30 Απρ 2024
READING

Η Adidas επενδύει στα γυναικεία είδη αθλητισμού όσο ποτέ άλλοτε

6 MIN READ

Η Adidas επενδύει στα γυναικεία είδη αθλητισμού όσο ποτέ άλλοτε

Η Adidas επενδύει στα γυναικεία είδη αθλητισμού όσο ποτέ άλλοτε

Οι γυναίκες και τα LGBTQ+ άτομα αθλούνται όλο και περισσότερο και αυτό αποτελεί μια τεράστια ευκαιρία για τις μάρκες αθλητικών ειδών, όπως η Adidas. Η Adidas, η οποία το έχει αντιληφθεί αυτό, στρέφεται στα γυναικεία αθλητικά ρούχα και αθλητικά υποδήματα. Μάλιστα, η ίδια δηλώνει ότι θα επενδύσει περισσότερο από ποτέ στις γυναίκες και τα LGBTQ+ άτομα στον αθλητισμό, μια εξέλιξη που θα αντικατοπτρίζεται τόσο σε νέα προϊόντα όσο και σε νέους τρόπους και κινήσεις marketing.

Η έκθεση της Nielsen “Η άνοδος του γυναικείου αθλητισμού” κατέρριψε αρκετές προκαταλήψεις που κυριαρχούσαν μέχρι τώρα, σχετικά με τη σχέση των γυναικών με το αθλητισμό. Η μελέτη αποκάλυψε ότι το 84% των φιλάθλων ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν γυναίκες στο γήπεδο ενώ το 51% των ερωτηθέντων ήταν άνδρες από βασικές χώρες όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Γερμανία και η Ισπανία.

Η έλλειψη ικανοποιητικής δημοσιογραφικής κάλυψης των γυναικείων αθλητικών τουρνουά, ο μικρότερος ραδιοφωνικός χρόνος που δίνεται στις γυναίκες αθλήτριες, η μισθολογική ανισότητα και η ανισότητα στα γυναικεία και ανδρικά έπαθλα των τουρνουά και το περιορισμένο χαρτοφυλάκιο γυναικείων αθλητικών ειδών/αθλητικών αγαθών, δικαιολογούνταν συχνά με το επιχείρημα ότι οι φίλαθλοι έχουν μικρότερο ενδιαφέρον για τα γυναικεία αθλήματα. Η έκθεση διέψευσε όλες αυτές τις αντιλήψεις.

Επίσης, ένα άλλο ενδιαφέρον στατιστικό στοιχείο που αποκάλυψε η μελέτη ήταν ότι το 63% των ερωτηθέντων επιθυμεί οι μάρκες να επενδύουν τόσο στον γυναικείο όσο και στον ανδρικό αθλητισμό. Αυτό υπογραμμίζει δύο πράγματα. Αφενός, ότι η αθλητική ενασχόληση των γυναικών αυξάνεται ραγδαία και δεύτερον ότι πρόκειται, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, για μια ανεξερεύνητη και παραγνωρισμένη καταναλωτική αγορά.

Ο κόσμος του αθλητισμού και η καταναλωτική βιομηχανία που έχει χτιστεί γύρω από αυτόν κυριαρχείται από άνδρες επί μακρόν. Από τη σκοπιά μιας μάρκας, η κύρια αφήγηση οριζόταν πάντα από άνδρες αθλητές, είτε επρόκειτο για χορηγίες εκατομμυρίων δολαρίων, είτε για εκστρατείες marketing, είτε για συνεργασίες προϊόντων, είτε για ενεργοποιήσεις κοινωνικής ευαισθητοποίησης. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, η αθλητική βιομηχανία έχει αλλάξει προς το καλύτερο. Οι άνθρωποι έχουν συνειδητοποιήσει ότι αυτές οι προκαταλήψεις μπόρεσαν να ευδοκιμήσουν λόγω έλλειψης δεδομένων και ευκαιριών, και λόγω της ανισότητας των φύλων.

Η αγορά των γυναικείων αθλητικών ενδυμάτων ήταν κάποτε αρκετά μικρή, αλλά τώρα αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς και αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για την αθλητική βιομηχανία. Μόνο στα αθλητικά υποδήματα, η αγορά των γυναικών και των παιδιών αυξήθηκε κατά 25% το 2021, σε σύγκριση με την ανάπτυξη των ανδρών που κυμαίνεται κοντά στο 20%.

Υπάρχουν πολλές νεοσύστατες εταιρείες αθλητικών που έχουν λάβει την γυναικεία παρουσία σοβαρά υπόψη, όπως η Lululemon, η οποία ιδρύθηκε αρχικά με γνώμονα τις γυναίκες. Επίσης, η Gymshark επικεντρώθηκε σε προσαρμοσμένα ρούχα γυμναστικής και όχι σε παραδοσιακά αθλητικά ρούχα. Σε απάντηση, η Nike, η Puma και η Adidas έχουν εξελίξει τα προϊόντα, το marketing και τα κοινοτικά τους προγράμματα.

Γενικά, τα γυναικεία ρούχα είναι πιθανώς ο μεγαλύτερος τομέας ανάπτυξης στα αθλητικά είδη. Παράλληλα, οι μάρκες αθλητικών ειδών που επικεντρώνονταν προηγουμένως σε γυναικεία αθλητικά παπούτσια ή casualwear, τώρα επενδύουν σε καμπάνιες με επίκεντρο τη γυμναστική και την ανάπτυξη προϊόντων για γυναίκες.

