02 Μάι 2024
READING

Το comeback της Adidas στην Ερμού και η προοπτική της αγοράς των 500 εκατ. ευρώ

4 MIN READ

Το comeback της Adidas στην Ερμού και η προοπτική της αγοράς των 500 εκατ. ευρώ

Το comeback της Adidas στην Ερμού και η προοπτική της αγοράς των 500 εκατ. ευρώ

Τα δύο καταστήματα της Adidas στον ευρύτερο πυρήνα του εμπορικού κέντρου της Αθήνας, συνυπήρξαν για ένα χρονικό διάστημα. Ο λόγος για το κατάστημα της οδού Καλαμιώτου, το οποίο δημιουργήθηκε και διατηρεί τα χαρακτηριστικά ενός concept store – καθότι και η ονομασία του adidas Original store κάτι τέτοιο σηματοδοτεί – και για το κατάστημα της οδού Ερμού 50, το οποίο είχε την ευρείας κυκλοφορίας συλλογή της μάρκας και στη συνέχεια διέκοψε τη λειτουργία του. 

Η Ερμού επομένως για ένα χρονικό διάστημα παρέμεινε χωρίς Adidas, με εξαίρεση το Original store της Καλαμιώτου, το οποίο διατηρείται έως και σήμερα ως ένας ισχυρός πόλος της μάρκας στον ευρύτερο ιστό της Ερμού. Την ίδια στιγμή κι ενώ η Ερμού έχει εξελιχθεί σε μία αγορά αθλητικών ειδών με μάρκες όπως η Intersport, η Athlete’s Food, η Cosmos Sport, η Sneaker 10 (μάρκα που διαχειρίζεται η Cosmos Sport), η Nike, η Zakcret Sports και η Foot Locker, η Adidas δεν θα γινόταν να λείπει από αυτήν. Η συμφωνία που έκλεισε η γερμανικών συμφερόντων εταιρεία αθλητικών για την ενοικίαση ενός νέου σημείου στην Ερμού με τον όμιλο Κλουκίνας – Λάππας, ο οποίος είναι γνωστός από τη δραστηριότητά του με την εμπορική ονομασία βρεφικών ειδών, Mothercare, της εξασφάλισε προνομιακή θέση στον κεντρικότερο και πιο πολυσύχναστο εμπορικό δρόμο της Ελλάδας.

To ακίνητο της Ερμού 44 έχει επιφάνεια 884 τ.μ. με εμπορική αξία που ανέρχεται στα 12,03 εκατ. ευρώ. Η θέση του μάλιστα είναι τέτοια – καθώς προηγείται των υπολοίπων μεγάλων που διατηρούν παρουσία στην Ερμού – που αναμένεται ότι θα προσφέρει συγκριτικά πλεονεκτήματα σε ένα ιδιαίτερα προβεβλημένο σημείο του δρόμου. Για χάρη της Adidas η ιδιοκτήτρια Κλουκίνας – Λάππας προτίμησε να διακόψει τη λειτουργία του δικού της καταστήματος, Mothercare, που βρισκόταν στο ίδιο σημείο, προκειμένου να εκμεταλλευτεί επενδυτικά το ακίνητο αυτό. Να σημειωθεί ότι η ίδια εταιρεία διατηρεί επενδυτικά και ένα ακόμη ακίνητο που βρίσκεται επί της οδού Ερμού και μισθώνει η Zara.

Από τις δυσκολίες στο άλμα πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ

