01 Μάι 2024
READING

Το ηλεκτρονικό εμπόριο ευδοκιμεί στην Ασία, καθώς τα μεγάλα καταστήματα δέχονται πλήγμα

4 MIN READ

Το ηλεκτρονικό εμπόριο ευδοκιμεί στην Ασία, καθώς τα μεγάλα καταστήματα δέχονται πλήγμα

Το ηλεκτρονικό εμπόριο ευδοκιμεί στην Ασία, καθώς τα μεγάλα καταστήματα δέχονται πλήγμα

Το τοπίο του λιανεμπορίου στην Ασία εξελίσσεται και αλλάζει με ταχείς ρυθμούς. Οι αλλαγές δεν σχετίζονται μόνο με την πανδημία, αν και αυτή είχε τεράστιο αντίκτυπο. Ο αντίκτυπος της τεχνολογίας και των αλλαγών στη συμπεριφορά είναι επίσης αισθητός σε ολόκληρη την περιοχή.

Η άνοδος του ηλεκτρονικού εμπορίου ήταν μια αλλαγή που επιταχύνθηκε από την πανδημία και το 2020, οι πωλήσεις της ανήλθαν σε 2,3 τρισεκατομμύρια δολάρια, αντιπροσωπεύοντας λίγο περισσότερο από το ήμισυ του συνόλου της παγκόσμιας αγοράς ηλεκτρονικού εμπορίου των 4,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Στη Βόρεια Ασία κυριαρχεί ολοένα και περισσότερο στο λιανικό εμπόριο, ενώ, μάλιστα, τώρα αυξάνεται με ρυθμό άνω του 25% ετησίως. Είναι ο μεγαλύτερος συντελεστής της ανάπτυξης στη Βόρεια Ασία και αυτή τη στιγμή σχεδόν 1 στα 4 δολάρια που δαπανώνται για συσκευασμένα αγαθά (FMCG) πηγαίνει στο διαδίκτυο.

Αντίθετα, στη Νοτιοανατολική Ασία, το κανάλι αυτό βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, αν και τα νέα νοικοκυριά και η αυξανόμενη συχνότητα χρήσης τροφοδοτούν τη ραγδαία ανάπτυξη, με τη εισαγωγή του ηλεκτρονικού εμπορίου να κορυφώνεται στο 45% των νοικοκυριών.

Οι μάρκες μπορεί να ανησυχούν ότι η επιτυχία του ηλεκτρονικού εμπορίου οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε βαθιές εκπτώσεις και συνεχείς προσφορές, αλλά τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι το ηλεκτρονικό εμπόριο έχει στην πραγματικότητα θετικό, αυξητικό αντίκτυπο στη συνολική αξία των πωλήσεων FMCG. Με άλλα λόγια, τα νοικοκυριά ξοδεύουν περισσότερα για FMCG ως αποτέλεσμα του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Τα είδη από τις κατηγορίες Ομορφιά και Προσωπική Φροντίδα είναι αυτά που οι αγοραστές αγοράζουν περισσότερο μέσω διαδικτύου, ιδίως προϊόντα περιποίησης προσώπου, όπως ενυδατικές κρέμες και μακιγιάζ. Καθώς αναπτύσσεται η χρήση του ηλεκτρονικού εμπορίου, οι αγοραστές τείνουν να αγοράζουν περισσότερες κατηγορίες ειδών οικιακής φροντίδας, συμπεριλαμβανομένων ειδών πλυντηρίου, όπως απορρυπαντικά και μαλακτικά.

Πέρα από την πανδημία, η ταχεία αστικοποίηση σε όλο τον κόσμο είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες που οδηγούν στην ανάπτυξη της αγοράς. Επιπλέον, η αυξανόμενη εξάπλωση του διαδικτύου και η χρήση συσκευών, όπως τα smartphones, οι φορητοί υπολογιστές και τα tablet για την πρόσβαση σε πύλες ηλεκτρονικού εμπορίου, δίνει επίσης ώθηση στην ανάπτυξη της αγοράς.

Παράλληλα, ένα τεράστιο οικοσύστημα εφοδιαστικής υποστηρίζει την ανάπτυξη της αγοράς ηλεκτρονικού εμπορίου της Κίνας. Οι κινεζικοί γίγαντες του ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba και JD.com σημείωσαν επιτυχία εν μέρει με την ανάπτυξη εξαιρετικά αποτελεσματικών συστημάτων και δικτύων για την παράδοση των παραγγελιών.

Το μέλλον των φυσικών καταστημάτων

Παρ’ όλη την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου, ωστόσο, αξίζει να θυμόμαστε ότι το 80% της αξίας των FMCG εξακολουθεί να αγοράζεται δια ζώσης στην Ασία. Και παρόλο που όλο και περισσότεροι αγοραστές μπαίνουν στο διαδίκτυο, δεν αφαιρούν τελείως το offline από τις επιλογές τους.

Η άνοδος του διαδικτύου καθιστά, ωστόσο, ορισμένα offline κανάλια πιο σημαντικά, μετατοπίζοντας τις δαπάνες. Φαίνεται ότι το εμπόριο σε μεγάλου μεγάλους καταστήματα έχει επηρεαστεί πιο σοβαρά, σημειώνοντας πτώση στις περισσότερες αγορές της Ασίας, ενώ τα μικρά καταστήματα διατηρούνται σταθερά.

Το παραδοσιακό εμπόριο παραμένει το μεγαλύτερο κανάλι στη Νοτιοανατολική Ασία και μάλιστα αυξάνεται, αποτελώντας τον μεγαλύτερο συντελεστή στην ανάπτυξη των FMCG στις περισσότερες αγορές, ανερχόμενο στο 85% της αξίας στο Βιετνάμ, στο 68% στην Ινδονησία, στο 50% στις Φιλιππίνες και στο 35% στην Ταϊλάνδη. Η εγγύτητα, είτε πρόκειται για σύγχρονα μίνι μάρκετ είτε για Convenience Stores, αυξάνεται σε όλες τις αγορές της Νοτιοανατολικής Ασίας, βοηθώντας το κανάλι να αυξηθεί πάνω από το 7% του μεριδίου αξίας το 2021.

Τομείς στους οποίους πρέπει να δοθεί έμφαση το 2022

Οι εταιρείες πρέπει να αξιοποιήσουν τη ραγδαία ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου.Οι εταιρείες λιανικής πώλησης στη Βόρεια Ασία πρέπει να ενισχύσουν την προσφορά τους στα καταστήματα παντός καναλιού για να καλύψουν τις ανάγκες διαφορετικών τμημάτων και συνηθειών αγοραστών. Στη Νοτιοανατολική Ασία, οι διαδικτυακές αγορές και οι λιανοπωλητές πρέπει να επικεντρωθούν στην επέκταση της εμβέλειας για να συνδεθούν με τους αγοραστές της υπαίθρου, με χαμηλότερο εισόδημα.

Η εγγύτητα, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, είναι εκεί που υπάρχει ανάπτυξη, η οποία, όμως, προϋποθέτει να κατανοηθεί ο ανταγωνισμός μεταξύ αυτού του καναλιού και του παραδοσιακού εμπορίου.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.