03 Μάι 2024
READING

Το κλείσιμο των εργοστασίων του Βιετνάμ ανάγκασε την Nike να ακυρώσει 130 εκατομμύρια κομμάτια

3 MIN READ

Το κλείσιμο των εργοστασίων του Βιετνάμ ανάγκασε την Nike να ακυρώσει 130 εκατομμύρια κομμάτια

Το κλείσιμο των εργοστασίων του Βιετνάμ ανάγκασε την Nike να ακυρώσει 130 εκατομμύρια κομμάτια
1 MIN READ
03 Μάι 2024

Το τελευταίο διάστημα η Nike αντιμετώπισε αρκετές προκλήσεις με δύο από τους σημαντικότερους προμηθευτές της στο Βιετνάμ με παπούτσια κατηγορίας training, να σταματούν να λειτουργούν ξαφνικά, καθώς ένα νέο κύμα κρουσμάτων σάρωσε την Νοτιοανατολική Ασία και η εταιρεία βρέθηκε αντιμέτωπη με τον κίνδυνο να εξαντληθεί το απόθεμα των παπουτσιών κατηγορίας training.

Σύμφωνα με τη Nike, τα εργοστάσια παραγωγής του Βιετνάμ αποτελούσαν το (50%) των υποδημάτων πέρυσι, ενώ το (49%) των θαλάσσιων εισαγωγών των ΗΠΑ προέρχονταν επίσης από Βιετναμέζους προμηθευτές κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου του 2021. Αφού πάλεψε με το κλείσιμο των εργοστασίων στο Βιετνάμ και προσπαθώντας να διαχειριστεί τις ελλείψεις στην παραγωγή, που συνδυάζονται και με πτώση των πωλήσεων σε αρκετές από τις μεγάλες αγορές, όλα τα εργοστάσια της Nike στη χώρα είναι σήμερα λειτουργικά και η Nike έχει επιστρέψει στο 80% του εβδομαδιαίου όγκου παραγωγής της πριν από το κλείσιμο.

Βέβαια, ως αποτέλεσμα των τριών μηνών κλεισίματος και του περιορισμένου όγκου παραγωγής, καθώς επανήλθε η λειτουργία των εργοστασίων της, η Nike αναγκάστηκε να ακυρώσει 130 εκατομμύρια κομμάτια. Ωστόσο, παρά τις προκλήσεις, τα καθαρά έσοδα της εταιρείας το δεύτερο τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 1% στα 11,4 δισ. δολάρια, ενώ τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 7% στα 1,3 δισ. δολάρια.

Παράλληλα η Nike είδε τις πωλήσεις της να ανεβαίνουν κατά 12% το δεύτερο τρίμηνο στη Βόρεια Αμερική, που είναι και η μεγαλύτερη αγορά της. Εκεί οι εμβολιασμοί και το άνοιγμα των καταστημάτων έδωσαν αισιοδοξία και ώθησαν το κοινό να επιστρέψει στα καταστήματα. Μάλιστα, η ανταπόκριση των καταναλωτών ήταν τόσο καλή, που η εταιρεία κατέγραψε ρεκόρ πωλήσεων την Black Friday, αν και η σνησυχία για την επάρκεια του εμπορεύματος ενόψει των γιορτών παραμένει.

Διαβάστε επίσης: Η Nike αγωνίζεται να ξεπεράσει τα προβλήματα τροφοδοσίας αλλά σημειώνει και κέρδη

Με την επαναλειτουργία των εργοστασίων στο Βιετνάμ, η προσοχή της Nike στρέφεται και πάλι στη στρατηγική DTC. Το σχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει τη μείωση των συνεργατών χονδρικής και την προτεραιότητα στα δικά της καταστήματα και τα ψηφιακά κανάλια, έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο τα τελευταία χρόνια. Συγκεκριμένα, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, οι λογαριασμοί χονδρικής της Nike στη Βόρεια Αμερική έχουν μειωθεί κατά περίπου 50%, ενώ το DTC και το ψηφιακό συνεχίζουν να αυξάνονται, με την ψηφιακή αγορά να αυξάνεται κατά 40% το τρίμηνο στη Βόρεια Αμερική. Το Nike Digital αποτελεί πλέον το 25% των συνολικών εσόδων της Nike  αυξημένο κατά 3% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Η στροφή της Nike στο DTC αφήνει χώρο για ορισμένους βασικούς συνεργάτες χονδρικής, συμπεριλαμβανομένης της Dick’s Sporting Goods, με την οποία η Nike ενσωμάτωσε πρόσφατα το πρόγραμμα πιστότητας. Η σύνδεση των δύο προγραμμάτων επιβράβευσης μεταξύ τους επιτρέπει στη Nike να διατηρήσει την άμεση σχέση της με τους πελάτες και να τους εξυπηρετεί με έναν πιο εξατομικευμένο, ελκυστικό και βιώσιμο τρόπο. Γενικότερα, η έμφαση της Nike στην ψηφιακή τεχνολογία την καθιστά μία από τις λίγες μάρκες που μπορούν να συνδεθούν άμεσα με τους καταναλωτές και να τους εξυπηρετήσουν σε κλίμακα.

Παρόλα αυτά αξίζει να σημειωθεί ότι ανεξάρτητα από την ραγδαία άνοδο των DTC πωλήσεων, ο τομέας της χονδρικής εξακολουθεί να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της επιχειρηματικής δραστηριότητας για πολλές μάρκες. Αρκετές εταιρείες θα συνεχίσουν να βασίζονται σε ένα υβριδικό DTC αλλά και σε ένα μοντέλο χονδρικής  πώλησης για τα επόμενα τρία χρόνια.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.