Η Adidas Hellas όπως και πολλές ακόμα επιχειρήσεις με δραστηριότητα στην ελληνική αγορά πέρασαν από αρκετές και σημαντικές διακυμάνσεις. Το 2008 ήταν μία από τις χρονιές με τις χειρότερες οικονομικές επιδόσεις, με την εταιρεία να καταγράφει ζημίες στα οικονομικά της αποτελέσματα. Σταδιακά όμως άρχισε να ανακάμπτει και το 2014 ήταν η πρώτη χρονιά που έγραψε πωλήσεις πάνω από το φράγμα των 100 εκατ. ευρώ στη χώρα μας. Η εταιρεία στην Ελλάδα δραστηριοποιείται αυτή τη στιγμή τόσο στην τροφοδοσία των καταστημάτων λιανικής μέσω χονδρικών πωλήσεων, όσο και στη λιανική με τα δικά της σημεία διάθεσης. Μέχρι πρότινος είχε την διανομή και της Reebok, ωστόσο νέα δεδομένα έρχονται ότι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς μετά την συμφωνία πώλησης της μάρκας από τον όμιλο Adidas στην Authentic Brands Group, με τίμημα που ανήλθε στα 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ. Η οριστικοποίηση της συγκεκριμένης συναλλαγής αναμένεται να ολοκληρωθεί στο πρώτο τρίμηνο του 2022. 

Στο κατώφλι των 150 εκατ. ευρώ σήμερα οι πωλήσεις στην Ελλάδα

Αυτή τη στιγμή η Adidas στην Ελλάδα είναι μία εταιρεία που αγγίζει τα 150 εκατομμύρια ευρώ σε πωλήσεις και συγκεκριμένα το 2019 πριν την επίδραση της πανδημίας ο τζίρος της ήταν 142 εκατ. ευρώ, ενώ λόγω των συνθηκών που δημιουργήθηκαν το 2020 λόγω του ότι τα φυσικά καταστήματα ήταν κλειστά, το ίδιο ποσό μειώθηκε στα 116,48 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η επίπτωση αυτή στις συνολικές της πωλήσεις θα μπορούσε να είναι εντονότερη, η εταιρεία κατάφερε να περιορίσει τον αντίκτυπο της πανδημίας μέσα από τις πωλήσεις που έκανε στο ηλεκτρονικό της κατάστημα, το οποίο αποτελεί έναν ισχυρό κόμβο διάθεσης των προϊόντων με το σήμα Adidas στην ελληνική αγορά.

Σε κάθε περίπτωση η Adidas έχοντας καταφέρει να περιορίσει το λειτουργικό κόστος με δεδομένη και την διακοπή λειτουργίας των φυσικών της καταστημάτων, κατέγραψε την προηγούμενη χρονιά κέρδη υψηλότερα από αυτά του 2019, όπου όλα λειτουργούσαν υπό καθεστώς κανονικότητας, φτάνοντας μετά από φόρους σε κερδοφορία 3,27 εκατ. ευρώ, έναντι 2,48 εκατ. ευρώ το 2019. 

Στρατηγική προσέγγιση για την Adidas Hellas είναι η αύξηση των πελατών χονδρικής αλλά και η περαιτέρω ενδυνάμωση του ηλεκτρονικού της καταστήματος και των πωλήσεων που καταγράφει μέσα από αυτό. 

Η Adidas Hellas δημιουργήθηκε στην Ελλάδα το 1995, ενώ εκτός από την ελληνική αγορά δραστηριοποιείται επίσης σε χώρες όπως η Αλβανία και η Κύπρο. Αποτελεί αναπόσπαστο μέρoς της Adidas AG, η οποία την ενοποιεί στις οικονομικές της καταστάσεις. Στην έντονα ανταγωνιστική αγορά αθλητικών ειδών, η Adidas στη χώρα μας λειτουργεί με master franchisee την American Marine του επιχειρηματία Σάμι Φάις. Η αξία πωλήσεων της ελληνικής αγοράς στο σύνολό της υπολογίζεται αυτή τη στιγμή ότι κινείται σε περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ, κάτι που αναμένεται να αλλάξει δυναμικά τα επόμενα χρόνια αφενός λόγω της τάσης που εμφανίζουν τα αθλητικά είδη στην Ελλάδα, του διαρκώς ανερχόμενου τουριστικού ρεύματος και της δραστηριοποίησης νέων παικτών.

Η πρόσφατη κίνηση άλλωστε της πολυεθνικής και εισηγμένης JD Sport Fashion Ltd να εξαγοράσει την Cosmos Sport μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί αναφορικά με τις προοπτικές που διαβλέπει ένας ακόμα ισχυρός παίκτης στην ελληνική αγορά. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.