Διαβάστε επίσης: Game-changers | οι γυναίκες έχουν αλλάξει την αγορά των αθλητικών ειδών

Η Adidas, από τα τέλη του 2020, έχει επικεντρωθεί στον εντοπισμό και την κατανόηση των τυφλών σημείων στην γκάμα των προϊόντων της. Οι καταναλωτές και ο τρόπος που αντιμετωπίζεται πλέον ο αθλητισμός αλλάζουν συνεχώς και η εταιρεία προσπαθεί να αφουγκραστεί αυτές τις αλλαγές.

Η Adidas διαπιστώνει μια πτώση της συμμετοχής στον αθλητισμό μεταξύ των γυναικών και των LGBTQ+ ατόμων κατά την εφηβεία τους, καθώς ο συνδυασμός της έναρξης της εμμήνου ρύσεως και των κοινωνικών πιέσεων αποτρέπει τα άτομα από τις αθλητικές δραστηριότητες. Η εταιρεία σχεδιάζει να αντιμετωπίσει αυτή την πτώση με προϊόντα, marketing και κοινοτικές δραστηριότητες.

Προϊόντα με επίκεντρο το γυναικείο σώμα

Στο πλαίσιο αυτής της νέας φιλοσοφίας, το δημοφιλές brand λάνσαρε χθες, 14 Φεβρουαρίου, μια εξαιρετικά εκτεταμένη σειρά αθλητικών σουτιέν, με 43 νέα σχέδια με μεγάλο εύρος σε μεγέθη, 72 συνολικά, ώστε να ταιριάζουν σε όλα τα σώματα. Το λανσάρισμα προκάλεσε αίσθηση, όχι μόνο με την τολμηρή διαφημιστική του καμπάνια, κατά την οποία η Adidas ανέβασε στα social media μια σειρά από φωτογραφίες με γυναικεία στήθη, για να τραβήξει την προσοχή στην ποικιλία των σωμάτων και των αναγκών, αλλά και επειδή αναδείχθηκε ένα μεγάλο κενό στην συγκεκριμένη αγορά, που τα μεγάλα αθλητικά brands δεν καλύπτουν. Μετά από έρευνα της Adidas, μάλιστα, βρέθηκε ότι το 90% των γυναικών χρησιμοποιούν αθλητικό σουτιέν με κακή εφαρμογή.

Αλλά και πριν από αυτό, τον Ιούνιο του 2021, η Adidas λάνσαρε το Stay in Play, μια σειρά από ενεργά ρούχα, κατάλληλα για την περίοδο, για να βοηθήσει τις γυναίκες να συνεχίσουν να αθλούνται ακόμα και κατά την έμμηνο ρύση. Η σειρά έχει συγκεντρώσει πρωτοφανή ανταπόκριση στην αγορά, σύμφωνα με την εταιρεία. Επιπλέον, το παπούτσι Adidas Ultra Boost, σχεδιασμένο με γνώμονα τα γυναικεία πόδια, λανσάρεται επίσης αυτό το τρίμηνο.

Ακόμα, η Adidas είναι χορηγός του Παγκόσμιου Κυπέλλου Γυναικών της Fifa 2023 και έχει εντείνει τη χορηγία της στο Champions League γυναικών της Uefa και στο Euro γυναικών 2022. Η Nike ήταν βασικός χορηγός του Παγκοσμίου Κυπέλλου Γυναικών του 2019.

Διαβάστε επίσης: Η Nike αφιερώνει το έτος 2019 στις γυναίκες

Εκπροσωπώντας τις ιστορίες των γυναικών

Η νέα καμπάνια της Adidas Impossible is Nothing προβάλλει 7 γυναίκες, από την ηθοποιό του Squid Game Hoyeon Jung μέχρι τη Βραζιλιάνα σταρ του βόλεϊ Tifanny Abreu, την πρώτη τρανς γυναίκα που έπαιξε στη Superliga της Βραζιλίας. Η εταιρεία δηλώνει ότι η εστίαση του marketing για το Impossible is Nothing είναι κατά βάση το engagement. Τα βίντεο και οι εικόνες της καμπάνιας κυκλοφορούν στο TikTok, το Instagram και το YouTube, με το σκεπτικό ότι η αποτελεσματική αφήγηση ιστοριών μπορεί να δώσει ώθηση στην αγορά των γυναικείων αθλητικών ειδών.

Χρηματοδότηση οργανώσεων

Η Adidas χρηματοδοτεί επίσης μια σειρά πρωτοβουλιών για τη βελτίωση της αθλητικής συμμετοχής των γυναικών και των υπο-εκπροσωπούμενων ομάδων. Ακόμα, τον Μάρτιο θα εγκαινιάσει μια νέα Ακαδημία Breaking Barriers στην Ευρώπη, παρέχοντας εκπαιδευτικούς πόρους για την ισότητα των φύλων σε αθλητικούς συλλόγους, προπονητές και αθλητές. Είναι επίσης μακροχρόνιος εταίρος της Black Women’s Player Collective (BWPC), μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που δημιουργήθηκε για να αναβαθμίσει την εικόνα και την εκπροσώπηση των μαύρων γυναικών και κοριτσιών αθλητών στο ποδόσφαιρο και την κοινωνία.

Οι γυναίκες ανέκαθεν είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στη βιομηχανία της μόδας και την ένδυσης, αλλά αυτό δεν ίσχυε για την βιομηχανία του αθλητισμού. Πλέον, οι γυναίκες εντάσσονται όλο και περισσότερο σε όλους τους τομείς στους οποίες ήταν υπο-εκπροσωπούμενες. Η Adidas δηλώνει ότι θέτει τα αθλητικά είδη για γυναίκες στις προτεραιότητες στο πλαίσιο της επίτευξης του οράματός της.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.