02 Μάι 2024
READING

Η Ιταλία επιβάλλει πρόστιμο 230 εκατ. δολαρίων στην Amazon και την Apple

5 MIN READ

Η Ιταλία επιβάλλει πρόστιμο 230 εκατ. δολαρίων στην Amazon και την Apple

Η Ιταλία επιβάλλει πρόστιμο 230 εκατ. δολαρίων στην Amazon και την Apple

Η ιταλική αντιμονοπωλιακή αρχή επέβαλε στην Amazon και την Apple πρόστιμα συνολικού ύψους σχεδόν 203 εκατομμυρίων ευρώ μετά από έρευνα σχετικά με τη μεταπώληση προϊόντων Apple και τα ακουστικά Beats, μια μάρκα που αγόρασε η Apple έναντι 3 δισ. δολαρίων το 2014, στην ιταλική αγορά ηλεκτρονικού εμπορίου του Amazon.

Η ιταλική αρχή ανακοίνωσε την επιβολή κυρώσεων, λέγοντας ότι η έρευνά της εντόπισε μια περιοριστική συμφωνία μεταξύ των δύο εταιριών για τον αποκλεισμό ορισμένων νόμιμων μεταπωλητών προϊόντων Beats στο Amazon.it. Το πρόστιμο αναλύεται σε 134,5 εκατ. ευρώ για την Amazon και 68,7 εκατ. ευρώ για την Apple. Επίσης, η αρχή διέταξε τις δύο εταιρείες να τερματίσουν τους περιορισμούς και να δώσουν πρόσβαση στους μεταπωλητές με “αμερόληπτο τρόπο”.

Η αρχή αναφέρει ότι η σύμπραξη, η οποία υπεγράφη μεταξύ των δύο εταιρειών τον Οκτώβριο του 2018, σύμφωνα με την οποία μόνο επιλεγμένοι μεταπωλητές μπορούσαν να πωλούν τα προϊόντα στον ιταλικό ιστότοπο της Amazon, μείωσε το επίπεδο των εκπτώσεων που ήταν διαθέσιμες στους καταναλωτές που αγόραζαν προϊόντα Apple και Beats στην αγορά της Amazon στην Ιταλία.

Αναλυτικότερα, η συμφωνία περιείχε μια σειρά από συμβατικές ρήτρες που απαγόρευαν στους επίσημους και ανεπίσημους μεταπωλητές των προϊόντων Apple και Beats να χρησιμοποιούν το Amazon.it, περιορίζοντας τις μεταπωλήσεις στην ίδια την Amazon και  έναν αριθμό μεταπωλητών που η αρχή αναφέρει ότι “επιλέχθηκαν μεμονωμένα και με τρόπο που προκαλούσε διακρίσεις” κατά παράβαση του άρθρου 101 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι όροι της συμφωνίας περιόριζαν επίσης τις διασυνοριακές πωλήσεις, καθώς οι λιανοπωλητές υφίσταντο διακρίσεις σε γεωγραφική βάση. Οι περιορισμοί της συμφωνίας επηρέασαν το επίπεδο των εκπτώσεων που προσφέρονται από τρίτους στο Amazon.it, μειώνοντας το μέγεθός τους.

Η αρχή σημειώνει ότι η τοπική αγορά του Amazon αντιπροσωπεύει τουλάχιστον το 70% των αγορών καταναλωτικών ηλεκτρονικών ειδών στη χώρα, εκ των οποίων τουλάχιστον το 40% αντιπροσωπεύεται από λιανοπωλητές που χρησιμοποιούν το Amazon ως πλατφόρμα διαμεσολάβησης. Ως εκ τούτου, κρίνεται απαραίτητο η εφαρμογή των κανόνων ανταγωνισμού να διασφαλίζει ίσους όρους για όλους τους λιανοπωλητές αποφεύγοντας την εφαρμογή συμπεριφορών που εισάγουν διακρίσεις.

Σημειώνεται επίσης ότι, μετά την έρευνά της Ιταλίας σχετικά με τη συμφωνία Amazon-Apple, οι εθνικές αρχές ανταγωνισμού στη Γερμανία και την Ισπανία κίνησαν στη συνέχεια παρόμοιες διαδικασίες. Επίσης, η Ισπανία ανακοίνωσε πιθανή πειθαρχική διαδικασία κατά της Amazon και της Apple αυτό το καλοκαίρι, ξεκινώντας τη δική της έρευνα.

