02 Μάι 2024
READING

Η M&S παρέχει εκπαίδευση στην επιστήμη των δεδομένων και την τεχνητή νοημοσύνη

4 MIN READ

Η M&S παρέχει εκπαίδευση στην επιστήμη των δεδομένων και την τεχνητή νοημοσύνη

Η M&S παρέχει εκπαίδευση στην επιστήμη των δεδομένων και την τεχνητή νοημοσύνη

Η Marks & Spencer εγκαινίασε για πρώτη φορά στον κόσμο ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης επιπέδου 7 στην επιστήμη των δεδομένων και την τεχνητή νοημοσύνη για τον τομέα του λιανικού εμπορίου. Η εταιρεία πιστεύει ακράδαντα στη δύναμη των μαθητευόμενων να προωθήσουν τις επιχειρήσεις.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο η κυβέρνηση προωθεί την επαγγελματική κατάρτιση ως μια εναλλακτική διαδρομή προς τον εργασιακό χώρο, σε μια εποχή που οι φοιτητές αμφισβητούν την αξία των πτυχίων. Ενώ ορισμένες εταιρείες διερευνούν σταδιακά πώς να κάνουν τη εκπαίδευση μέρος της στρατηγικής μάθησης και ανάπτυξής τους, άλλες έχουν ήδη βουτήξει στα βαθιά. Στην τελευταία αυτή ομάδα περιλαμβάνεται η Marks & Spencer, η οποία εγκαινίασε την πρώτη παγκοσμίως ακαδημία επιστήμης δεδομένων και τεχνητής νοημοσύνης στο λιανικό εμπόριο.

Η καινοτομία της M&S με τα προγράμματα εκπαίδευσης

Η επιχείρηση είναι υπέρμαχος των προγραμμάτων εκπαίδευσης, στα οποία παρακολουθούνται μαθήματα με στόχο την εκμάθηση του επαγγέλματος, από το 2018, όταν αποκάλυψε τις φιλοδοξίες της να γίνει ένας “λιανοπωλητής ψηφιακής τεχνολογίας”. Η M&S ανέπτυξε σε συνεργασία με την Decoded, ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης τεχνικού δεδομένων επιπέδου 3 και αναλυτή δεδομένων επιπέδου 4, αναβαθμίζοντας 280 υπαλλήλους και 500 ανώτερα στελέχη μέχρι σήμερα.

Η εταιρεία πήγε αυτή την ώθηση στις ψηφιακές δεξιότητες στο επόμενο στάδιο με την εισαγωγή ενός προγράμματος επιπέδου 7 στην επιστήμη των δεδομένων και την τεχνητή νοημοσύνη. Η εκπαίδευση επιπέδου 7 ισοδυναμεί με ένα μεταπτυχιακό δίπλωμα και παρέχει τις τεχνικές γνώσεις των φορολογικών και της λογιστικής, ενώ εστιάζει στην επιχειρηματική ευαισθητοποίηση και τα ηθικά πρότυπα. Το νέο πρόγραμμα είναι η τελευταία επένδυση στην προσπάθεια της M&S να αναβαθμίσει ψηφιακά τους υπαλλήλους της, ώστε να συμβάλει στον μετασχηματισμό της και να θέσει τα δεδομένα στο επίκεντρο της λήψης αποφάσεων.

Όταν πρόκειται για την επιλογή των ατόμων που θα συμμετάσχουν στις μαθητείες επιπέδου 3 και 4, κάποιοι εργαζόμενοι ενθαρρύνονται να λάβουν μέρος, αν και η ευκαιρία είναι ανοιχτή σε όλους στην M&S, ανεξάρτητα από το αν κανείς είναι βοηθός πελατών στο κατάστημα, αγοραστής ή εργάζεται στο κέντρο υποστήριξης. Οι μόνες προϋποθέσεις είναι να διαθέτουν αγγλικά και μαθηματικά επιπέδου GCSE και να έχουν την έδρα τους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι απαιτήσεις για την ανάληψη της μαθητείας επιπέδου 7 είναι αυστηρότερες, απαιτώντας από τον συμμετέχοντα είτε να έχει αποφοιτήσει από το επίπεδο 4 είτε να διαθέτει ισότιμο πανεπιστημιακό πτυχίο.

