02 Μάι 2024
READING

Τα social media καθοριστικά για τις αγορές στο e-commerce

2 MIN READ

Τα social media καθοριστικά για τις αγορές στο e-commerce

Τα social media καθοριστικά για τις αγορές στο e-commerce

Οι καταναλωτές για τη φετινή χριστουγεννιάτικη αγοραστική περίοδο σχεδιάζουν τις αγορές τους είτε στα φυσικά καταστήματα είτε στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Ωστόσο σύμφωνα με έρευνα, η οποία διεξήχθη από τη McKinsey το (58%) των ερωτηθέντων επηρεάζονται αρκετά από τα social media. Συγκεκριμένα οι ερωτηθέντες ανέφεραν ότι οι πλατφόρμες που επηρεάζουν τις καταναλωτικές τους επιλογές είναι το Facebook (67%), το YouTube (57%) και το Instagram (52%).

Αρκετές έρευνες έχουν προβλέψει άνοδο των πωλήσεων για τη φετινή εορταστική περίοδο. Συγκεκριμένα οι καταναλωτικές δαπάνες το τέταρτο τρίμηνο του 2021 εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά (7%) σε σύγκριση με πέρυσι και (9%) συγκριτικά με το 2019. Όσον αφορά τους καταναλωτές υψηλών εισοδημάτων, πρόκειται να ξοδέψουν (15%) περισσότερα χρήματα σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ οι millennials θα αυξήσουν τις δαπάνες τους κατά (10%).

Από τη μία οι ερωτηθέντες με μεγαλύτερα εισοδήματα δηλώνουν ενθουσιασμένοι ή ακόμη και ανυπόμονοι για τη φετινή καταναλωτική περίοδο των Χριστουγέννων. Από την άλλη οι καταναλωτές με χαμηλότερο εισόδημα αναμένεται να ξοδέψουν λιγότερα χρήματα φέτος. Περισσότεροι από τους μισούς καταναλωτές αναμένουν να διατηρήσουν τις ίδιες ή χαμηλότερες χρηματικές απολαβές για τους επόμενους έξι μήνες.

Αναφορικά με τη Gen Z, το (87%) των αγοραστών που αντλούν έμπνευση για τις γιορτινές αγορές τους από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το YouTube, το Instagram και το TikTok θα αποτελέσουν τις κορυφαίες πλατφόρμες, στις οποίες θα απευθυνθούν για καθοδήγηση. Επιπλέον περισσότερα από τα δύο τρίτα των αγοραστών της Gen Z σχεδιάζουν να ψωνίσουν μέσω μη παραδοσιακών καναλιών και να περιηγηθούν στο Facebook, στο WhatsApp, στο Instagram και στο YouTube καθώς και σε πλατφόρμες livestreaming, ώστε να πραγματοποιήσουν τις χριστουγεννιάτικές αγορές τους για φέτος.

Αν και η συνθήκη της πανδημίας αποτέλεσε δίαυλο για την άνοδο των αγορών πάντως καναλιού, τα ευρήματα της έρευνας αποκαλύπτουν ότι τα νέα δεδομένα στην αγορά άλλαξαν και οι καταναλωτές έχουν υιοθετήσει εξ’ ολοκλήρου νέες συμπεριφορές. Για παράδειγμα το (60%-70%) των ερωτηθέντων πραγματοποιούν αγορές από διάφορα κανάλια σε κατηγορίες αγαθών σχετικές με τα Χριστούγεννα και όχι μόνο από τα φυσικά καταστήματα πλέον.Αναμφισβήτητα επίκεντρο της φετινής εορταστικής καταναλωτικής περιόδου θα αποτελέσει το κανάλι των social media.

Διαβάστε επίσης: Τα καταστήματα χωρίς αποθέματα είναι το μέλλον του λιανικού εμπορίου;

Η φετινή αγοραστική περίοδος αποτελεί πρόκληση για τους retailers, μολονότι θα πρέπει να καταβάλουν πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια ώστε να καταφέρουν να διατηρήσουν αφενός τις πωλήσεις τους σε υψηλό επίπεδο, αφετέρου την αφοσίωση του καταναλωτικού κοινού, κάτι που μάλλον δεν είναι και τόσο απλή υπόθεση.  

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.