29 Απρ 2024
READING

Το Spotify δοκιμάζει ένα feed βίντεο τύπου TikTok στην εφαρμογή του

3 MIN READ

Το Spotify δοκιμάζει ένα feed βίντεο τύπου TikTok στην εφαρμογή του

Το Spotify δοκιμάζει ένα feed βίντεο τύπου TikTok στην εφαρμογή του

Το TikTok έχει δει το feed βίντεο μικρής διάρκειας να αντιγράφεται από πολλούς ανταγωνιστές του, όπως το Instagram, το Snap, το YouTube, ακόμη και το Netflix. Τώρα φαίνεται ότι το ίδιο ετοιμάζεται να κάνει και το Spotify.

Η εταιρεία επιβεβαίωσε ότι δοκιμάζει επί του παρόντος ένα νέο χαρακτηριστικό στην εφαρμογή της, το Discover, το οποίο παρουσιάζει μια κάθετη ροή μουσικών βίντεο που οι χρήστες μπορούν προαιρετικά να κάνουν like ή να αγνοήσουν. Για όσους έχουν πρόσβαση στη λειτουργία αυτή, εμφανίζεται ως τέταρτη καρτέλα στη γραμμή πλοήγησης στο κάτω μέρος της εφαρμογής Spotify, ανάμεσα στην Αρχική σελίδα και την Αναζήτηση. Εκτός από την κύλιση πάνω κάτω στα βίντεο, υπάρχει επίσης ένα κουμπί like και ένα άλλο για πληροφορίες σχετικά με το τραγούδι.

Το Spotify είχε εισάγει το 2019 την λειτουργία Canvas, η οποία επιτρέπει στους καλλιτέχνες να δημιουργούν βίντεο που συνοδεύουν τη μουσική τους στην εφαρμογή Spotify και θεωρείται ότι το νέο feed βίντεο αξιοποιεί αυτή την λειτουργία. Η λειτουργία είχε λάβει ανάμεικτες κριτικές από τους χρήστες, καθώς σε μερικούς άρεσε, ενώ ορισμένοι ανέφεραν ότι προτιμούσαν να βλέπουν μόνο το στατικό εξώφυλλο του άλμπουμ όταν άκουγαν μουσική. Το Canvas, πάντως, φαίνεται να οδηγεί σε ανεβασμένες μετρήσεις δέσμευσης, καθώς το Spotify αναφέρει ότι οι χρήστες είναι πιο πιθανό να συνεχίσουν τη ροή, να μοιραστούν ή να αποθηκεύσουν κομμάτια.

Τα βίντεο που παίζουν στο νέο feed του Spotify φαίνεται πως είναι τα υπάρχοντα Canvas βίντεο των καλλιτεχνών, πράγμα που όμως δεν έχει επιβεβαιωθεί από την εταιρία. Επίσης, η εταιρία δεν έχει δημοσιοποιήσει ακόμα λεπτομέρειες σε σχέση με  το αν σκοπεύει να επεκτείνει περαιτέρω τη λειτουργία αυτή, αν είναι διαθέσιμη τόσο στο iOS όσο και στο Android  καθώς το εγχείρημα είναι ακόμα υπό διερεύνηση.

Με άλλα λόγια, η δοκιμή είναι ακόμα πολύ πρώιμη και μπορεί να μην εφαρμοστεί εν τέλει, ωστόσο αν γίνει, δεν θα ήταν μη αναμενόμενη κίνηση από την πλευρά του Spotify. Η εταιρεία έχει στο παρελθόν αναζητήσει δημοφιλείς τρόπους για να εμπλέξει περαιτέρω τους χρήστες της. Στο παρελθόν, το Spotify δοκίμασε μια λειτουργία Stories, τα οποία μπορούσαν να  δημοσιεύουν οι influencers για να παρουσιάσουν τις δικές τους, επιμελημένες λίστες αναπαραγωγής. Αλλά αυτή η επιλογή δεν έγινε ποτέ διαθέσιμη σε όλους τους χρήστες του Spotify.

Η μορφή ροής βίντεο τύπου Tiktok έχει αποδειχτεί ότι είναι μια ιδανική μορφή για την ανακάλυψη περιεχομένου. Το Netflix, για παράδειγμα, υιοθέτησε πρόσφατα την κάθετη ροή βίντεο μικρής διάρκειας στη δική του εφαρμογή, η οποία προσφέρει αποσπάσματα περιεχομένου και εργαλεία για να μπορεί ο θεατής να αποθηκεύσει τα προγράμματα σε μια λίστα παρακολούθησης ή απλώς να ξεκινήσει τη ροή τους. Ομοίως, η λειτουργία Discover του Spotify που βασίζεται σε βίντεο θα μπορούσε να βοηθήσει στην εισαγωγή των χρηστών σε νέα μουσική και να προσφέρει έναν τρόπο να επισημάνουν τα ενδιαφέροντά τους στο Spotify σε μια οικεία μορφή.

Καθώς οι ώρες αφοσίωσης και η δέσμευση των χρηστών του TikTok αυξάνονται όλο και περισσότερο, δεν είναι παράδοξο που ακόμη και πλατφόρμες που δεν αποτελούν κοινωνικά μέσα επικοινωνίας ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν τη μορφή του για να εμπλέξουν τους χρήστες των δικών τους υπηρεσιών ακόμα περισσότερο. Το αν τέτοια εγχειρήματα θα αποδειχθούν δημοφιλή ή αν αυτή η τάση όλων των εφαρμογών να μοιάζουν θα έχει αρνητικά αποτελέσματα  μένει να φανεί.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.