30 Απρ 2024
READING

Ποια είναι η γενικότερη εικόνα των διασυνοριακών αγορών e-commerce

3 MIN READ

Ποια είναι η γενικότερη εικόνα των διασυνοριακών αγορών e-commerce

Ποια είναι η γενικότερη εικόνα των διασυνοριακών αγορών e-commerce

Σύμφωνα με έρευνα, η οποία διεξήχθη από την Logistyx Technologies, μια εταιρεία τεχνολογικού και στρατηγικού χαρακτήρα αποστολής δεμάτων και εκπλήρωσης, αποτελούμενη από 2.035 διαδικτυακούς αγοραστές στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και την Αυστραλία, αποδεικνύει ότι το (57%) του δείγματος έχει πραγματοποιήσει τουλάχιστον μία διασυνοριακή αγορά τους τελευταίους 12 μήνες. Τα ρούχα και τα υποδήματα είναι τα πιο πιθανά προϊόντα που αγοράζονται μέσω sites ηλεκτρονικού εμπορίου άλλων χωρών, όπως συμβαίνει και με τα είδη ομορφιάς (42%) και τα είδη αναψυχής (44%). 

Στη συνέχεια το (43%) των ερωτηθέντων συμφωνεί ή συμφωνεί απόλυτα με το γεγονός να πραγματοποιούνται περισσότερες ηλεκτρονικές αγορές γενικότερα και όχι μόνο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, κάτι που αποδεικνύει ότι είναι πλέον πιο πρόθυμοι να εξετάσουν το ενδεχόμενο διασυνοριακού e-commerce. 

Υφίστανται από τους καταναλωτές μία σειρά από αρνητικές πεποιθήσεις όσον αφορά με την εμπειρία αποστολής και παράδοσης των διασυνοριακών αγορών. Συγκεκριμένα το (66%) υποστηρίζει ότι τα αγαθά θα φτάσουν αργότερα από τη πιθανή ημερομηνία παράδοσης. Το (59%) πιστεύει ότι θα χρεωθούν περισσότερο εξαιτίας διαφόρων απροσδόκητων αμοιβών ή δασμών που επιβάλλονται από το εκάστοτε site, ενώ το (73%) θεωρεί ότι η επιστροφή προϊόντων θα είναι μία αρκετά πιο δύσκολη διαδικασία.

Σύμφωνα με στοιχεία της έρευνας της ESW, η σημαντική άνοδος του διασυνοριακού εμπορίου καθ’ όλη τη διάρκεια του 2020 συνεχίστηκε και το 2021, αν και η ετήσια αύξηση ήταν πιο μικρή. Ανάμεσα στις δημοφιλέστερες κατηγορίες διασυνοριακού ηλεκτρονικού εμπορίου, η κατηγορία πολυτελείας σημείωσε την ταχύτερη ανάπτυξη τους τελευταίους έξι μήνες, σημειώνοντας αύξηση (6%) σε σύγκριση με τα τέλη του 2020, ακολουθούμενη από τις κατηγορίες περιποίησης δέρματος και αρωμάτων, με αύξηση (4%) η καθεμία κατά την δεδομένη περίοδο. 

Οι πελάτες εκτιμούν τη διαφάνεια

Σύμφωνα με την έρευνα της Logistyx Technologies, οι καλύτερες τακτικές για τους retailers του ηλεκτρονικού εμπορίου να ενθαρρύνουν τις διεθνείς διαδικτυακές παραγγελίες είναι η προσφορά δωρεάν επιστροφών προϊόντων (72%), η διευκόλυνση των καταναλωτών να παρακολουθούν τις παραγγελίες τους στο διαδίκτυο (71%) και η διαφάνεια σχετικά με τυχόν πρόσθετους δασμούς ή φόρους που πρέπει να καταβληθούν (70%). Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι περίπου το (59%) των διαδικτυακών αγοραστών συμφωνούν ότι είναι λιγότερο πιθανό να δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία σε μια εταιρεία σε άλλη χώρα, εάν κάνουν κάποιο λάθος με την παραγγελία τους.

Οι άνθρωποι γίνονται σίγουρα πιο ανοιχτοί όσον αφορά τις αγορές στα διάφορα sites ηλεκτρονικού εμπορίου που εδρεύουν και σε άλλες χώρες, κάτι που τα καθιστά εξαιρετικά νέα για το τομέα των επιχειρήσεων. Σε περίπτωση που κάποιος retailer επιθυμεί είτε να κερδίσει είτε να διατηρήσει διεθνείς πελάτες, πρέπει αρχικά να αντιμετωπίσει τις βασικές ανησυχίες σχετικά το κομμάτι της αποστολής. Εξίσου σημαντικό είναι και το κομμάτι του delivery και της άμεσης εξυπηρέτησης. Τέλος ο τομέας των επιστροφών είναι ένα μείζον ζήτημα της αγοράς. Τα ηλεκτρονικά καταστήματα είναι υποχρεωμένα να παρέχουν στους καταναλωτές τις απαραίτητες σαφείς πληροφορίες όσον αφορά τις πολιτικές τους στο τομέα των επιστροφών. 

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.