Στο μεταξύ, το 2018, η γερμανική αρχή κίνησε διαδικασία κατάχρησης κατά του Amazon μετά από καταγγελίες πωλητών κλείνοντας τη διαδικασία το επόμενο έτος αφού το Amazon τροποποίησε τους γενικούς όρους λειτουργίας του για τους πωλητές και δεσμεύτηκε για πρόσθετες αλλαγές για την άμβλυνση των ανησυχιών σχετικά με τον ανταγωνισμό.

Πιο πρόσφατα, μετά από μια σημαντική επικαιροποίηση της γερμανικής νομοθεσίας περί ανταγωνισμού όσον αφορά τις ψηφιακές πλατφόρμες, η αρχή έχει πλέον ανοικτή διαδικασία εξέτασης της ισχύος των δύο τεχνολογικών κολοσσών στην αγορά και, εάν επιβεβαιώσει την σημασία τους για τον ανταγωνισμό σε όλες τις αγορές, θα εφαρμοστούν εκ των προτέρων μέτρα και να επιβληθούν προληπτικά όροι στον τρόπο με τον οποίο το Amazon και η Apple μπορούν να λειτουργούν στη Γερμανία, ώστε να ελεγχθεί ο κίνδυνος κατάχρησης της αγοράς.

Οι δύο τεχνολογικοί κολοσσοί σχολίασαν την απόφαση της ιταλικής αρχής. Το Amazon επιβεβαίωσε ότι θα ασκήσει έφεση, εκφράζοντας την διαφωνία του και χαρακτηρίζοντας το πρόστιμο δυσανάλογο και αδικαιολόγητο. Τόνισε επίσης, το Amazon δεν επωφελείται από τον αποκλεισμό των πωλητών από την πλατφόρμα του, καθώς το επιχειρηματικό του μοντέλο βασίζεται στην επιτυχία τους. Η εταιρία ισχυρίστηκε ακόμα, ότι η συμφωνία που υπέγραψε με την Apple ήταν συμφέρουσα για τους καταναλωτές, λέγοντας ότι η επίμαχη συμφωνία “υπερδιπλασίασε” τον κατάλογο των προϊόντων που είναι διαθέσιμα στους Ιταλούς πελάτες και είχε ως αποτέλεσμα καλύτερες προσφορές και ταχύτερη αποστολή.

Ακόμα, το Amazon προσπάθησε επίσης να αρνηθεί κάθε είδους κυριαρχία στην αγορά, λέγοντας ότι η αγορά της αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 1% της παγκόσμιας αγοράς λιανικής πώλησης και ότι υπάρχουν μεγαλύτεροι λιανοπωλητές σε κάθε χώρα στην οποία δραστηριοποιείται, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας, υποστηρίζοντας ότι οι επιχειρήσεις διαθέτουν πολλαπλά κανάλια για την πώληση προϊόντων Apple, τόσο εντός όσο και εκτός δικτύου. Πρόσθεσε ότι οι τρίτοι πωλητές αντιπροσωπεύουν περίπου το 60% των πωλήσεων στην αγορά του, συμπεριλαμβανομένων περίπου 18.000 ιταλικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων που πωλούν στο Amazon.

Η Apple έστειλε επίσης μια δήλωση που επιβεβαιώνει ότι θα ασκήσει έφεση, τονίζοντας ότι δημιουργεί τα καλύτερα προϊόντα στον κόσμο με εξαιρετική εμπειρία χρήσης και, για την ασφάλεια των πελατών της και την ακεραιότητα των προϊόντων, είναι σημαντική η γνησιότητα των προϊόντων. Έτσι, η συνεργασία με επιλεγμένους μεταπωλητές συμβάλλει στην ασφάλεια των πελατών, επειδή διασφαλίζει ότι τα προϊόντα είναι γνήσια και σημείωσε ότι συνεργάζεται στενά με τους μεταπωλητές και διαθέτει ειδικές ομάδες εμπειρογνωμόνων σε όλο τον κόσμο που συνεργάζονται με τις διωκτικές αρχές, τα τελωνεία και τους εμπόρους για να διασφαλίσουν ότι πωλούνται μόνο γνήσια προϊόντα Apple. Η Apple κλείνει υπογραμμίζοντας της άποψη της ότι δεν διέπραξε κάτι άδικο ή ακατάλληλο.

Αν όντως, αποδειχθεί ότι οι δύο εταιρίες υποσκάπτουν τον θεμιτό ανταγωνισμό της αγοράς και κατά κάποιο τρόπο, «σαμποτάρουν» ορισμένους λιανοπωλητές, το πρόστιμο θα λειτουργήσει παραδειγματικά για άλλες μεγάλες εταιρίες και σε άλλους κλάδους και θα ισχυροποιήσει τον ανταγωνισμό και την ισότητα μεταξύ των εταιριών λιανικής.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.