03 Μάι 2024
READING

Το retrocomputing και οι πιθανοί κίνδυνοι

3 MIN READ

Το retrocomputing και οι πιθανοί κίνδυνοι

Το retrocomputing και οι πιθανοί κίνδυνοι

Όπως και με διάφορες άλλες δραστηριότητες έτσι και με το retrocomputing, το ενδιαφέρον του κοινού σχετικά με τέτοιου είδους ασχολίες εκτινάχθηκε στα ύψη κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς η κουραστική περίοδος του lockdown ανάγκασε τους ανθρώπους να διοχετεύουν την ενέργειά τους σε πιο δημιουργικές αναζητήσεις.

Οι πωλήσεις vintage υπολογιστών πολλαπλασιάστηκαν κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης περιόδου, και πολλοί από αυτούς τους συλλέκτες έχουν συγκεντρώσει ανυποψίαστα τεράστιους όγκους ευαίσθητων προσωπικών πληροφοριών και δεδομένων, κάτι το οποίο αποτελεί πρόκληση.

Ο τομέας της μεταπώλησης σπασμένων και μεταχειρισμένων υπολογιστών και μηχανήματων, προμηθεύεται το απόθεμά του από δύο πηγές: από τις διάφορες εγκαταστάσεις ανακύκλωσης αλλά και από διάφορους ανθρώπους που απλώς επιθυμούν να ξεφορτωθούν το εκάστοτε μηχάνημα. Καθένα από τα συγκεκριμένα αντικείμενα δεν αντιπροσωπεύει απλώς μόνο τα άψυχα πράγματα ενός ατόμου, αλλά την γενικότερη αντίληψή του. Είναι πραγματικά αδύνατο να προσδιοριστεί ο αριθμός των vintage μηχανών που πωλούνται κάθε χρόνο.

Οι λάτρεις αντιμετωπίζουν ένα δύσκολο ηθικό δίλημμα. Η κοινότητα του retrocomputing παρακινείται εν μέρει από την επιθυμία να διατηρηθεί στα χρόνια η ιστορία των υπολογιστών, της οποίας το λογισμικό αποτελεί βασικό συστατικό. Ωστόσο κάτι τέτοιο συχνά έρχεται σε σύγκρουση με το δικαίωμα του προηγούμενου ιδιοκτήτη όσον αφορά τη διαφύλαξη της ιδιωτικής του ζωής και της ασφάλειας των προσωπικών του δεδομένων.

Διαβάστε επίσης: Η διαφύλαξη των προσωπικών δεδομένων γίνεται κύρια ανησυχία του κοινού μετά την πανδημία

Σε αρκετές περιπτώσεις έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο ότι μόλις ο συλλέκτης άνοιξε τον υπολογιστή να βρει αρχεία του προηγούμενου ιδιοκτήτη και σε κάποιες περιπτώσεις κάποια από αυτά να αφορούν προσωπικά δεδομένα η ιατρικές πληροφορίες.

Δεν υφίσταται δυστυχώς κάποιου είδους συναίνεση των προηγούμενων ιδιοκτητών των μηχανημάτων με τους συλλέκτες όσον αγορά τη διαχείριση των προσωπικών τους δεδομένων. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου ο συλλέκτης αναγκάστηκε να παραδώσει τη μηχανή στην αστυνομία αφού ανακάλυψε ότι είχε κλαπεί από τον πρώην ιδιοκτήτη. Γι’ αυτό τον λόγο αρκετοί προτιμούν να παραμείνουν σιωπηλοί, φοβούμενοι την πιθανή τιμωρία.

Επιπλέον ένα ακόμη ζήτημα είναι και η ηλικία του εκάστοτε vintage μηχανήματος, κάτι το οποίο δεν ελαττώνει απαραίτητα τον κίνδυνο που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Πράγματι ορισμένα δεδομένα είναι πιθανό να εξαλειφθούν, αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Κάτι τέτοιο ισχύει ιδιαίτερα για τα ιατρικά αρχεία ή τους αριθμούς κοινωνικής ασφάλισης. Αρκετά από τα συλλεκτικά μηχανήματα που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στην αγορά δεν διαθέτουν τις βέλτιστες τεχνολογικές δυνατότητες προστασίας δεδομένων, κάτι το οποίο δυσκολεύει ακόμη περισσότερο τη κατάσταση.

Ο τρόπος που διαχειρίζονται οι εταιρείες τα δεδομένα διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο. Ειδικά τα τελευταία χρόνια με την έξαρση της πανδημίας και με τη συνεχόμενη αναζήτηση νέων χόμπι από τους καταναλωτές, όπως είναι και το retrocomputing, η αξία των συγκεκριμένων δραστηριοτήτων έφτασε στα ύψη. Πλέον δεν υφίσταται τιμές της τάξης των 10$ -64$, αλλά κυμαίνονται σίγουρα πάνω από 100$. Αν και η ζήτηση έχει αρχίσει κάπως να ηρεμεί και να επανέρχεται στους φυσιολογικούς της ρυθμούς, οι τιμές συνεχίζουν να παραμένουν υψηλές. Κάτι τέτοιο μπορεί να προσφέρει την ευκαιρία στους ανθρώπους να βγάλουν εύκολα χρήματα, κάτι που όμως ενέχει πιθανούς κινδύνους.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.