02 Μάι 2024
READING

Γιατί τα ρολόγια Rolex είναι τόσο δυσεύρετα και ακριβά

3 MIN READ

Γιατί τα ρολόγια Rolex είναι τόσο δυσεύρετα και ακριβά

Γιατί τα ρολόγια Rolex είναι τόσο δυσεύρετα και ακριβά

Είναι γεγονός ότι η Rolex κατασκευάζει μερικά από τα πιο εμβληματικά ρολόγια στον κόσμο, όπως το Daytona, το Submariner και το κλασικό Oyster. Η ελβετική εταιρεία πιστεύεται ότι κατασκευάζει περίπου 1 εκατομμύριο το χρόνο, με το καθένα από αυτά χειροποίητο. Παρόλα αυτά, μπορεί να είναι δύσκολο να βρει τα νέα Rolex ένας αγοραστής χωρίς μια καθιερωμένη σχέση με έναν εξουσιοδοτημένο διανομέα.

Είναι πλέον εξαιρετικά δύσκολο να αποκτήσει κανείς ένα ρολόι Rolex από έναν εξουσιοδοτημένο λιανοπωλητή Rolex, παρά μόνο με αρκετή αναμονή. Εκτιμάται ότι το σημείο καμπής ήταν το 2016, όταν η Rolex κυκλοφόρησε το Daytona 116500LN στη Baselworld. Το Daytona ήταν πάντα ένα εμβληματικό κομμάτι που είχε μια ξεχωριστή θέση στην ιστορία και έπαιξε έναν σημαντικό ρόλο για τη μάρκα Rolex. Εκείνο το διάστημα, ο κόσμος ξεκίνησε να μιλάει για τις ετήσιες λίστες αναμονής για αυτό το μοντέλο. Σταδιακά μέχρι σήμερα, η έλλειψη Rolex δεν περιλαμβάνει μόνο το συγκεκριμένο μοντέλο, αλλά ουσιαστικά όλα τα πλήρως ανοξείδωτα αθλητικά ρολόγια, όπως το Submariner, το Explorer, το Sea-Dweller, το GMT-Master II και άλλα.

Παρόλο που η προμήθεια ρολογιών Rolex μπορεί να διακόπηκε για λίγο από τα προβλήματα παραγωγής και εφοδιαστικής αλυσίδας κατά την κορύφωση της πανδημίας του Covid-19, δεν είναι αυτός ο λόγος που είναι τόσο δυσεύρετα και ακριβά.

Η Rolex έχει δομήσει την επιχείρησή της με τέτοιο τρόπο ώστε να ελέγχει τη διανομή και το ποιος παίρνει τι, σε επίπεδο λιανικής πώλησης, καθώς πριν από μια δεκαετία καθιερώθηκε τα περισσότερα μοντέλα της να είναι διαθέσιμα κατά παραγγελία από τους εξουσιοδοτημένους αντιπροσώπους της μάρκας. Πάντως, η ίδια η εταιρεία δηλώνει ότι η σπανιότητα των προϊόντων της δεν αποτελεί στρατηγική, αντ’ αυτού τόνισε ότι όλα τα ρολόγια Rolex συναρμολογούνται με το χέρι σε μία από τις τέσσερις τοποθεσίες της στην Ελβετία και αυτό είναι διαδικασία που περιορίζει τις παραγωγικές δυνατότητες της.

Ωστόσο, υποστηρίζεται από ορισμένους ότι τα ρολόγια της Rolex βρίσκονται σε αφθονία στους προτιμώμενους αντιπροσώπους της μάρκας και ότι το ανεκτέλεστο υπόλοιπο είναι περισσότερο ψευδαίσθηση παρά πραγματικότητα. Αυτό υπονοεί ότι η Rolex ήθελε να διαιωνίσει στρατηγικά την εικόνα ότι υπάρχει έλλειψη που προέκυψε από το μοντέλο Daytona 116500LN, και ότι υπάρχει τόσο μεγάλη ζήτηση που δεν μπορούν να παράγουν αρκετά για να ικανοποιήσουν τη ζήτηση. Το FOMO(fear of missing out) και η έλλειψη έχουν μεγάλη επίδραση στους ανθρώπους. Θέλουμε πάντα αυτό που δεν μπορούμε να έχουμε, η σπανιότητα έχει μεγάλη σημασία για την αντίληψη της πολυτέλειας και γι’ αυτό η έλλειψη των ρολογιών προκαλεί αυξημένη ζήτηση.

Ένα αποτέλεσμα αυτής της περιορισμένης προσφοράς νέων ρολογιών είναι η απόλυτη έκρηξη των τιμών στην αγορά μεταπώλησης, όπου ορισμένα ρολόγια έχουν πλέον πολύ υψηλότερες τιμές μεταχειρισμένα από ό,τι στο ταμείο λιανικής. Για παράδειγμα, ένα ατσάλινο Daytona διαφημίζεται στην ιστοσελίδα της Rolex για 13.150 δολάρια, αλλά στο Chrono24 το ίδιο ακριβώς ρολόι είναι καταχωρημένο για περισσότερα από 36.000 δολάρια. Παρόλα αυτά, η Rolex είναι αναμφισβήτητα η κορυφαία μάρκα στην αγορά μεταχειρισμένων ρολογιών, η οποία αναμένεται να φτάσει σε πωλήσεις 29 έως 32 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το 2025.

Μια άλλη θεωρία για την έλλειψη ρολογιών Rolex είναι ότι η εταρεία παράγει ρολόγια στη μέγιστη δυνατή ποσότητα, κι απλώς δεν μπορεί να συμβαδίσει με την τρέχουσα αύξηση της ζήτησης και, ως εκ τούτου, υπάρχει έλλειψη.

Είτε η κίνηση είναι όντως στρατηγική είτε όχι, η ουσία είναι ότι η Rolex ακολουθεί ένα εγχειρίδιο, το οποίο έχει εξυπηρετήσει καλά την εταιρεία για πάνω από μισό αιώνα, οπότε, παρόλο που θα μπορούσε πιθανώς να κάνει πολλά πράγματα για να διορθώσει την τρέχουσα κατάσταση, ώστε να αυξήσει τις προμήθειες αυτών των ρολογιών και να αμβλύνει τη δευτερογενή αγορά, δεν αναμένεται να συμβεί κάτι τέτοιο.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.