30 Απρ 2024
READING

Το επενδυτικό τρίπτυχο της επόμενης μέρας για την ΑΒ Βασιλόπουλος

5 MIN READ

Το επενδυτικό τρίπτυχο της επόμενης μέρας για την ΑΒ Βασιλόπουλος

Το επενδυτικό τρίπτυχο της επόμενης μέρας για την ΑΒ Βασιλόπουλος

Σε μία ιδιαίτερη χρονιά όπως η φετινή που το σύνολο των σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα αναζητά τα πατήματά του, στην επόμενη μέρα του 2020, μιας χρονιάς με ισχυρή καταναλωτική ροή λόγω της πανδημίας, η ΑΒ Βασιλόπουλος σχεδιάζει τα επόμενά της βήματα στην αγορά. Από αυτά δεν λείπουν οι επενδύσεις στα μεγάλα καταστήματα, όσο και οι κινήσεις στον τομέα των convenience stores. Ταυτόχρονα όμως ένα βασικό κανάλι στο οποίο επίσης επενδύει τα τελευταία χρόνια η επιχείρηση, είναι αυτό του ηλεκτρονικού εμπορίου, όπου αυτή τη στιγμή αποφέρει περίπου το 2,5% από τον συνολικό της τζίρο (το 2020 ανήλθε στα 2,018 δισ. ευρώ).

Υπολογίζοντας στα μεγάλα καταστήματα

Στην πρώτη περίπτωση των μεγάλων καταστημάτων εκτός από το σημείο πώλησης που ήδη κατασκευάζεται στο οικόπεδο του ιδρύματος Μιμηκόπουλου, σε απόσταση λίγων μέτρων από τον κυκλικό κόμβο της Αττικής Οδού στο Μαρούσι και επί της λεωφόρου Κηφισίας, ήδη βρίσκεται σε προχωρημένο κατασκευαστικό στάδιο και ένα δεύτερο μεγάλο κατάστημα, το οποίο θα δημιουργήσει έναν ακόμη πόλο για την αλυσίδα επί της οδού Πειραιώς. Η ΑΒ Βασιλόπουλος έχει προχωρήσει σε συμφωνία με την κατασκευάστρια εταιρεία, Ten Brinke, προκειμένου να εγκαταστήσει ένα νέο σημείο πώλησης με επιφάνεια περί τα 2.500 τετραγωνικά μέτρα, στο νέο εμπορικό πάρκο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Πειραιώς και Κηφισού.

Οι κινήσεις ενίσχυσης του δικτύου της αλυσίδας σούπερ μάρκετ με μεγάλα καταστήματα, αποτελεί έναν τρόπο να ανταποκριθεί στα δεδομένα και τις προκλήσεις της εποχής που διανύουμε όπου σημαντικό μέρος του καταναλωτικού κοινού καταφεύγει στα μεγαλύτερα καταστήματα, αισθανόμενο ασφαλές να ψωνίζει σε χώρους με άνεση που δεν προκαλείται συνωστισμός κατά την περίοδο της πανδημίας. Ταυτόχρονα όμως αποτελεί και ένα ισχυρό χαρτί έναντι του ανταγωνισμού, στο οποίο ποντάρει, δεδομένης της ώθησης που έλαβε η Σκλαβενίτης από τον σημαντικό αριθμό υπερμάρκετ που διατηρεί, το μεγαλύτερο εκ των οποίων βρίσκεται επί της λεωφόρου Αθηνών και έχει επιφάνεια 8.000 τ.μ.

Η ΑΒ Βασιλόπουλος από την πλευρά της διατηρεί μεγάλα και εμβληματικά καταστήματα όπως είναι αυτά στον Φάρο Ψυχικού, το ΑΒ Ελληνικού ή το ΑΒ Μακεδονία στη Θεσσαλονίκη, ωστόσο με κινήσεις όπως οι προαναφερόμενες στοχεύει να ενισχύσει το δίκτυό της και με άλλα καταστήματα που θα αποτελέσουν σημείο αναφοράς και βρίσκονται σε κεντρικούς οδικούς άξονες όπως η Κηφισίας και η Πειραιώς. 

