02 Μάι 2024
READING

Γιατί το μοντέλο των συνδρομών στις επιχειρήσεις δουλεύει

4 MIN READ

Γιατί το μοντέλο των συνδρομών στις επιχειρήσεις δουλεύει

Γιατί το μοντέλο των συνδρομών στις επιχειρήσεις δουλεύει

Η πανδημία ανέστειλε τις περισσότερες λειτουργίες το 2020 και έκανε όλο και περισσότερους καταναλωτές να στραφούν στις συνδρομές αγκαλιάζοντας τις ψηφιακές υπηρεσίες που μπορούσαν να απολαύσουν από την άνεση του σπιτιού τους. Με το μοντέλο των συνδρομών, ο καταναλωτής μπορεί να έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες ή προϊόντα σε σταθερή βάση. Και φαίνεται ότι αυτή η αλλαγή στη συμπεριφορά των καταναλωτών ενδεχομένως είναι μόνιμη, καθώς ανέδειξε κάποιες πιο άνετες και βολικές επιλογές.

Μια νέα έκθεση της Zuora δείχνει ότι οι πελάτες στις επιχειρήσεις με τις συνδρομές είναι σταθεροί. Η έκθεση υπογραμμίζει ότι τα ποσοστά αποχώρησης των πελατών μειώθηκαν από 6,3% το 2020 σε 5,4% το 2021. Το 2019 τα ποσοστά απομάκρυνσης κυμαίνονταν στο 6,5%. Στο μεταξύ, σύμφωνα με την Zuora, το 70% των επιχειρήσεων της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας σχεδιάζουν να στραφούν στην προσφορά συνδρομητικών μοντέλων.

Διαβάστε επίσης: H εκρηκτική άνοδος της subscription economy

Ένας από τους λόγους παραμονής των συνδρομητών είναι ότι δίνεται με αυτό το μοντέλο μεγαλύτερη έμφαση στη βελτίωση τόσο της εξυπηρέτησής τους όσο και της διαδρομής τους από την ανακάλυψη των προϊόντων που αναζητούν μέχρι την απόκτησή τους. Με βάση αυτό, τα ποσοστά αποχώρησης θα μειωθούν καθώς οι εταιρείες θα γίνονται πιο εξελιγμένες στις συνδρομητικές προσφορές τους. Η ελκυστικότητα ενός συνδρομητικού μοντέλου συνίσταται στο ότι μια εταιρεία μπορεί να αποκτήσει έναν πελάτη που δεσμεύεται για το προϊόν όχι μόνο μία φορά. Με τη σειρά της, η εταιρεία προσφέρει μια επαναλαμβανόμενη παράδοση προϊόντων και μακροπρόθεσμη αξιοπιστία. Οι συνδρομές προσφέρουν μελλοντική δέσμευση εσόδων σε μια μάρκα, καθώς και περισσότερη ευκολία.

Η επιτυχία των συνδρομητικών υπηρεσιών βασίζεται στο να μπορούν να παρέχουν οι εταιρείες πράγματα που επιθυμούν οι καταναλωτές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Netflix, το οποίο παρουσιάζει συνεχή αξία επειδή ανανεώνει διαρκώς τον κατάλογο streaming. Αυτό σημαίνει ότι οι επιλογές σε ταινίες και σειρές ενός πελάτη δεν τελειώνουν μετά από ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Διαβάστε επίσης: Οι συνδρομητικές πλατφόρμες στην Ελλάδα αλλάζουν τον τρόπο που βλέπουμε τηλεόραση

Συνδρομή δε σημαίνει φυσικά μόνο streaming. Άλλες εταιρείες, όπως οι αλυσίδες fast food Taco Bell και Sweetgreen προσχώρησαν στην ομάδα εταιρειών με συνδρομητικές υπηρεσίες τον Ιανουάριο. Η Sweetgreen παρουσίασε το νέο πιλοτικό πρόγραμμα Sweetpass, το οποίο κοστίζει 10 δολάρια στους καταναλωτές και τους προσφέρει 3 δολάρια ημερήσια πίστωση για 30 ημέρες. Η Taco Bell προσκάλεσε επίσης τους πελάτες της να απολαύσουν 30 τάκος για 30 ημέρες, όλα με μόλις 10 δολάρια. Η συχνότητα τέτοιων προσφορών θα μπορούσε να μετατρέψει τους περιστασιακούς πελάτες σε καθημερινούς.

