01 Μάι 2024
READING

Παπαστράτος | Τα τσιγάρα φεύγουν, οι ράβδοι κερδίζουν την παρτίδα

4 MIN READ

Παπαστράτος | Τα τσιγάρα φεύγουν, οι ράβδοι κερδίζουν την παρτίδα

Παπαστράτος |  Τα τσιγάρα φεύγουν, οι ράβδοι κερδίζουν την παρτίδα

Tην ανάπτυξη που εμφανίζουν οι θερμαινόμενες ράβδοι στην Ελλάδα σε επίπεδο βιομηχανίας, παρουσιάζουν στοιχεία της Philip Morris International, τα οποία παραθέτει το THETOTALBUSINESS και βάσει αυτών προκύπτει ότι ενώ το 2010 στη χώρα μας η ετήσια παραγωγή σε μονάδες τσιγάρων ήταν 27,8 δισεκατομμύρια τεμάχια, το 2020 αυτός ο αριθμός μειώθηκε δραστικά στις 10,9 δισεκατομμύρια μονάδες.

Στο γεγονός αυτό συνέβαλε δραστικά η στρατηγική απόφαση της PMI για διακοπή παραγωγής τσιγάρων από πλευράς της Παπαστράτος στη χώρα μας το 2017 και μετά από 86 χρόνια αδιάλειπτης παραγωγικής διαδικασίας. Αυτό πρακτικά σηματοδότησε την σταδιακή αύξηση της ετήσιας παραγωγής θερμαινόμενων ράβδων από πλευράς του κλάδου καπνοβιομηχανίας στην Ελλάδα, που το 2017 ήταν 200 εκατ. τεμάχια και πλέον το 2020 ο αντίστοιχος αριθμός έφτασε το 1,5 δισ.

Τα στοιχεία αυτά που αποτελούν εκτιμήσεις της PMI για την βιομηχανία τσιγάρων στην Ελλάδα, δείχνουν αφενός την δραστική μείωση παραγωγής τσιγάρων και την σταδιακή ανάπτυξη στην παραγωγή ράβδων καπνού, η οποία ωστόσο παραμένει αρκετά μακριά από την παραγωγή τσιγάρων. Το γεγονός ότι αφενός η Παπαστράτος διέκοψε την παραγωγή τσιγάρων, αφετέρου ότι οι ράβδοι αναπτύσσονται διαρκώς ως εναλλακτική πρόταση για τους καπνιστές, δείχνουν ότι αυτά τα νούμερα θα μεταβληθούν ακόμα περισσότερο τα επόμενα χρόνια υπέρ των ράβδων και σε κάθε περίπτωση καταδεικνύουν την προοπτική που έχουν οι θερμαινόμενες ράβδοι στο εγγύς ή στο μακρινότερο μέλλον. 

Η ανοδική πορεία για τις ράβδους καπνού σε επίπεδο ομίλου

Eξετάζοντας κανείς τη μεγάλη εικόνα για τον όμιλο PMI κατά τη διάρκεια του 2020, ο συνολικός όγκος μονάδων τσιγάρων και θερμαινόμενου καπνού (HTU) των 704,6 δισεκατομμυρίων μονάδων του 2019 μειώθηκε κατά 8,1%, αντικατοπτρίζοντας τον χαμηλότερο όγκο τσιγάρων, κυρίως λόγω της διαταραχής που σχετίστηκε με την Covid-19 σε ολόκληρη τη βιομηχανία, ιδιαίτερα κατά το δεύτερο περσινό τρίμηνο. Ο όγκος των θερμαινόμενων ράβδων αυξήθηκε κατά 27,6%, στα 76,1 δισεκατομμύρια μονάδες, λόγω της ισχυρής ανάπτυξης του IQOS.

Το συνολικό μερίδιο αγοράς τσιγάρων και ράβδων για τον όμιλο μειώθηκε κατά 0,7 ποσοστιαίες μονάδες, στο 27,7% της διεθνούς αγοράς, εξαιρουμένης της Κίνας και των ΗΠΑ, αντικατοπτρίζοντας χαμηλότερο μερίδιο για τα τσιγάρα –κυρίως λόγω της Ινδονησίας και των PMI Duty Free, που κατέγραψαν πτώση 0,8 ποσοστιαίων μονάδων – γεγονός που εν μέρει αντισταθμίστηκε από τις ισχυρές επιδόσεις των εμπορικών σημάτων θερμαινόμενων ράβδων, των οποίων το διεθνές μερίδιο αυξήθηκε κατά 0,8 ποσοστιαίες μονάδες φθάνοντας στο 3,0%.

