τα προϊόντα σε φυσικό περιβάλλον αλλά να επιστρέψει να αγοράσει στο διαδίκτυο.Και μόλις αγοράσει στο ηλεκτρονικό κατάστημα είναι πλήρως “συνδεδμένος και ορατός” σε όλο το σύμπαν της Nike,  σε φυσικά καταστήματα , εφαρμογές προπόνησης αλλά και στην πλατφόρμα του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Το δεύτερο σκέλος αφορά καταστήματα αθλητικών ειδών που συνεργάζεται η εταιρεία σε όλο τον κόσμο.Η εταιρεία περιορίζει σε μεγάλο βαθμό σε όλο τον κόσμο τα καταστήματα που θα έχουν τα προϊόντα της και αυτό το κάνει για τους λόγους που αναφέρθηκαν, τον έλεγχο της μάρκας αλλά και την τεράστια αύξηση του ηλεκτρονικού εμπορίου.Σε αυτή την φάση λοιπόν η αλλαγή είναι σαρωτική και ακόμη περισσότερες εταιρείες που έχουν τα χαρακτηριστικά και την δύναμη της Nike ακολουθούν ήδη όπως η Levis αλλά και η Adidas πρόσφατα.

Η αλλαγή επιταχύνεται από τις νεότερες γενιές οι οποίες μπορούν και θέλουν να αγοράζουν με αυτό τον τρόπο.Σε έρευνα φαίνεται ότι οι καταναλωτές που ενδιαφέρονται περισσότερο για τις D2C πωλήσεις είναι συνήθως νεότεροι, περισσότερο μορφωμένοι και με μεγαλύτερη οικονομική άνεση από εκείνους που ενδιαφέρονται λιγότερο για την έννοια της απευθείας και άμεσης πώλησης.

Η καινοτομία, η στρατηγική πωλήσεων, η αξία της μάρκας και το ψηφιακό οικοσύστημα αποτελούν μέρη της επιτυχίας της Nike και δίνουν την ευκαιρία στην εταιρεία να έχει πλήρη ηγεσία στην αγορά των αθλητικών ειδών.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.