30 Απρ 2024
READING

Η θέση της Vodafone στο ανταγωνιστικό τοπίο των εγχώριων τηλεπικοινωνιών

4 MIN READ

Η θέση της Vodafone στο ανταγωνιστικό τοπίο των εγχώριων τηλεπικοινωνιών

Η θέση της Vodafone στο ανταγωνιστικό τοπίο των εγχώριων τηλεπικοινωνιών

Ενισχυμένη παρουσιάζεται το τελευταίο χρονικό διάστημα η Vodafone σε ό,τι αφορά το πελατολόγιό της, όπου η ελληνική θυγατρική είδε τα έσοδα από τις υπηρεσίες που παρέχει να κινούνται ανοδικά και να φτάνουν τα 650 εκατομμύρια ευρώ από τον Απρίλιο έως και τον Δεκέμβριο του 2021, ενισχυμένα κατά 3% σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα εννεαμήνου του 2020.

Η Vodafone όπως και ο μεγάλος παίκτης της αγοράς των τηλεπικοινωνιών, ο όμιλος ΟΤΕ, καλούνται να ενισχύσουν τη θέση τους στην αγορά, την ίδια στιγμή που ένας νέος μεγάλος παίκτης διαμορφώνει τις εσωτερικές του ισορροπίες για να λάβει θέση και να ισχυροποιήσει τη δική του παρουσία στην Ελλάδα. Ο λόγος για το νέο σχήμα Nova-Wind. Η ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών είδε τον τζίρο της ως απόρροια της οικονομικής κρίσης να συρρικνώνεται σχεδόν κατά το ήμισυ τα προηγούμενα χρόνια. Στη συνέχεια, το 2017 τα έσοδα των εγχώριων τηλεπικοινωνιακών παρόχων κινήθηκαν στα 3,763 δισ. ευρώ και συνέχισαν να αυξάνονται, φτάνοντας τα 3,814 δισ. το 2018, 3,961 δισ. το 2019 και 4,018 δισ. το 2020. Σε ό,τι αφορά το 2021 η Deloitte έχει εκτιμήσει ότι ο συνολικός τζίρος των τηλεπικοινωνιών θα ανέλθει στα 4,339 δισ. ευρώ.

Αύξηση των συνδέσεων κινητής το 2021

Η Vodafone στην εγχώρια αγορά κατέγραψε, κατά την περίοδο του εξεταζόμενου εννεαμήνου του 2021, αύξηση των πελατών κινητής τηλεφωνίας στα επίπεδα των 4,23 εκατ. μονάδων, αριθμός αυξημένος κατά 65.000 συνδέσεις σε σύγκριση με την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2020. Από το σύνολο της πελατειακής της βάσης, το 39% αντιστοιχεί σε πελάτες που διατηρούν συμβόλαιο με την εταιρεία τηλεπικοινωνιών.

Στην Ελλάδα η Vodafone κατά το τρίτο τρίμηνο – Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου – πρόσθεσε επιπλέον 59.000 πελάτες καρτοκινητής τηλεφωνίας στη βάση της, καθώς και 8.000 πελάτες σταθερής ευρυζωνικής σύνδεσης. Ο συνολικός αριθμός των ευρυζωνικών συνδέσεων έφτασε έτσι συνολικά τις 970.000. Στην περίοδο του τριμήνου Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου, τα έσοδα προερχόμενα από την παροχή υπηρεσιών έφτασαν τα 214 εκατομμύρια ευρώ, από 211 εκατ. ευρώ που ήταν την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2020.

Εκτός των άλλων, ένας καίριος τομέας δραστηριότητας για τη Vodafone αποτελεί αυτός του Internet of Things, όπου ο όμιλος Vodafone δραστηριοποιείται διεθνώς, σε συνδυασμό με την καινοτομία της Vodafone Innovus, μέσω της οποίας παρέχει end-to-end υπηρεσίες σε επιχειρήσεις και φορείς.

Επιπλέον η Vodafone αποτελεί τον ψηφιακό συνεργάτη για δήμους και κοινότητες σε όλη τη χώρα, βοηθώντας τους να εκσυγχρονίσουν τις υπηρεσίες τους, να βελτιώσουν το αποτύπωμά τους στην κοινωνία και να βελτιώσουν την εξυπηρέτηση πολιτών και επισκεπτών.

Ένα από τα εργαλεία που ήρθε να προτείνει στη διάρκεια της πανδημίας ήταν το Vodafone Smart Working, δίνοντας την δυνατότητα απρόσκοπτης λειτουργίας σε επιχειρήσεις κάθε μεγέθους και προσφέροντας στους εργαζομένους τους τα εργαλεία που είναι απαραίτητα για να εργάζονται αποτελεσματικά από απόσταση.

Καθοριστικής σημασίας είναι το γεγονός ότι από τα τέλη του 2020 η Vodafone υπέγραψε τη συμφωνία χορήγησης δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων με σκοπό την ανάπτυξη κινητών επικοινωνιών 5G, γεγονός που την εισήγαγε και επίσημα στη νέα εποχή για τον κλάδο των τηλεποικοινωνιών και της τεχνολογίας, έχοντας αποκτήσει φάσμα 600 MHZ για 15 χρόνια με δικαίωμα επέκτασης για επιπλέον πέντε έτη.

Το έντονα ανταγωνιστικό τοπίο της συνδρομητικής τηλεόρασης

Στον τομέα της συνδρομητικής τηλεόρασης η Vodafone διατηρεί συνεργασία στο πλαίσιο στρατηγικής συμφωνίας που έχει υπογράψει με την HBO με αντικείμενο την προβολή του περιεχομένου της στην Ελλάδα. Σε αυτόν τον τομέα ωστόσο, όπου ο ανταγωνισμός είναι ιδιαίτερα έντονος, τόσο λόγω της Cosmote TV αλλά και της EON που αποτελεί το αποκύημα της εξαγοράς της Nova από τη United Group της BC Partners, αναμένεται να δούμε περαιτέρω εξελίξεις τόσο λόγω του ότι ήδη η HBO έχει ξεκινήσει να προσλαμβάνει προσωπικό στην Ελλάδα, με στόχο να δραστηριοποιηθεί αυτόνομα, όσο και λόγω του ότι αναμένεται η άφιξη της Disney+ στην Ελλάδα.

Στα παραπάνω βέβαια ουδείς θα μπορούσε να μην αναφερθεί στην ισχυρή παρουσία του Netflix στη χώρα μας αλλά και στην Apple TV, η οποία επίσης διαθέτει το πρόγραμμά της στην Ελλάδα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.