01 Μάι 2024
READING

Έρχεται εξ αποστάσεως εργασία και για τις χειρωνακτικές δουλειές;

4 MIN READ

Έρχεται εξ αποστάσεως εργασία και για τις χειρωνακτικές δουλειές;

Έρχεται εξ αποστάσεως εργασία και για τις χειρωνακτικές δουλειές;

Οι εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη και σε άλλες τεχνολογίες επιτρέπουν πλέον τον χειρισμό μηχανών από μακριά. Η τάση αυτή θα μπορούσε να σημάνει προβλήματα για τους εργαζόμενους.

Οι περισσότεροι εργαζόμενοι σε γραφεία δούλευαν εξ αποστάσεως κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με ορισμένες επιχειρήσεις να εφαρμόζουν το καθεστώς αυτό επ’ αόριστον. Οι συνεχιζόμενες προκλήσεις που θέτει ο ιός και η εντεινόμενη έλλειψη εργατικού δυναμικού σε συνδυασμό με την πρόοδο των τεχνολογιών, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η εικονική πραγματικότητα, επιτρέπουν σε έναν μικρό αλλά αυξανόμενο αριθμό φυσικών θέσεων εργασίας να αντικατασταθούν με εξ αποστάσεως.

Διαβάστε επίσης: Trends 2022 | H Τεχνητη Νοημοσύνη και η Ρομποτική μπαίνουν στη ζωή μας

Οι νέες μορφές απομακρυσμένης φυσικής εργασίας μπορούν να περιλαμβάνουν την επίβλεψη πολλών αυτόνομων μηχανών, παρόμοια με το πώς ένα άτομο επιβλέπει ταυτόχρονα πολλά AI chatbots. Τα chatbots μπορούν να χειριστούν πολλές κοινές ερωτήσεις, αλλά δεν μπορούν να ανταποκριθούν όταν η συζήτηση ξεφεύγει από το θέμα ή γίνεται περίπλοκη, πράγμα ενοχλητικό για τους χρήστες.

Στο μεταξύ, η προσέγγιση αυτή μπορεί να βοηθήσει τις εταιρείες να βρουν νέους εργαζόμενους και να δημιουργήσουν πιο αποτελεσματικές διαδικασίες, αλλά θα μπορούσε να είναι λιγότερο θετική για τους υπάρχοντες εργαζόμενους. Ορισμένες απομακρυσμένες θέσεις εργασίας αναλαμβάνονται από χαμηλότερα αμειβόμενους εργαζόμενους στο εξωτερικό. Επίσης, ορισμένες εταιρείες βλέπουν την απομακρυσμένη ανθρώπινη εργασία ως έναν προσωρινό τρόπο εκπαίδευσης αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης που τελικά θα τους αντικαταστήσουν.

Προς το παρόν, οι άνθρωποι είναι απαραίτητοι λόγω των ορίων που υπάρχουν στην τεχνητή νοημοσύνη και την αυτοματοποίηση. Η τεχνητή νοημοσύνη έχει κάνει εντυπωσιακά άλματα την τελευταία δεκαετία χάρη στο φθηνότερο και πιο ανθεκτικό υλικό και την πρόοδο στη μηχανική μάθηση, η οποία επιτρέπει στους υπολογιστές να μαθαίνουν από παραδείγματα. Ωστόσο, ο μη ελεγχόμενος φυσικός κόσμος εξακολουθεί συχνά να μπερδεύει τους αλγορίθμους. Για παράδειγμα, τα ρομποτικά χέρια δυσκολεύονται να πιάσουν και να χειριστούν αντικείμενα που δεν έχουν ξανασυναντήσει ποτέ και τα αυτοκινούμενα αυτοκίνητα δεν μπορούν να κατανοήσουν καταστάσεις που διαφέρουν από αυτές που περιέχονται στα δεδομένα εκπαίδευσής τους.

Ορισμένες εταιρείες βλέπουν τους απομακρυσμένους ανθρώπινους βοηθούς ως μια ενδιάμεση λύση. Πρόσφατα, η βρετανική εταιρεία online super market Ocado, μια εταιρεία λιανικής πώλησης και τεχνολογίας με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, παρουσίασε νέα ρομπότ, ικανά να μαζεύουν αντικείμενα από κάδους πιο αποτελεσματικά. Η Ocado είναι μία από τις πολλές εταιρείες που χρησιμοποιούν τη μηχανική μάθηση για να εκπαιδεύουν ρομπότ. Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να δυσκολευτεί, επειδή τα αντικείμενα αλλάζουν διαρκώς, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο να γνωρίζει πώς να πιάσει ένα αντικείμενο από μια στοίβα. Έτσι, οι ανθρώπινοι χειριστές βοηθούν τα ρομπότ στο πώς να το κάνουν όταν κολλήσουν. Τα μαθήματα βοηθούν τους αλγορίθμους να βελτιωθούν, ίσως σε σημείο που να μην απαιτούνται άνθρωποι.

Επιπλέον, η Ocado επενδύει 12 εκατομμύρια ευρώ στην Oxbotica, η οποία αναπτύσσει λογισμικό για αυτόνομα φορτηγά και ρομπότ. Σε συνεργασία, οι δύο εταιρείες θέλουν να κατασκευάσουν αυτόνομα οχήματα για τον εαυτό τους και για άλλες εταιρείες, όπως φορτηγά παράδοσης και ρομπότ, αφού θέλουν ολόκληρη η εφοδιαστική λειτουργία από άκρο σε άκρο, τελικά, να είναι αυτόνομη – από την παραλαβή του αποθέματος στην αποθήκη μέχρι την πόρτα του πελάτη.

Διαβάστε επίσης: Η Ocado επενδύει σε νέες τεχνολογίες για να κυριαρχήσει στην αγορά των grocery stores

Μια άλλη εταιρεία που προσλαμβάνει απομακρυσμένους εργαζόμενους για παραδοσιακά φυσικές εργασίες είναι η Einride, μια σουηδική εταιρεία κατασκευής αυτοκινούμενων φορτηγών. Επί του παρόντος, οι απομακρυσμένοι οδηγοί της Einride λειτουργούν μόνο σε περιορισμένες καταστάσεις, όπως η μετακίνηση εμπορευμάτων σε ένα μεγάλο εργοστάσιο στο Κεντάκι που κατασκευάζει συσκευές της General Electric. Ωστόσο, υποστηρίζεται ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο οι οδηγοί δεν θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην οδήγηση φορτηγών σε πραγματικούς δρόμους.

Το εύρος της απομακρυσμένης εργασίας που προσφέρεται φαίνεται να αυξάνεται, ιδίως σε τομείς όπου υιοθετείται η τεχνητή νοημοσύνη. Ορισμένες εταιρείες που χρησιμοποιούν drones για την επιθεώρηση ή τη σάρωση εργοταξίων ή γεωργικών εκτάσεων βασίζονται επίσης σε έναν συνδυασμό αυτονομίας και απομακρυσμένης λειτουργίας.

Είναι γεγονός ότι όσο βελτιώνεται η τεχνητή νοημοσύνη, οι τηλεχειριστές δεν θα είναι πλέον απαραίτητοι για ορισμένες εργασίες, ωστόσο μπορεί να προκύψουν νέες τηλεχειριστικές εργασίες σε άλλους τομείς. Συνεπώς, η εξέλιξη αυτή δεν σημαίνει απαραίτητα των παραγκωνισμό των ανθρώπων. Σημαίνει τον επαναπροσδιορισμό των ρόλων τους και την δημιουργία νέων, πολύ διαφορετικών θέσεων εργασίας.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.