29 Απρ 2024
READING

Οι μάρκες πρέπει να αρχίσουν να τηρούν τις δεσμεύσεις τους για βιωσιμότητα

4 MIN READ

Οι μάρκες πρέπει να αρχίσουν να τηρούν τις δεσμεύσεις τους για βιωσιμότητα

Οι μάρκες πρέπει να αρχίσουν να τηρούν τις δεσμεύσεις τους για βιωσιμότητα

Η βιωσιμότητα έχει γίνει ένα ολοένα και πιο επίκαιρο θέμα τα τελευταία χρόνια, ανεβαίνοντας σταθερά στις προτεραιότητες τόσο των καταναλωτών όσο και των εμπορικών σημάτων.

Ενώ κάποτε τα περιβαλλοντικά και κοινωνικά ζητήματα ήταν στο επίκεντρο ενός μικρού υποσυνόλου καταναλωτών, η βιωσιμότητα αποτελεί πλέον αντικείμενο προβληματισμού για μια πολύ ευρύτερη ομάδα αγοραστών. Γενικότερα, οι καταναλωτές, ειδικά αυτοί που ανήκουν στην γενιά Ζ, είναι έντονα ευαισθητοποιημένοι σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον και την προστασία του. Έρευνα έχει δείξει ότι το 82,9% των ανθρώπων ζητούν αυστηρότερους νόμους επί του θέματος. Το 81,9% πιστεύει ότι οι πιο αυστηροί νόμοι για την προστασία του περιβάλλοντος αξίζουν το όποιο πιθανό κόστος γιατί τελικά είναι προς όφελός μας.

Είναι σημαντικό για τις εταιρείες να εστιάσουν τις ανακοινώσεις, τις διαφημίσεις και τις επικοινωνίες με το κοινό στο να προωθήσουν έναν βιώσιμο τρόπο ζωής. Τα εμπορικά σήματα, συνεπώς καλούνται να εναρμονίσουν τις επικοινωνιακές τους προσπάθειες καλώντας τους καταναλωτές να αλλάξουν την συμπεριφορά τους ώστε να συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος. Παράλληλα, οι καταναλωτές από την πλευρά τους αναθέτουν μεγαλύτερη ευθύνη στις μάρκες να τους ενημερώνουν προληπτικά, καθώς έρευνα της Kantar διαπίστωσε ότι το 70% των καταναλωτών δηλώνει ότι δεν λαμβάνει επί του παρόντος αρκετές πληροφορίες σχετικά με το θέμα.

Η έρευνα διαπιστώνει επίσης ότι το 42% των αγοραστών έχουν απορρίψει ένα προϊόν ή μια υπηρεσία λόγω ενός αρνητικού ιστορικού μιας μάρκας όσον αφορά τη βιωσιμότητα. Άλλη έρευνα έχει καταδείξει ότι το 59% των καταναλωτών δηλώνουν ότι είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν τα brands που δεν κάνουν αρκετά ενταντίον της κλιματικής αλλαγής μέσα στον επόμενο χρόνο και μάλιστα ένα συντριπτικό 91% θέλουν οι εταιρείες να δείξουν με λεπτομέρειες τι ακριβώς κάνουν για το περιβάλλον. Σημαντικό ρόλο στην επιλογή ενός brand έναντι κάποιου άλλου παίζει ακόμα το αν οι πρακτικές που χρησιμοποιεί για την προώθηση και τη διαφήμιση των προϊόντων του είναι φιλικές για το περιβάλλον, καθώς πάνω απο το 75% των καταναλωτών θα ήθελε μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια να διαθέτει τα χρήματά του μόνο σε brands που εφαρμόζουν «πράσινες και βιώσιμες» καμπάνιες.

Δεδομένου ότι οι φιλικοί προς το περιβάλλον αγοραστές πρόκειται να ξοδέψουν 925 δισ. δολάρια ετησίως τα επόμενα πέντε χρόνια – διπλάσια από ότι ξοδεύουν σήμερα – οι μάρκες θα μπορούσαν να αποκλείσουν τον εαυτό τους από κέρδος δισεκατομμυρίων αν δεν αρχίσουν να σημειώνουν πρόοδο.

Διαβάστε επίσης: 3 στους 5 καταναλωτές είναι έτοιμοι να μποϊκοτάρουν brands που δεν υπολογίζουν την κλιματική αλλαγή

Τα τελευταία χρόνια οι μάρκες έχουν παρουσιάσει τα σχέδια τους για να επιτύχουν την ουδετερότητα των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, αλλά όπως λέει και το παλιό ρητό, οι πράξεις μιλούν πιο δυνατά από τα λόγια. Η ετήσια διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή (Cop26), τόνισε και πάλι την ανάγκη για πιο βιώσιμες πολιτικές, προϊόντα και πρακτικές, και υπάρχει πλέον η προσδοκία ότι οι μάρκες θα αρχίσουν να τηρούν τις υποσχέσεις και τις δεσμεύσεις τους.

Ωστόσο, το greenwashing αποτελεί ανησυχία και για τους καταναλωτές, αλλά και για τις εταιρείες. Έρευνα αποκαλύπτει ότι το 49% των εμπόρων είναι εξαντλημένοι από τον φόβο ότι θα κατηγορηθούν για greenwashing, ενώ το 45% παραδέχεται ότι αισθάνεται πίεση όταν πρόκειται να μοιραστεί τα διαπιστευτήριά του σχετικά με τη βιωσιμότητα.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας να απαλλαγεί η βιομηχανία από ψευδείς και παραπλανητικούς ισχυρισμούς και παραπληροφόρηση για την κλιματική αλλαγή, η Advertising Standards Authority (ASA) δήλωσε τον Σεπτέμβριο ότι θα λάβει αυστηρότερη θέση κατά των εμπορικών σημάτων που προβάλλουν ισχυρισμούς σχετικά με τον περιβαλλοντικό τους αντίκτυπο και υποσχέθηκε να δραστηριοποιηθεί για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

Διαβάστε επίσης: 3 πράγματα που πρέπει να κάνουν οι μάρκες για να αποφύγουν το “greenwashing”

Η προώθηση της βιωσιμότητας είναι σίγουρα ένας ευγενής σκοπός, αλλά μπορεί να γυρίσει ενάντια στις μάρκες που δεν την προσεγγίζουν με υπευθυνότητα και σοβαρότητα. Υπάρχει πλέον μια ευκαιρία για εκείνους που το κάνουν σωστά να βοηθήσουν στην προώθηση της αλλαγής. Οι διαφημιστές έχουν την ευκαιρία να αποτελέσουν την κινητήρια δύναμη που θα βοηθήσει τους ανθρώπους να κάνουν τη μετάβαση σε πιο βιώσιμες επιλογές, ενώ οι μάρκες πρέπει να αρχίσουν να ενθαρρύνουν την καλύτερη -και όχι την περισσότερη- κατανάλωση.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.