29 Απρ 2024
READING

Τα σούπερ μάρκετ άνω των 2.500 τμ. καθορίζουν τις πωλήσεις στην ελληνική αγορά

4 MIN READ

Τα σούπερ μάρκετ άνω των 2.500 τμ. καθορίζουν τις πωλήσεις στην ελληνική αγορά

Τα σούπερ μάρκετ άνω των 2.500 τμ. καθορίζουν τις πωλήσεις στην ελληνική αγορά

Kαθοριστικής σημασίας για τις πωλήσεις και την κίνηση των σούπερ μάρκετ είναι τα υπερμάρκετ, οι αίθουσες πώλησης με επιφάνεια που υπερβαίνει τα 2.500 τ.μ. Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα, που στην περίπτωση του Σκλαβενίτη ευνοούν σημαντικά το τζίρο του με αποτέλεσμα η αλυσίδα αυτή τη στιγμή να τρέχει με αύξηση πωλήσεων σε ποσοστό άνω του 5% και όντας ουσιαστικά η μοναδική που διατηρεί ισχυρά θετικό ρυθμό ανάπτυξης, δεδομένου ότι οι περισσότερες ανταγωνιστικές αλυσίδες είτε κινούνται πτωτικά, είτε βρίσκονται οριακά σε πωλήσεις πάνω από τα αντίστοιχα νούμερα του 2020. 

Περαιτέρω ανάπτυξη με +9,8% φέτος για τις μεγάλες αίθουσες σούπερ μάρκετ άνω των 2.500 τ.μ.

Απολύτως ενδεικτικά του ρόλου που διαδραματίζουν τα υπερμάρκετ είναι και τα στοιχεία της εταιρείας μετρήσεων, IRI, που δείχνουν ότι από τον Ιανουάριο έως και τον Οκτώβριο του 2021, τα υπερμάρκετ (καταστήματα άνω των 2.500 τ.μ.) τρέχουν με περαιτέρω αυξημένες πωλήσεις κατά 9,8% σε σύγκριση με το αντίστοιχο δεκάμηνο του 2020. Ταυτόχρονα τα σημεία πώλησης με επιφάνεια από 1.000 έως και 2.500 τ.μ. κινούνται ανοδικά κατά 1,9%, τα καταστήματα από 400 έως και 1.000 τ.μ. με πτώση 0,1% και τα καταστήματα μικρού μεγέθους από 0-400 τ.μ. με ποσοστό αύξησης πωλήσεων 1% σε σύγκριση με τους δέκα μήνες του 2020. Έτσι, παρά το ότι ούτως ή άλλως η πορεία των υπερμάρκετ ήταν ανοδική και στη διάρκεια του 2020, το σημαντικότερο είναι ότι φέτος συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία.

Η εξήγηση στο γιατί παρατηρείται το συγκεκριμένο φαινόμενο, βρίσκεται στο ότι το καταναλωτικό κοινό στα δύο χρόνια που βρίσκεται εν εξελίξει η πανδημία και στην Ελλάδα, προτιμά μεγαλύτερες αίθουσες πώλησης. Ο λόγος είναι ότι τα μεγαλύτερα καταστήματα προσφέρουν την ασφάλεια της ανετότερης κυκλοφορίας στους διαδρόμους τους, της ασφαλέστερης εμπειρίας αγορών, δεδομένου ότι το κοινό προτιμάει να έχει στη διάθεσή του αίθουσες σούπερ μάρκετ με περισσότερο χώρο, που του δημιουργούν την αίσθηση ότι μπορεί να αποφύγει να κολλήσει τον ιό. 

Οι δύο επενδύσεις της ΑΒ Βασιλόπουλος σε Κηφισίας και Κηφισό και η ανακαίνιση του μεγαλύτερου υπερμάρκετ του Σκλαβενίτη

Σε όλα αυτά βέβαια μπορούμε να συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι ο πρώτος της αγοράς βάσει τζίρου και μεριδίων, Σκλαβενίτης, διατηρεί περισσότερα από 10 μεγάλα καταστήματα, γεγονός που ενισχύει περισσότερο και το τζίρο του. Ταυτόχρονα, ο δεύτερος της αγοράς ΑΒ Βασιλόπουλος, διατηρεί σημαντικά λιγότερα μεγάλα σημεία όπως είναι ο Φάρος Ψυχικού, το Mega ΑΒ Ελληνικού και το ΑΒ Μακεδονία.

Μάλιστα η ΑΒ Βασιλόπουλος προχωράει αυτή την περίοδο σε σημαντικές επενδύσεις σε μεγάλα καταστήματα της κατηγορίας άνω των 2.500 τμ. τόσο στο οικόπεδο του Ιδρύματος Μιμηκόπουλου επί της λεωφόρου Κηφισίας, σε πολύ κοντινή απόσταση στον κυκλικό κόμβο της Αττικής Οδού αλλά και ενός ακόμη καταστήματος 2.500 τ.μ. που θα βρίσκεται στη συμβολή της λεωφόρου Κηφισού με την Πειραιώς. Το δεύτερο κατάστημα θα φιλοξενείται στο νέο retail park που ετοιμάζει η εταιρεία ανάπτυξης και εκμετάλλευσης ακινήτων, Ten Brinke. Η κατασκευή του εν λόγω ακινήτου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί κατά τους πρώτους μήνες του 2022, με την εγκατάσταση σε αυτό αρκετών εμπορικών επιχειρήσεων λιανικής πώλησης.

Από την πλευρά του ο Σκλαβενίτης ανακαίνισε πρόσφατα το μεγαλύτερο από τα υπερμάρκετ που διατηρεί στο δίκτυό του, αυτό που βρίσκεται στη λεωφόρο Αθηνών, η συνολική επιφάνεια του οποίου υπερβαίνει τα 8.000 τ.μ. Η κίνηση ανακαίνισης του εν λόγω καταστήματος εντάσσεται μάλιστα στο ευρύτερο πλάνο ανακαινίσεων 40 επιπλέον καταστημάτων της Σκλαβενίτης εντός του 2022.

Η συμβολή των καταστημάτων στο τζίρο της αγοράς

Εξετάζοντας τη συνεισφορά που παρουσιάζει η κάθε κατηγορία καταστημάτων στο δεκάμηνο του 2021, στο τζίρο των αλυσίδων σούπερ μάρκετ, οι αίθουσες από 2.500 τετραγωνικά και πάνω συμβάλλουν σε αξία το 14,2%, οι αίθουσες από 1.000 έως 2.500 τετραγωνικά το 39,6%, τα καταστήματα 400-1.000 τ.μ. το 34,5% και τα καταστήματα 0-400 τ.μ. το 11,7%. 

Συνολικά πάντως με βάση στοιχεία της NielsenIQ για το δεκάμηνο του 2021, οι πωλήσεις στο οργανωμένο λιανεμπόριο ήταν ανοδικές κατά 1,6% σε σύγκριση με το 2020. Ωστόσο ο Νοέμβριος ήταν ένας μήνας με σημαντική πτώση πωλήσεων για το σύνολο της συγκεκριμένης αγοράς με ποσοστό 6,7%. Σε κάθε περίπτωση η αρχική πρόβλεψη της Nielsen κατά την έναρξη του 2021 έκανε λόγο για αύξηση πωλήσεων στο σύνολο των σούπερ μάρκετ από 1%-3%, κάτι που φαίνεται να επιβεβαιώνεται καθώς σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται ότι η «μπίλια» των φετινών πωλήσεων του κλάδου θα καταλήξει περίπου στο +2%. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.