Στο 12,1% το μερίδιο των heets στην ελληνική αγορά

Εάν κανείς κοιτάξει την επίδοση που παρουσίασαν τα Heets της Παπαστράτος στην Ελλάδα στο τρίτο τρίμηνο του 2021 το μερίδιό τους σε όγκο ήταν 12,1% με ανάπτυξη κατά 1,7 μονάδες σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020. Η χώρα με το μεγαλύτερο μερίδιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τα heets είναι η Λιθουανία με μερίδιο 22,3% και ανάπτυξη από έτος σε έτος στο τρίτο τρίμηνο κατά 2,3 μονάδες και ακολουθεί η Ουγγαρία με 16,9% και ανάπτυξη από Q3 σε Q3 κατά 7,5 μονάδες. 

Σε εξαγωγές κατευθύνεται τουλάχιστον το 50% της παραγωγής ράβδων καπνού

Θα θυμίσουμε ότι το 2017 η Παπαστράτος άλλαξε τα δεδομένα της λειτουργίας της με επένδυση ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ για τη μετατροπή του εργοστασίου της στον Ασπρόπυργο σε μονάδα αποκλειστικής παραγωγής των θερμαινόμενων ράβδων καπνού για το IQOS. Το εργοστάσιο της Ελλάδας έγινε το δεύτερο εργοστάσιο παγκοσμίως στο δίκτυο της μητρικής εταιρείας Philip Morris International που παράγει τις ράβδους καπνού και ταυτόχρονα διατηρεί εξαγωγική δραστηριότητα.

Σύμφωνα με την Παπαστράτος το 50% της παραγωγής ράβδων καπνού ταξιδεύει εκτός ελληνικών συνόρων. Σε ό,τι αφορά τις οικονομικές επιδόσεις της Παπαστράτος, οι καθαρές πωλήσεις ανήλθαν το 2020  σε €428  εκατομμύρια, αυξημένες κατά 3% σε σχέση με το 2019 (€414 εκατ.). Το μεικτό κέρδος για τη χρήση 2020  ανήλθε σε €176  εκατ. από €157 εκατ. αυξημένο σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά κατά 12%. Όσον αφορά τα λειτουργικά κέρδη, το 2020 ανήλθαν σε €110,4 εκατ. από €122,7 εκατ. το 2019.

Εντός του περασμένου Ιουνίου η Παπαστράτος ανακοίνωσε προχωράει σε νέα επένδυση 125 εκατομμυρίων ευρώ. Με τη νέα αυτή επένδυση αυξάνεται η δυναμικότητα παραγωγής του εργοστασίου με εγκατάσταση δύο νέων γραμμών παραγωγής για θερμαινόμενες ράβδους καπνού και μίας νέας γραμμής για παραγωγή φίλτρων, η δαπάνη για τις οποίες θα ανέλθει σε ποσό ύψους 47 εκατ. ευρώ. Στόχος μέσα από τη συγκεκριμένη κίνηση τρία χρόνια μετά την προηγούμενη επένδυση ήταν να αναβαθμιστούν οι υπάρχουσες γραμμές παραγωγής θερμαινόμενων ράβδων καπνού, για να παράγουν τα προϊόντα της επόμενης γενιάς του IQOS με ύψος δαπάνης 61 εκατ. ευρώ.

Ταυτόχρονα εκσυγχρονίζεται το λιθογραφείο με δύο νέες γραμμές ψηφιακής εκτύπωσης και την πλήρη ψηφιοποίηση όλων των γραμμών εκτύπωσης με δαπάνη που θα ανέλθει στα 17 εκατ. ευρώ. Η επένδυση αυτή σηματοδοτεί ενίσχυση της παραγωγικής δυνατότητας της επιχείρησης, επέκταση των εξαγωγών και αύξηση του ανθρώπινου δυναμικού κατά 115 άτομα. Η επένδυση αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2022.

Ας σημειωθεί ότι η Ελλάδα αποτελεί ένα από τα 39 εργοστάσια παραγωγής της Philip Morris International παγκοσμίως, ενώ ο όμιλος συνεργάζεται και με 29 third party παραγωγικές μονάδες ανά τον κόσμο. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.