01 Μάι 2024
READING

Η εξέλιξη του AppleTV+ και η αγορά των υπηρεσιών

6 MIN READ

Η εξέλιξη του AppleTV+ και η αγορά των υπηρεσιών

Η εξέλιξη του AppleTV+ και η αγορά των υπηρεσιών

Οι τεχνολογικές εταιρείες προετοιμάζουν τα επόμενα βήματα πέρα από την επιτυχία που ήδη βιώνουν.Η Apple φαίνεται να εστιάζει παράλληλα με τα προϊόντα στις υπηρεσίες οι οποίες συνθέτουν την πλατφόρμα σύνδεσης των αγοραστών των προϊόντων με περιεχόμενο όπως μουσική, εικόνα, νέα, παιχνίδια.Είναι μια στρατηγική κίνηση της εταιρείας να παρέχει μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα με προϊόντα που αγαπούν οι θαυμαστές της τα οποία θα τροφοδοτούνται με περιεχόμενο που η ίδια παρουσιάζει.

Η υπηρεσία streaming AppleTV+ τράβηξε την προσοχή καθώς η πρωτότυπη σειρά της, Ted Lasso, έγινε η πιο προτεινόμενη πρωτοεμφανιζόμενη κωμική σειρά στην ιστορία των βραβείων Emmy. Αυτό ακολουθεί  προηγούμενη επιτυχία στα Emmy για  άλλες σειρές της υπηρεσίας streaming. Ωστόσο, η επιτυχία στα βραβεία δεν συσχετίζεται πάντα με την επιτυχία σε αριθμό συνδρομητών ή την εμπορική επιτυχία ευρύτερα. 

H κωμωδία Ted Lasso της Apple TV+ έχει αναδειχθεί σε μια από τις πιο δημοφιλείς νέες τηλεοπτικές σειρές των τελευταίων μηνών. Από το χαμηλών τόνων ντεμπούτο της τον περασμένο Αύγουστο, η κωμωδία μπαίνει σιγά-σιγά στο πνεύμα της εποχής, κερδίζοντας θαυμαστές από στόμα σε στόμα κερδίζοντας σημαντικές υποψηφιότητες για Χρυσή Σφαίρα, SAG και WGA. Η αθόρυβη άνοδός της είναι η πιο πρόσφατη σε μια σειρά από επιτυχίες για την Apple TV+, το οποίο συνεχίζει να αναπτύσσεται δημιουργώντας μια συνεχώς διευρυνόμενη βιβλιοθήκη με πραγματικά καλές σειρές και ταινίες.

Το AppleTV+ έχει εξαπλωθεί τα τελευταία χρόνια σε διεθνείς αγορές όπως η Μεγάλη Βρετανία, η Ιαπωνία και η Γερμανία. Η Apple προσέφερε το AppleTV+ δωρεάν σε όποιον αγόραζε τις συσκευές της, χωρίς, ωστόσο, να προσφέρει έναν ευρύ κατάλογο περιεχομένου. Αυτή η έλλειψη κράτησε μειωμένη την συνολικής ικανοποίησή των χρηστών από το περιεχόμενο της υπηρεσίας, οπότε, έκτοτε η Apple συνέχισε να επενδύει σημαντικά σε πρωτότυπες σειρές. Πάντως, οι δωρεάν δοκιμές οι οποίες παρατάθηκαν δείχνουν ότι η Apple ανησυχούσε ότι δεν είχε κερδίσει την αξία για συνδρομές επί πληρωμή.

Ενώ αυτή η επένδυση σε περιεχόμενο συνεχίστηκε, η Apple αποφάσισε να επεκτείνει τη δωρεάν δοκιμή της στους συνδρομητές. Με πολλές βασικές μετρήσεις επιτυχίας να αυξάνονται σταδιακά, όμως, η ανάγκη για φαινομενικά ατελείωτες δωρεάν δοκιμές μειώνεται. Πάντως, η Apple μπορεί αναμφίβολα να αντέξει οικονομικά τις  παρατάσεις των δωρεάν δοκιμών, ενώ συνεχίζει να επενδύει στο περιεχόμενο και σαφώς θέλει να είναι σίγουρη ότι η προσφορά είναι αρκετά ισχυρή για να προσελκύσει συνδρομητές επί πληρωμή.

Η ικανοποίηση σε πολλές μετρήσεις έτεινε να είναι αρκετά υψηλή, αλλά αυτό μειώθηκε γρήγορα καθώς οι συνδρομητές εξάντλησαν τις επιλογές προβολής. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, η βασική μέτρηση που συνδέεται πιο ισχυρά με τη διατήρηση είναι η ποσότητα του πρωτότυπου περιεχομένου, η οποία συνεχίζει να αυξάνεται και έχει αρχίσει να μειώνει τη διαφορά από το Netflix.

Ο τεχνολογικός γίγαντας αποκλίνει από την πορεία που έχουν ακολουθήσει οι περισσότεροι μεγάλοι παίκτες στο χώρο, επιλέγοντας να δημιουργήσει μια υπηρεσία που θα αποτελείται σχεδόν εξ ολοκλήρου από πρωτότυπο περιεχόμενο και χωρίς να αγοράζει τεράστια τμήματα των κινηματογραφικών και τηλεοπτικών βιβλιοθηκών άλλων εταιρειών. 

Αύξηση συνδρομητών

Οι συνδρομητές του AppleTV+ δηλώνουν ότι παρακολουθούν τακτικά σειρές, περισσότερο από ότι με οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία. Μάλιστα, τον Ιούνιο, η Apple είχε περισσότερους φανατικούς χρήστες της υπηρεσίας από ότι το Netflix, αλλά λίγους χρήστες μέσης έντασης. Αυτό δείχνει ότι οι πελάτες είτε γίνονται φανατικοί είτε δεν τη χρησιμοποιούν καθόλου. Η χρήση του AppleTV+ από μήνα σε μήνα τείνει να είναι αλματώδης, ενώ το Netflix είναι πολύ σταθερό, χωρίς σχεδόν καμία μετακίνηση σε βάθος χρόνου.

