01 Μάι 2024
READING

Η υπαίθρια διαφήμιση εξελίσσεται και γίνεται βιωματική

4 MIN READ

Η υπαίθρια διαφήμιση εξελίσσεται και γίνεται βιωματική

Η υπαίθρια διαφήμιση εξελίσσεται και γίνεται βιωματική

Βρισκόμαστε πλέον πολύ μακριά από τις εποχές που υπαίθρια διαφήμιση σήμαινε μια αφίσα σε στάση λεωφορείου ή ένα τεράστιο billboard που προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή. Ακόμα και ένα ψηφιακό billboard με κινούμενη εικόνα μοιάζει πλέον λίγο, καθώς και το concept αυτό έχει πια ξεπεραστεί.

Σήμερα, οι εταιρείες επιδεικνύουν εντυπωσιακή δημιουργικότητα, επενδύοντας σημαντικά στις υπαίθριες διαφημίσεις τους, καθώς από τη μία οι καταναλωτές κινούνται περισσότερο στην αγορά, με τους περιορισμούς της πανδημίας να αίρονται, αλλά και από την άλλη, δεδομένων των αλλαγών που έκανε η Apple στην πολιτική της των προσωπικών δεδομένων – που πλέον επιτρέπει στους χρήστες να απενεργοποιούν τους trackers τους όταν περιηγούνται στο διαδίκτυο -, οι διαφημίσεις στο Faceboοk ειδικότερα και στα υπόλοιπα social media γενικότερα, δεν αποδίδουν πλέον όπως παλιά.

Έτσι, παρατηρείται μια μετατόπιση των προϋπολογισμών που προορίζονται για διαφημίσεις από τα brands, ενώ η αντίστοιχη αγορά των υπαίθριων (out-of-home – OOH) διαφημίσεων βλέπει σημαντική άνοδο. Χαρακτηριστικό είναι ότι σύμφωνα με στοιχεία της αμερικανικής αγοράς, οι πωλήσεις στη βιομηχανία των υπαίθριων διαφημίσεων έχουν έναν ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 10%, το 2021, σε σχέση με το 2020, και το κόστος των διαφημιστικών θέσεων έχει εσπιστρέψει ήδη στα προπανδημικά επίπεδα.

Τι σημαίνει όμως δημιουργικότητα στις υπαίθριες διαφημίσεις;

Η λέξη-κλειδί για μια δημιουργική υπαίθρια διαφήμιση είναι η διάδραση, το interaction του καταναλωτή και, πράγματι, οι διαφημιστές αποδεικνύονται ήδη ιδιαίτερα εφευρετικοί. Για παράδειγμα, μια πλατφόρμα κρυπτονομισμάτων μετέτρεψε ένα billboard ουσιαστικά σε ένα event, που κατέληγε σε μια online δημοπρασία NFTs, της οποίας τα έσοδα διατέθηκαν για φιλανθρωπικό σκοπό. Η συμμετοχή ήταν μεγάλη, τα NFTs έπιασαν ικανοποιητικές τιμές, οι καταναλωτές κατέβασαν το app του brand και, επιπλέον, μοιράστηκαν στα προσωπικά τους social media το billboard και την όλη ενεργοποίηση, οικειοθελώς, αυξάνοντας το οργανικό engagement της εταιρείας.

Διαβάστε ακόμα: Το νέο εργαλείο της Nielsen για στοχευμένη διαφήμιση δείχνει τι παρακολουθεί κάθε μέλος νοικοκυριού στη CTV

Εκεί έγκειται η διάδραση στην οποία προσδοκούν τα brands, και το μοίρασμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ένας καλός δείκτης ότι οι καταναλωτές θυμούνται το brand, και ένας τρόπος να συλλεχθούν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η υπαίθρια διαφήμιση μπορεί να συναγωνιστεί τη διαδικτυακή. Η ενεργή συμμετοχή των καταναλωτών δεν προκαλεί εντύπωση στους ειδικούς της βιομηχανίας. Πρόσφατη έρευνα της Nielsen βρήκε ότι ένας στους τέσσρις Gen Z-ers ή Millennials έχει όντως κοινοποιήσει κάποια φωτογραφία υπαίθριας διαφήμισης στα social media του, τα brands έχουν αντιληφθεί αυτήν την τάση και δικαιολογημένα προσπαθούν να την αξιοποιήσουν.

Έτσι, τα παραδείγματα δημιουργικής υπαίθριας διαφήμισης πραγματικά ποικίλλουν: ένα brand εγκατέστησε έναν τεράστιο καναπέ σε μια πλατεία της Νέας Υόρκης για να δείξει πόσο εύκολα στη χρήση είναι τα τεστ κορονοϊού και διαβήτη που πουλάει. Στην ενέργεια δεν πραγματοποιούσε τεστ, αλλά χρησιμοποίησε νοσηλευτές για να ενημερώσει το κοινό, που κέρδιζε έκπτωση για τις αγορές του. Και αυτή η ενέργεια γνήσιου βιωματικού marketing είχε επιτυχία, σύμφωνα με τους υπεύθυνους του brand.

Άλλο παράδειγμα αποτελεί η ενέργεια της μάρκας gin Bombay Sapphire, που έβαλε σε άδειες βιτρίνες καταστημάτων στο Σόχο μοντέλα και χορευτές, οι οποίοι πραγματοποιούσαν διάφορες performances. To κοινό μπορούσε έπειτα να κεραστεί δωρεάν κοκτέιλ στα τοπικά μπαρ, σε μια ενεργοποίηση που η εταιρεία φιλοδοξούσε να δημιουργήσει μια αίσθηση κοινότητας και μοιράσματος κοινών εμπειριών.

Άλλες ιδέες περιλαμβάνουν από διπλές ψηφιακές οθόνες που κινούνται μέχρι ψυγεία με ψηφιακές οθόνες σε καταστήματα, έως και γεωγραφική στόχευση των καταναλωτών με πληροφορίες για καταστήματα που βρίσκονται κοντά τους. Η δημιουργικότητα των διαφημιστικών εταιρειών εξηγεί ακόμα καλύτερα την αύξηση των budgets των brands για τέτοιες πρωτότυπες ενέργειες.

Οι επαγγελματίες της βιομηχανίας δηλώνουν ενθουσιασμένοι με τις νέες προοπτικές, καθώς νιώθουν ότι έχουν την ευκαιρία να αποδείξουν πως μπροούν να προσφέρουν ένα αποτελεσματικό εργαλείο, όσο η πρωτοκαθεδρία των διαφημίσεων του Facebook κλονίζεται και ο κόσμος επιστρέφει στους δρόμους και τα φυσικά καταστήματα, νιώθοντας πιο ασφαλής.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.