02 Μάι 2024
READING

Μαρτυρίες πελατών και case studies | οι ιστορίες που μπορούν να βοηθήσουν μια επιχείρηση

4 MIN READ

Μαρτυρίες πελατών και case studies | οι ιστορίες που μπορούν να βοηθήσουν μια επιχείρηση

Μαρτυρίες πελατών και case studies |  οι ιστορίες που μπορούν να βοηθήσουν μια επιχείρηση

Banners, διαφημίσεις, AdWords, χορηγούμενα ποστ, newsletters με προσφορές, προσεγμένο SEO – μια επιχείρηση μπορεί να επιστρατεύσει μια ποικιλία μέσων για να προωθήσει τις υπηρεσίες και τα προϊόντα της. Ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς ότι οι καταναλωτές, όταν πρόκειται να κάνουν μια αγορά, εκτιμούν ιδαίτερα τη γνώμη ενός πελάτη που έχει ήδη δοκιμάσει το ίδιο προϊόν, είτε θέλουν να δουν πώς ακριβώς λειτουργεί ή ποια είναι η αληθινή αξία του. Δεν είναι τυχαίο που οι θετικές κριτικές παίζουν μεγάλο ρόλο στο να χτιστεί εμπιστοσύνη γύρω από ένα brand.

Πώς μπορεί, λοιπόν, ένα brand να μοιραστεί τις θετικές μαρτυρίες των πελατών του, αλλά και τα case studies για τα οποία είναι περήφανο, ώστε να προσελκύσει το ενδιαφέρον του κοινού στο οποίο απευθύνεται;

Ένας καλός τρόπος είναι να προσεγγίσει την παρουσίαση των testimonials και των case studies σαν την αφήγηση μιας ιστορίας, που το κοινό δε θα μπορεί να αφήσει. Η δύναμη του storytelling έγκειται μεταξύ άλλων στο ότι δημιουργεί μια σύνδεση με το κοινό· δεν είναι η στεγνή παράταξη δεικτών και αριθμών. Σε αυτήν την περίπτωση, η σύνδεση γίνεται πιο έντονη γιατί το brand βάζει έναν άλλο πρωταγωνιστή στην ιστορία του: τον ευχαριστημένο πελάτη, που ουσιαστικά καλεί τον υποψήφιο πελάτη να εμπιστευτεί την επιλογή του – και του εξηγεί ξεκάθαρα τους λόγους.

Brand Stories

Ειδικότερα, όταν πρόκειται για testimonials, μπορεί ο ίδιος ο πελάτης να μιλά για το προϊόν ή την υπηρεσία που εκτίμησε. Μάλιστα, μπορεί να είναι κάτι πολύ πλουσιότερο από ένα τυπικό review λίγων λέξεων. Ένα ωραίο testimonial μπορεί να γίνει blog post στον ιστότοπο της εταιρείας, με τη μορφή μιας πρωτότυπης συνέντευξης, όπου ο πελάτης θα απαντά σε ερωτήσεις σχετικά με τη συνεργασία του με το brand. Καθώς τα βίντεο είναι επίσης πολύ δημοφιλή, μπορεί κανείς να εκμεταλλευτεί και αυτό το φορμά για μια τέτοια συνέντευξη, βάζοντας όντως στο επίκεντρο τον καταναλωτή.

Ένα case study είναι συνήθως ένα κείμενο που περιγράφει το ταξίδι μιας επιτυχημένης συνεργασίας ή ενός project, με τρόπο που να αναδεικνύεται όχι μόνο η αξία του brand, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο ωφελήθηκε και ο ίδιος ο πελάτης. Καθώς σε αυτήν την περίπτωση το κείμενο μπορεί να είναι πιο περιγραφικό και εμπλουτισμένο με στοιχεία, θα πρέπει να να προσέξει το αποτέλεσμα να μην είναι βαρετό· το ζητούμενο είναι να πει μια ιστορία συναρπαστική, με την έννοια ότι ουσιαστικά παρουσιάζει την πορεία ενός μικρού success story, που μπορεί να γίνει στο μέλλον το success story του αναγνώστη/δυνητικού πελάτη. 

Δείτε ακόμα: Η κουλτούρα κάθε μάρκας

Έτσι, πρέπει να προσέξει να συγκρατήσει κανείς την παρόρμηση να εντάξει στο κείμενο πολλές λεπτομέρειες και νούμερα, και να προσπαθήσει να συμπεριλάβει τα καίρια σημεία του case study, καταλήγοντας σε ένα απλό και ευκολοδιάβαστο κείμενο. Αντίστοιχα, τα παραδείγματα και οι οποιουδήποτε είδους λεπτομέρειες έχουν θέση εδώ μόνο εφόσον είναι ξεκάθαρα και από την πρώτη ανάγνωση δημιουργούν την αίσθηση ότι αφορούν και το ίδιο το κοινό.

Το να μην ξεχνά κανείς ποιο είναι το κοινό του είναι σημαντικό επίσης και για το στυλ του κειμένου, για τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζονται τα στοιχεία, για το αν θα χρησιμοποιηθούν, για παράδειγμα, πίνακες και στατιστικά ή ένα απλό ρέον κείμενο. Η customer persona στην οποία απευθύνεται ένα brand έχει κατά παρίπτωση και κλάδο διαφορετικά χαρακτηριστικά, που οπωσδήποτε πρέπει να λαμβάνονται υπόψη. Μόνο έτσι μπορεί να νιώσει ο πελάτης ότι τον αφορά αυτό που διαβάζει, να εκτιμήσει την αξία του brand, να συνειδητοποιήσει ότι και αυτός μπορεί να βγει κεδισμένος από μια συνεργασία μαζί του.

Δείτε ακόμα: Πώς έχτισαν μεγάλα brands το customer loyalty τους;

Είτε πρόκειται για ένα testimonial είτε για την παρουσίαση ενός case study, πάντως, καίριο ρόλο παίζει η σαφήνεια: πρέπει να υπάρχει ένα ξεκάθαρο μήνυμα το οποίο επιθυμεί ένα brand να περάσει, δύο-τρία στοιχεία τα οποία πρέπει να θυμάται κανείς όταν τελειώσει την ανάγνωση της «ιστορίας», σημεία που έχουν αξία για αυτόν και δεν του δημιουργούν ερωτηματικά ή απορίες, αλλά θα τον προτρέψουν να επιστρέψει και να επιλέξει το brand.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.