03 Μάι 2024
READING

Το μέλλον της αγοράς πολυτέλειας στην Κίνα είναι γυναικεία υπόθεση

3 MIN READ

Το μέλλον της αγοράς πολυτέλειας στην Κίνα είναι γυναικεία υπόθεση

Το μέλλον της αγοράς πολυτέλειας στην Κίνα είναι γυναικεία υπόθεση

Μια έντονα ανεξάρτητη γενιά γυναικών έχει αρχίσει να ξοδεύει χρήματα σε είδη πολυτελείας σε μεγάλο βαθμό, καθώς η Κίνα φιλοξενεί πλέον έναν από τους πλουσιότερους γυναικείους πληθυσμούς στον κόσμο. Συγκεκριμένα, τα 2/3 των δισεκατομμυριούχων γυναικών του πλανήτη ζουν πλέον στην Κίνα, η οποία τώρα έχει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό γυναικών CEOs.

Έχει εκτιμηθεί ότι αυτή η “γυναικεία ενδυνάμωση” θα προσθέσει μεταξύ 3,3 και 5,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στη συνολική αύξηση των καταναλωτικών δαπανών των γυναικών στην Κίνα έως το 2030, χάρη στην αύξηση των εισοδημάτων και της ανεξαρτησίας τους. Με βάση αυτό, ολόκληρος ο τομέας της πολυτέλειας θα μπορούσε να επωφεληθεί από τον αυξανόμενο πλούτο και τις δαπάνες των γυναικών καταναλωτών. 

Στην Κίνα, έως και το 75% των προσωπικών αγαθών πολυτελείας αγοράζονται από γυναίκες, ενώ και σε χώρες εκτός Κίνας, ο αριθμός αυτός ξεπερνά το 50%. Οι Millennials είναι η κορυφαία ομάδα πελατών για την πολυτέλεια, και συμβάλλουν σε περισσότερο από το 65% όλων των προσωπικών πωλήσεων ειδών πολυτελείας στην Κίνα. Με άλλα λόγια, η πολυτέλεια είναι πλέον σε μεγάλο βαθμό νέα και γυναικεία υπόθεση.

Αυτό, βέβαια, σημαίνει ότι ορισμένες κατηγορίες πολυτελείας θα έχουν μεγαλύτερη απήχηση από άλλες. Τα κοσμήματα και τα δερμάτινα είδη, για παράδειγμα, θα ωφεληθούν από αυτή την έκρηξη. Σχεδόν το 90% των Κινέζων γυναικών που ερωτήθηκαν σε πρόσφατη έρευνα δήλωσαν ότι σκοπεύουν να αγοράσουν κοσμήματα τους επόμενους 12 μήνες.

Υπάρχει όμως και μια άλλη μεγάλη κατηγορία που θα επωφεληθεί από την αύξηση των γυναικείων δαπανών στην Κίνα: το αλκοόλ. Η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών γίνεται όλο και πιο ουδέτερη ως προς το φύλο σε ολόκληρη την Κίνα, με τα στοιχεία να δείχνουν αύξηση της κατανάλωσης αλκοόλ από τις γυναίκες από το 2018 έως το 2020, ενώ οι νεότερες γυναίκες στην Κίνα πίνουν όλο και περισσότερο αλκοολούχα ποτά υψηλής ποιότητας. Ειδικότερα, η μπύρα και το Βaijiu έχουν κερδίσει δημοτικότητα με τις Κινέζες να δοκιμάζουν νέες γεύσεις και αρώματα. Οι γυναίκες, επίσης, επεκτείνονται πλέον και σε πιο στερεοτυπικά ανδρικά ποτά όπως το ουίσκι και το κονιάκ, το οποίο έχει παρόμοια περιεκτικότητα σε αλκοόλ όπως το Baijiu.

Το baijiu είναι ένα σημαντικά ανερχόμενο ποτό, αφού ήδη θεωρείται το πιο δημοφιλές απόσταγμα στον κόσμο και πίνεται σχεδόν αποκλειστικά στην Κίνα ενώ θεωρείται ότι θα οδηγήσει στη μελλοντική αύξηση των κινεζικών δαπανών για αλκοόλ. Υπάρχουν επιλογές για baijiu που κυμαίνονται από πολύ λίγα χρήματα έως σημαντικά ποσά. Η ζήτηση για το baijiu είναι η ίδια για τα προϊόντα υψηλής ποιότητας σε όλη την Κίνα και έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με την αγοραστική δύναμη των πελατών. Καθώς έχει αυξηθεί η αγοραστική δύναμη του μέσου καταναλωτή και, στη συγκεκριμένη περίπτωση της μέσης γυναίκας καταναλώτριας, και σε συνάρτηση με την αυξανόμενη προτίμηση των γυναικών για το συγκεκριμένο ποτό, έχει αυξηθεί και η ζήτηση για πιο ακριβό baijiu.

Ωστόσο, η αισιοδοξία που περιβάλλει τη γυναικεία αγοραστική δύναμη στην Κίνα είναι συγκρατημένη και επιφυλακτική, καθώς οι αναλυτές και οι έμποροι λιανικής ανησυχούν ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να θεσπίσει μέτρα για τον περιορισμό της αγοραστικής τους δύναμης. Εξάλλου, το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης των καταναλωτικών δαπανών κατά 5,3 τρισεκατομμύρια δολάρια δεν αποδίδεται στις γυναίκες δισεκατομμυριούχους αλλά στις γυναίκες της μεσαίας τάξης.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.