Η ομάδα των εργαζομένων που θα συμμετάσχουν θα διδαχθεί τεχνικές αιχμής της επιστήμης των δεδομένων, που καλύπτουν τη μοντελοποίηση, τη μηχανική μάθηση, την αυτοματοποίηση, τη βελτιστοποίηση των επιχειρηματικών διαδικασιών και την εφαρμογή λύσεων τεχνητής νοημοσύνης με βάση τα δεδομένα. Οι μαθητευόμενοι θα μάθουν επίσης πώς να αναπτύσσουν και να εφαρμόζουν νέες λύσεις τεχνητής νοημοσύνης με βάση τα δεδομένα, κάτι που προβλέπεται ότι μακροπρόθεσμα θα έχει αξία εκατομμυρίων για την επιχείρηση.

Και τα τρία προγράμματα απαιτούν από τους μαθητευόμενους να εφαρμόζουν όσα έμαθαν στην πράξη για την επίλυση πραγματικών προβλημάτων, πράγμα που σημαίνει ότι τίποτα από όσα διδάσκονται δεν είναι απλώς θεωρητικό. Οι μαθητευόμενοι έχουν πρόσβαση στις πλατφόρμες δεδομένων της εταιρείας και καλούνται να αντιμετωπίσουν τα ζητήματα που βιώνουν καθημερινά.

Με την ανακοίνωση της εκπαίδευσης επιπέδου 7, η M&S είδε έντονο ενδιαφέρον από όλους τους τομείς της επιχείρησης. Από τους υπαλλήλους που έχουν ήδη εγγραφεί, η πλειονότητα είναι απόφοιτοι της μαθητείας επιπέδου 4, δημιουργώντας στην ουσία ένα πρόγραμμα ανάπτυξης της επιστήμης των δεδομένων εντός της M&S. Έτσι, δημιουργείται η προοπτική να έχει μια νέα γενιά επιστημόνων δεδομένων στην εταιρεία, οι οποίοι γνωρίζουν την επιχείρηση της M&S πολύ καλά και αγαπούν το brand.

H εταιρεία θεωρεί ότι η επιστήμη των δεδομένων παίζει ρόλο σε όλα, από τον σχεδιασμό προϊόντων μέχρι την αγορά και την κατανομή, τις λειτουργίες των καταστημάτων και τις αλληλεπιδράσεις με τους πελάτες, συμπεριλαμβανομένου του προγράμματος επιβράβευσης Sparks. Στοχεύει να γίνει ένας ψηφιακός λιανοπωλητής και εργάζεται για να αναπτύξει μια ψηφιακά ενεργοποιημένη κουλτούρα στην επιχείρηση, όπου οι αποφάσεις λαμβάνονται με βάση τα δεδομένα και όχι μόνο με βάση το ένστικτο. Η εκπαίδευση επιπέδου 7 δε θεωρείται μόνο ως μια συναρπαστική εξέλιξη στη στρατηγική της εταιρείας, αλλά και ως τοποθέτηση της M&S ως εργοδότη επιλογής για τους επιστήμονες δεδομένων. Το γεγονός ότι η εκπαίδευση προσφέρει μια νέα διαδρομή προς το επάγγελμα είναι ένα μεγάλο μπόνους.

Η M&S προσχώρησε επίσης στο Future.Now, έναν μη κερδοσκοπικό συνασπισμό επιχειρήσεων που διερευνά πώς μπορεί να καλυφθεί το χάσμα ψηφιακών δεξιοτήτων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μέσω του Future.Now η M&S προσφέρει σε άλλες εταιρείες συμβουλές σχετικά με τον τρόπο εισαγωγής προγραμμάτων εκπαίδευσης και τα οφέλη που αποφέρουν στην επιχείρηση.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.