Convenience stores: Ένα πεδίο με ευρεία προοπτική ανάπτυξης

Στον αντίποδα, ο τομέας του convenience είναι μία αγορά που γνωρίζει διαρκή ανάπτυξη στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Γρήγορες αγορές, μικρότερο μέσο καλάθι αλλά και μεγαλύτερη ευκολία για τον καταναλωτή που αναζητά ένα κατάστημα κοντά στο σπίτι του, όπου μπορεί να αναζητήσει συγκεκριμένα και αναγκαία αγαθά στην καθημερινότητά του μέσα στον ελάχιστο δυνατό χρόνο. Η στόχευση της ΑΒ Βασιλόπουλος σε αυτόν τον τομέα επικεντρώνεται στην ενίσχυση του δικτύου της με καταστήματα franchise υπό τα concept AB Shop&Go και AB Food Market. Στον σχεδιασμό της αλυσίδας εντάσσεται η δημιουργία συνολικά 200 καταστημάτων ευκολίας έως και το τέλος του 2022. 

Χαρακτηριστικό της τάσης που εμφανίζεται για κατανάλωση σε καταστήματα γειτονιάς είναι το γεγονός ότι με βάση στοιχεία της IRI μετά από σχετική έρευνα, το 81% των ερωτηθέντων απάντησε ότι επισκέπτεται τον φούρνο και το γαλακτοπωλείο της γειτονιάς 10,6 φορές μηνιαίως. Συν τοις άλλοις το 75% όσων συμμετείχαν στην ίδια μέτρηση της IRI επισκέπτονται ένα μίνι μάρκετ 6,3 φορές κατά μέσο όρο το μήνα και 6,5 φορές κατά μέσο όρο μηνιαίως το περίπτερο. Επιπλέον, τα καταστήματα ψιλικών ειδών συγκεντρώνουν 5,1 επισκέψεις το μήνα. Η αντίστοιχη αναλογία για τα οργανωμένα σημεία θέλει το 87% των ερωτηθέντων να επισκέπτονται τα σούπερ μάρκετ κατά 10,2 φορές κατά μέσο όρο.

Επενδύσεις στο e-commerce

Από το κάδρο της ανάπτυξης και των επενδύσεων για τα επόμενα χρόνια δεν λείπει το e-commerce, ως μέρος της πολυκαναλικής φιλοσοφίας που διατηρεί η αλυσίδα και ταυτόχρονα επιτάσσει περισσότερο από ποτέ η αγορά, με απώτερο στόχο την προσφορά πολυδιάστατης καταναλωτικής εμπειρίας στο κοινό. Στο πλάνο της ΑΒ Βασιλόπουλος είναι η δημιουργία 2 έως 3 fulfillment centers, ήτοι κέντρων αποθήκευσης και διαλογής των προϊόντων που θα εξυπηρετούν το ηλεκτρονικό εμπόριο. Τα συγκεκριμένα κέντρα θα έχουν ανάλογη μορφή με αυτό που δημιούργησε πρόσφατα στην Αττική και στην περιοχή του Ρέντη η επιχείρηση, επενδύοντας περί τα 10 εκατ. ευρώ. 

Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι θα βρίσκονται στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη και το χρονοδιάγραμμα λειτουργίας τους τοποθετείται μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Αυτή τη στιγμή η κύρια λογική λειτουργίας του e-commerce για την ΑΒ Βασιλόπουλος προβλέπει ότι η διανομή των παραγγελιών γίνεται μέσα από το Home Shop Center του Ρέντη καθώς και από φυσικά καταστήματα στην Αττική ή από μικρότερα darkstores της αλυσίδας.

Στην περιφέρεια η διανομή εξυπηρετείται επίσης από τα κατά τόπους καταστήματα της αλυσίδας. Ωστόσο καθώς αναπτύσσεται περαιτέρω το συγκεκριμένο κανάλι αγορών, η οργάνωση του δικτύου εξυπηρέτησης και διανομής των παραγγελιών μπορεί να επιφέρει διόρθωση του λειτουργικού κόστους και αποτελεσματικότερη αλλά και ταχύτερη εξυπηρέτηση των παραγγελιών. Θα θυμίσουμε ότι προκειμένου να ενισχύσει την εξυπηρέτηση προς τους πελάτες της ήδη η αλυσίδα προέβη σε συνεργασία με την πλατφόρμα delivery.gr, προκειμένου να είναι σε θέση να καλύψει την αυξημένη ζήτηση που προκλήθηκε με την έλευση της πανδημίας, εξυπηρετώντας μέσω της συγκεκριμένης πλατφόρμας την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα και δεσμευόμενη για παράδοση εντός δύο ωρών στην πόρτα των πελατών της. 

Βασίλης Σταύρου Πρόεδρος- Διευθύνων Σύμβουλος ΑΒ Βασιλόπουλος
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.