30 Απρ 2024
READING

Η ολική επαναφορά της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας και της μπύρας στα ποτήρια

4 MIN READ

Η ολική επαναφορά της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας και της μπύρας στα ποτήρια

Η ολική επαναφορά της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας και της μπύρας στα ποτήρια

Eκ διαμέτρου αντίθετα χαρακτηριστικά παρουσιάζει η εγχώρια αγορά μπύρας το τελευταίο διάστημα σε σύγκριση με το 2020, όπου για ένα μεγάλο μέρος του έτους τα καταστήματα παρέμειναν κλειστά λόγω περιοριστικών μέτρων.

Η αλλαγή της εικόνας προς το θετικότερο στον κλάδο της μπύρας, είναι κάτι που αποτυπώθηκε τόσο στη διάρκεια του 2021, ενώ αναμένεται να γίνει ακόμα περισσότερο αισθητό φέτος.

Η επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης πωλήσεων το 2021

Ενδεικτική προς αυτή την κατεύθυνση είναι και η πορεία της μεγαλύτερης εταιρείας στον κλάδο της μπύρας στην Ελλάδα, της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, η οποία με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία εννεαμήνου για την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου του 2021, είδε τις πωλήσεις της να αυξάνονται κατά 25% στα 190,13 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τα 152,55 εκατ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο αποτέλεσμα σε τζίρο για το εννεάμηνο του 2020. Στο εννεάμηνο του 2021 τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν σε 42,79 εκατ. ευρώ έναντι 22,02 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2020, καταγράφοντας αύξηση 94%.

Την ίδια στιγμή ο μητρικός όμιλος της Heineken κατέγραψε στη διάρκεια του 2021 συνολικά αύξηση πωλήσεων κατά 12,2%. Ταυτόχρονα οι πωλήσεις της μπύρας Heineken ήταν αυξημένες σε όγκο κατά 17,4% σε σύγκριση με το 2019. Το καθαρό κέρδος για την εταιρεία ανήλθε στα 2,04 δισεκατομμύρια ευρώ, με 80,2% οργανική ανάπτυξη.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί εθνικοί και πολυεθνικοί παίκτες επενδύουν στην «ελληνικότητα» της μπύρας

Η πολλά υποσχόμενη Lagunitas

Στην Ελλάδα η Heineken λάνσαρε εντός του 2021 τη μπύρα Lagunitas, ποντάροντας αρκετά στο νέο brand και τις επιδόσεις που μπορεί αυτό να καταγράψει στη χώρα μας. Ταυτόχρονο λανσάρισμα μάλιστα μαζί με την Ελλάδα πραγματοποιήθηκε στη συγκεκριμένη μπύρα και στη Ρωσία, τη Νότια Κορέα και στο Μεξικό με τοπική παραγωγή. Η μπύρα ανήκει στην κατηγορία των IPA και χαρακτηρίζεται από αυξημένη περιεκτικότητα σε λυκίσκους, γεγονός που την κάνει έντονα αρωματική και γευστική και μπορεί να αποτελέσει ένα νέο χαρτί για την Αθηναϊκή Ζυθοποιία στο χαρτοφυλάκιό της. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το 2021 η συγκεκριμένη μπύρα κατέγραψε σε άλλες χώρες παρουσίας του ομίλου Heineken, διψήφιο ποσοστό πωλήσεων και ειδικότερα στη Βραζιλία, την Ιταλία, τη Γαλλία και την Ολλανδία.

Η τάση για μηδενικό ή καθόλου αλκοόλ

Tην ίδια στιγμή η τάση για μηδενική ή χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ δίνει νέες προοπτικές για την Αθηναϊκή Ζυθοποιία αλλά και για την αγορά μπύρας παγκοσμίως. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πωλήσεις της Heineken στις συγκεκριμένες μπύρες αυξήθηκαν κατά 10% σε όγκο το 2021, φτάνοντας τα 15,4 εκατομμύρια εκατόλιτρα (2020: 14 εκατομμύρια). Κυρίαρχο προϊόν αυτής της κατηγορίας μπύρας αποτελεί η Heineken 0.0, η οποία διατίθεται ήδη σε περισσότερες από 100 αγορές.

