30 Απρ 2024
READING

Trends 2022 | Τα φυσικά καταστήματα επιστρέφουν δυναμικά και κοιτούν το μέλλον

4 MIN READ

Trends 2022 | Τα φυσικά καταστήματα επιστρέφουν δυναμικά και κοιτούν το μέλλον

Trends 2022 | Τα φυσικά καταστήματα επιστρέφουν δυναμικά και κοιτούν το μέλλον

Τα τελευταία δύο χρόνια τα φυσικά καταστήματα αντιμετώπισαν την τέλεια καταιγίδα: είτε πέρασαν μακρές περιόδους κλειστά, κάτι που κόστισε σε πολλές μικρές επιχειρήσεις την ίδια τους την επιβίωση, είτε, όταν μπορούσαν να λειτουργήσουν, αυτό γινόταν με περιορισμούς, με μειωμένο αριθμό πελατών, που φοβούνταν να επιστρέψουν, και έχοντας να αντιμετωπίσουν και σοβαρές ελλείψεις εξαιτίας των προβλημάτων στην τροφοδοτική αλυσίδα.

Όταν η αγορά άρχισε να ξανανοίγει σε όλο τον κόσμο, αποδείχθηκε ότι όσοι προέβλεπαν τη μεγάλη παρακμή τω φυσικών καταστημάτων, προς όφελος του ηλεκτρονικού εμπορίου, έπεσαν έξω: το κοινό επέστρεψε στα φυσικά καταστήματα, αποδεικνύοντας ότι η εμπειρία της φυσικής παρουσίας προσφέρει κάτι διαφορετικό στο shopping, που οι online αγορές δεν μπορούν να δώσουν. Αυτό δε σημαίνει, βέβαια, ότι τα πράγματα στα φυσικά καταστήματα θα συνεχίσουν από κει που είχαν μείνει πριν από την πανδημία. Τώρα κάτι έχει αλλάξει· η ευκολία των ηλεκτρονικών αγορών δεν είναι κάτι που είναι διατεθειμένος ο καταναλωτής να εγκαταλείψει, όσο και αν βάζει στο πρόγραμμά του μια βόλτα στη (φυσική) αγορά, και οι επιχειρηματίες πρέπει να προσφέρουν μια διαφορετική εμπειρία. Αυτή η νέα συνθήκη έχει ήδη πυροδοτήσει μια σειρά αλλαγών στον τρόπο που λειτουργούν τα φυσικά καταστήματα, ώστε να μπορούμε να μιλάμε για μια εντυπωσιακή ανανέωση. 

Τα φυσικά καταστήματα είναι λοιπόν ζωντανά, και μέσα στο 2022 αναμένεται ότι θα αλλάξουν εντελώς την άποψη των καταναλωτών για τα τις φυσικές αγορές. Έτσι, ήδη από τώρα βλέπουμε και στο άμεσο μέλλον θα παρακολουθήσουμε:

– Τα μικρά καταστήματα των τοπικών αγορών να επιστρέφουν δυναμικά. Προσωπική εξυπηρέτηση, ευκολία, κοινωνική συναναστροφή, αίσθηση κοινότητας, είναι μερικοί από τους λόγους για τους οποίους οι καταναλωτές τα προτιμούν. Η νέες τεχνολογίες αλλά και η δυνατότητα γρήγορης διανομής μέσα από συνεργασίες με πλατφόρμες delivery τούς δίνει τη νέα ώθηση και τον συντονισμό με την εποχή.

– Τους μεγάλους retailers να διαχωρίζουν τη λειτουργία των φυσικών τους καταστημάτων από τα ηλεκτρονικά τους καταστήματα. Αν και η κίνηση αυτή ακόμα δεν έχει φανεί πόσο αποδίδει, στόχος είναι αφενός να αντιμετωπιστεί αυτόνομα η ραγδαία ανάπτυξη των ηλεκτρονικών τους πλατφορμών, αφετέρου η φυσική παρουσία των brands να ενισχυθεί με τα μέσα και τους τρόπους που της αναλογούν.

– Την ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών στην καθημερινή λειτουργία των φυσικών καταστημάτων. Από τις ψηφιακές ετικέτες και τον ηλεκτρονικό έλεγχο του αποθέματος μέχρι τα ψηφιακά καρότσια και την επαυξημένη πραγματικότητα, οι ψηφιακές ευκολίες θα διευκολύνουν τη ζωή των καταστηματαρχών και θα βελτιώσουν την εμπειρία των πελατών.

– Τα μεγάλα φυσικά καταστήματα να εφευρίσκουν τρόπους να ενσωματώνουν στη φυσική επίσκεψη του καταναλωτή μια in-shop ψηφιακή εμπειρία, με virtual χώρους-πύλες στο metaverse και τη χρήση εφαρμογών επαυξημένης πραγματικότητας.

– Την άνοδο των pop-up stores, ως μέσου για τα brands να έρθουν σε επαφή με το τοπικό κοινό, να συνδεθούν με τις κατά τόπους κοινότητες και να προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες με συνεργασίες με καλλιτέχνες και δημιουργούς της περιοχής.

– Μεγάλα brands να επενδύουν στην ίδρυση νέων φυσικών καταστημάτων, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι οι πελάτες ζητούν από τις αγαπημένες τους μάρκες κάτι περισσότερο από ένα λειτουργικό online κατάστημα. Οι έμποροι υποστηρίζουν ότι το φυσικό κτάστημα είναι ο ιδανικός τρόπος να βελτιώσουν το brand awareness τους και να ισχυροποιήσουν την ταυτότητά τους.

– Τα brands να προσφέρουν την εμπειρία της αποκλειστικότητας. Τα φυσικά καταστήματα μετατρέπονται σε showrooms με εξατομικευμένες υπηρεσίες,  που μετατρέπουν τα ψώνια σε ιεροτελεστία. Τις υπηρεσίες θα προσφέρουν πλέον όχι μόνο οι μεγάλες μπουτίκ πολυτελείας, αλλά και καταστήματα ακόμα και fast fashion, ή καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών και brands όπως η Apple.

– Sustainability. Retailers όπως η Ikea ή η Nike προσφέρουν στα καταστήματά τους υπηρεσίες επισκευών και διορθώσεων ή διάθεσης second hand προϊόντων, ή μεγάλα πολυκαταστήματα δημιουργούν in shop spots second hand και resale. Σε αυτό το πλαίσιο, της βιωσιμότητας, αλλάζει ακόμα το packaging αλλά και η διαχείριση των αποθεμάτων για να υπάρχει λιγότερη σπατάλη.

Εν ολίγοις, τα φυσικά καταστήματα αναγεννιούνται, εκμεταλλευόμενα όλα όσα το ηλεκτρονικό εμπόριο δεν μπορεί να προsφέρει και χρησιμοποιώντας τεχνολογίες που τα βοηθούν να αναπτυχθούν προς τη σύγχρονη εποχή. Συνειδητοποιούνν ότι τώρα έχουν τη δυνατότητα να επωφελhθούν από τα καλύτερα των δύο κόσμων, του ψηφιακού και του φυσικού, αποδεικνύοντας ότι όχι μόνο μπορούν να συνυπάρξουν, αλλάκαι ότι λειτουργούν συμπληρωματικά, προς όφελος τόσο των επιχειρηματιών όσο και των πελατών.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.