Καθώς η συνολική “ικανοποίηση” και η “υποστήριξη” της υπηρεσίας παρουσιάζουν ανοδική τάση και φθάνουν σε ανταγωνιστικά επίπεδα, έρχεται το σημείο στο οποίο το AppleTV+ καθιστά τη χρήση επί πληρωμή. Υπάρχουν πρώτες ενδείξεις ότι η ενίσχυση της προσφοράς μεταφράζεται ήδη σε περισσότερους συνδρομητές που πληρώνουν με αύξηση του ποσοστού από μήνα σε μήνα, 50% τον Ιούνιο, 54% τον Αύγουστο. Καθώς η Apple κινείται προς την κατεύθυνση της κερδοφορίας αντιμετωπίζει επίσης τα ίδια προβλήματα κοινής χρήσης λογαριασμών με τους ανταγωνιστές της. Ο αριθμός των χρηστών του AppleTV+ που μοιράζονται έναν λογαριασμό αυξήθηκε στο 10% από 3% από τον Ιούνιο.

Ενώ το AppleTV+ δεν ξεχωρίζει για το παιδικό και οικογενειακό του περιεχόμενο, όσον αφορά τα σχόλια των χρηστών του, οι συνδρομητές του πιστεύουν ότι η ροή βίντεο έχει βασικό ρόλο στην εκπαίδευση των παιδιών. Παρόλο που η Disney+ κατέχει αυτόν τον τομέα επί του παρόντος, δείχνει ότι υπάρχουν σαφείς δυνατότητες για την Apple να διευρύνει την απήχησή της μέσω της εκπαίδευσης – ένας τομέα στον οποίο η μάρκα διαπρέπει ήδη σε πολλά άλλα τμήματα της επιχείρησής της.

Η πορεία της AppleTV+ προς την επιτυχία

Είναι δύσκολο να εισέλθει μια υπηρεσία streamming σε μια αγορά που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το περιεχόμενο του υπάρχοντος καταλόγου για να προσελκύσει και να διατηρήσει πελάτες. Αναμφισβήτητα η Apple διαθέτει τα οικονομικά μέσα για να αποκτήσει το περιεχόμενο ταχύτερα από ότι έχει κάνει, αλλά έχει επικεντρωθεί στην παραγωγή πρωτότυπου περιεχομένου υψηλής ποιότητας. Αυτό απαιτεί χρόνο και η Apple έχει λάβει μέτρα για να διασφαλίσει ότι θα κρατήσει ευχαριστημένους τους πρώτους χρήστες της, ενώ θα γίνει πιο ανταγωνιστική. 

Ενώ το AppleTV+ έχει κάνει μεγάλα βήματα προόδου, οι κίνδυνοι παραμένουν. Η αποσύνδεση είναι υψηλή σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό και η μελλοντική πρόθεση ακύρωσης εξακολουθεί να είναι σημαντική, ενώ παράλληλα η διάθεση των μη συνδρομητών είναι υποτονική.

Η αγορά εξελίσσεται επίσης. Οι νεοεισερχόμενοι κάνουν τους καταναλωτές να σκέφτονται ακόμη πιο σοβαρά για το πού θα ξοδέψουν τα χρήματά τους και να αμφισβητούν αν η μακροπρόθεσμη πίστη σε πλατφόρμες είναι λογική. Η αθόρυβη πρόοδος της Apple στο streaming θα πρέπει να επικροτηθεί όμως, καθώς εσκεμμένα ακολούθησε τον δύσκολο τρόπο και πραγματοποιεί βελτιώσεις, αλλά ο δρόμος για την επιτυχία της Apple είναι μακρύς και μένει πολλή δουλειά να γίνει.

Φυσικά, το Apple TV+ είναι μόνο μία από τις πολλές προσφορές υπηρεσιών της Apple και, η Apple, έχει υιοθετήσει ελαφρώς διαφορετικές προσεγγίσεις για κάθε μία από αυτές. Δεδομένου ότι το Apple Music έχει ουσιαστικά το ίδιο περιεχόμενο με κάθε άλλη πλατφόρμα streaming μουσικής, είναι πιο δύσκολο να το διαφοροποιήσει από το Spotify και τις άλλες υπηρεσίες μουσικής. Μερικά αποκλειστικά άλμπουμ, ραδιοφωνικές εκπομπές και η εστίαση στην εμπειρία ακρόασης με μουσική χωρίς απώλειες  είναι σαφείς προσπάθειες να κρατήσει τους χρήστες στο Apple Music και να τους σταματήσει να αλλάζουν υπηρεσίες. Παρομοίως, η Apple προσφέρει το  Apple News+, το οποίο συγκεντρώνει το υπάρχον περιεχόμενο από πολλαπλές πηγές ή την υπηρεσία προπόνησης Fitness+, ενώ διαθέτει μέχρι και επιλογές για gamers όπως το Apple Arcade.

Θεωρείται πάντως πως πρόκειται για ένα παιχνίδι διαφοροποίησης των εσόδων που έχει σχεδιαστεί για να δημιουργήσει προστιθέμενη αξία για τα προϊόντα και τα πακέτα της Apple με εστίαση στις υπηρεσίες. Αυτή είναι μια ξεχωριστή φιλοδοξία από τον στόχο του Netflix και άλλων εταιριών streaming να πουλάνε μόνο συνδρομές για ψυχαγωγικό περιεχόμενο.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.