15 Μάι 2024
READING

Η απενεχοποίηση των συναισθημάτων

3 MIN READ

Η απενεχοποίηση των συναισθημάτων

Η απενεχοποίηση των συναισθημάτων

Δεν υπάρχουν καλά ή κακά συναισθήματα. Είναι όλα τους ίδια στο τέλος της ημέρας γιατί ξεκινούν και καταλήγουν στον άνθρωπο. Δεν πρέπει να τα φοβόμαστε, αλλά να τα χρησιμοποιούμε υπέρ μας. Όλα είναι εδώ και εξυπηρετούν κάποιον σκοπό. Ποιόν; Μα το να ακούσουμε τις ανάγκες του εαυτού μας και να αναπτύξουμε την συναισθηματική μας νοημοσύνη. 

Τα συναισθήματα είναι:

Αγάπη, Χαρά, Έκπληξη, Θυμός, Λύπη, Φόβος

Η συναισθηματική νοημοσύνη (ΕQ- emotional intelligence) είναι:

Ένας τύπος ευφυίας μαζί με το IQ έρχεται μόλις κάποιος δαμάσει τα παραπάνω δικά του συναισθήματα. 

Μπορεί οποιοσδήποτε να την αποκτήσει αρκεί να συγκεντρωθεί.

Με λίγα λόγια μόλις κάποιος καταλάβει τα συναισθήματα τα δικά του και των άλλων, τα ονομάσει και τελικά χρησιμοποιήσει την συναισθηματική αυτή πληροφορία υπερ του στην καθημερινότητά του τότε θα τα έχει καταφέρει και θα είναι ο EQ Master !

Αναγνωρίζω τα συναισθήματά μου:

«Γιατί ζηλεύω τον συνάδελφό μου» 

«Γιατί νιώθω τύψεις όταν ζηλεύω τον αδερφό/ αδερφή, φίλο/ φίλη»

Στις παραπάνω περιπτώσεις συνήθως προκύπτουν συναισθήματα θυμού και αυτά κρύβουν λύπη και φόβο ή και το αντίστροφο. Δεν υπάρχουν καλά και κακά συναισθήματα. Όλα τους είναι «καμπανάκια» να ακούσουμε εμάς τους ίδιους και να μην πνίξουμε ότι νιώθουμε γιατί θίγονται οι ανάγκες μας και ζοριζόμαστε. Επομένως ακόμη και αυτά τα συναισθήματα που για πολλούς είναι αρνητικά μπορούν να γίνουν θετικά αν τα δούμε με άλλη οπτική ματιά.

Δηλαδή:

«Γιατί ζηλεύω τον συνάδελφό μου;» 

Γιατί νιώθω λύπη ή ζήλια που δεν αναγνωρίζομαι από τον προϊστάμενό μου και είναι σημαντικό για τον κόπο μου. Εκτός από λύπη μπορεί να νιώθω και φόβο για την δική μου βιωσιμότητα μέσα στον οργανισμό. 

Step 1 | Αντιλαμβάνομαι το συναίσθημα: Φοβάμαι/ Λυπάμαι/ Ζηλεύω

Step 2 | Περνάμε στην δράση: Το επικοινωνώ στον αρμόδιο που μου το προκαλεί με σκοπό να το λύσω. Ο τρόπος επικοινωνίας εδώ είναι χωρίς συναίσθημα. Συμβαίνει το Α και εμένα μου προκαλεί το Β και για να είμαι και εγώ καλά θα ήθελα να διορθωθεί. Με τον τρόπο αυτό επικοινωνώ και απελευθερώνω το συναίσθημα. Το πως θα πράξει ο δέκτης- προϊστάμενος είναι άλλη συζήτηση, εγώ έκανα αυτό που έπρεπε για εμένα.

Step 3 | Κλείνω τους λογαριασμούς μου: Αντιλαμβάνομαι αν μου έχει συμβεί κάτι παρόμοιο στο παρελθόν και αν υπάρχει αυτό που λέμε pattern συναισθήματος και πόσο αυτό με κάνει δυσλειτουργικό. Δηλαδή όταν γίνεται το Α εγώ πάντα νιώθω: λύπη, χαρά κ.ο.κ  Αν αντιληφθώ κάτι τέτοιο φροντίζω να το αντιμετωπίσω με συμβουλευτική και coaching ώστε να μην επανέλθει και στο μέλλον. 

Παρακάτω ακολουθεί ένας mini οδηγός συναισθημάτων & καταστάσεων που βοηθούν στο μονοπάτι τις αυτοβελτίωσης. Ας τα ακούσουμε. Θα γίνουμε καλύτεροι:

Όταν νιώθεις:

Θυμό  Γυμνάσου

Ζήλια  Συγκεντρώσου σε εσένα

Ανησυχία  Σκέψου γιατί σου συμβαίνει και τι προηγήθηκε

Εκνευρισμό  Μην αντιδράς

Κούραση  Ξάπλωσε

Δίχως έμπνευση  Κάνε ένα ντους

Έχεις αμφιβολίες  Γράψε ότι νιώθει

Fanis Aritzis
Founder of www.catharsies.com Coaching services
Certified NLP & Business Development Coach
MBA | MSC | MA | BA
Συγγραφέας του #UNIQY
Follow me on my social media

 

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.