Στόχος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας είναι μεταξύ άλλων να αναπτύξει και νέα προϊόντα από τα ήδη υφιστάμενα στο χαρτοφυλάκιό της. Επιδίωξη προς αυτή την κατεύθυνση είναι να ενισχύσει τα προϊόντα μπύρας με μηδενική περιεκτικότητα σε αλκοόλ, ενώ σημαντικό μέρος της στρατηγικής της επικεντρώνεται και στις προωθητικές ενέργειες.

Η αναπροσαρμογή του επενδυτικού πλάνου λόγω της πανδημίας

Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία προχώρησε το τελευταίο διάστημα σε αναπροσαρμογή του επενδυτικού της σχεδιασμού, ο οποίος ενώ αρχικά προέβλεπε δαπάνη συνολικού ύψους 43 εκατ. ευρώ για την τριετία 2019-2021, το ποσό αυτό αναπροσαρμόστηκε στα 38 εκατ. ευρώ λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας στα αποτελέσματα της εταιρείας που επέβαλαν σημαντική περιστολή των εξόδων από κάθε κατηγορία. Η επιστροφή σε θετικές επιδόσεις το 2021 για την Αθηναϊκή Ζυθοποιία είχε ως αποτέλεσμα ωστόσο να υλοποιήσει απρόσκοπτα το επενδυτικό της πρόγραμμα, κάτι που δε συνέβη το 2020, που ήταν η πρώτη χρονιά εξάπλωσης της νόσου Covid-19 στην Ελλάδα αλλά και των παρατεταμένων lockdowns.

Συνεργασία με 893 προμηθευτές

Ας σημειωθεί ότι η εταιρεία συνεργάζεται με δίκτυο 893 προμηθευτών για τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιεί, με το 83% της εκτιμώμενης αξίας πληρωμών να υπολογίζεται από την επιχείρηση ότι μένει εντός ελληνικών συνόρων. Στον τομέα της βιωσιμότητας η εταιρεία έχει καταφέρει το 95% των φιαλών που διακινεί στην αγορά, να είναι επιστρεφόμενες.

Επιπλέον συμβάλλεται με περισσότερους από 2.000 παραγωγούς πανελλαδικά στο πλαίσιο του προγράμματος συμβολαιακής γεωργίας που εφαρμόζει για την αγορά κριθαριού, το οποίο χρησιμοποιείται για την παραγωγή βύνης που αποτελεί βασική πρώτη ύλη της μπύρας.

Εκτίμηση για παραγωγή μπύρας πάνω από 4 εκατ. εκατόλιτρα το 2022 στην Ελλάδα

Να σημειωθεί ότι η ελληνική αγορά μπύρας παρήγαγε το 2020 λιγότερα από 3 εκατομμύρια εκατόλιτρα, στη συνέχεια έφτασε περίπου σε παραγωγή τα 3,4 εκατομμύρια εκατόλιτρα το 2021, ενώ για το 2022 οι εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς με ενδελεχή γνώση της μπύρας αναφέρουν ότι πιθανώς η παραγωγή να επανέλθει στα επίπεδα άνω των 4 εκατομμυρίων εκατόλιτρων. Ταυτόχρονα, οι εξαγωγές αντιστοιχούν σε περίπου 10% της συνολικής εγχώριας παραγωγής ζύθου.

Το ευρύτερο κλίμα για φέτος σε κάθε περίπτωση είναι θετικό για την αγορά, η οποία αναμένει μία ισχυρή ανάκαμψη της τουριστικής κίνησης, γεγονός που θα προσφέρει ισχυρή ώθηση στις πωλήσεις του κλάδου της μπύρας και των εταιρειών που τον απαρτίζουν στη χώρα μας.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.