Το Taco Bell και το Sweetgreen δεν είναι τα μόνα εστιατόρια που προχωρούν σε συνδρομή. Το Pret a Manger προσφέρει επίσης συνδρομές καφέ. Η υπηρεσία λειτουργεί μέσω ψηφιακών πορτοφολιών Apple ή Google ή ακόμη και κωδικών QR, οι οποίοι αποστέλλονται μέσω email στους συνδρομητές. Οι πελάτες περιμένουν 30 λεπτά μεταξύ κάθε παραγγελίας αφού έχουν χρησιμοποιήσει την υπηρεσία. Αυτό συμβαίνει με σκοπό να αποτραπεί ο κόσμος από το να προβεί σε άσκοπη αγορά ροφημάτων. Αυτό που κάνει η εταιρεία είναι να αναγνωρίζει την ανάγκη των καταναλωτών για ευκολία, ευελιξία και αξία, κάτι το οποίο μπορεί να προσφέρει η συνδρομητική υπηρεσία.

Διαβάστε επίσης: Pret A Manger | Μετά την επιτυχία της συνδρομής στην αγορά της Αγγλίας σειρά έχει η αγορά των ΗΠΑ

Για μια μεγάλη ή μικρή επιχείρηση, η προσφορά ενός συνδρομητικού μοντέλου δημιουργεί την ευκαιρία να αποκτήσει μια αφοσιωμένη βάση πελατών και να χτίσει μια συνεχή σχέση μαζί τους, που εδραιώνεται πλέον και στη δύναμη της συνήθειας. Μάλιστα, ειδικοί λένε ότι είναι πιο εύκολο για μια επιχείρηση να αυξήσει τις τιμές της, όταν έχει εδραιώσει σταθερές συνδρομητικές σχέσεις και προσφέρει σταθερά στους πελάτες της το βέλτιστο δυνατό προϊόν.

Η σταθερότητα που προσφέρουν οι συνδρομές στις εταιρείες δεν αντιστοιχεί μόνο σε σταθερότητα και προβλεψιμότητα του τζίρου τους, αλλά και σε μικρότερη ανάγκη για προσέλκυση νέων πελατών για την ανάπτυξή της, εφόσον κρατά σταθερούς τους υπάρχοντες. Η σταθερή ποιότητα αυτών που προσφέρει στους συνδρομητές, προμηνύει μακροπρόθεσμα και νέους πελάτες. Η ευκαιρία να παρουσιάσει νέα προϊόντα ή να προωθήσει νέες υπηρεσίες σε ένα ήδη πιστό κοινό παρουσιάζει πολύτιμες δυνατότητες ανάπτυξης.

Κερδισμένοι όμως βγαίνουν και οι συνδρομητές, όχι μόνο για οικονομικούς, αλλά και για καθαρά πρακτικούς λόγους: έχοντας επιλέξει, για παράδειγμα, να λαμβάνουν σταθερά ένα “κουτί συνδρομής” με το προϊόντα που χρειάζονται, η καθημερινότητα και οι ανάγκες τους για συγκεκριμένες αγορές απλοποιούνται. Είναι αυτή η απλότητα και η ευκολία που, κατά κύριο λόγο, κάνει το μοντέλο των συνδρομών τόσο δημοφιλές.

Βέβαια, τα μοντέλα συνδρομής δεν είναι για κάθε επιχείρηση, καθώς είναι πραγματικά δύσκολο να τα υιοθετήσει μια επιχείρηση η οποία δε δραστηριοποιείται online. Συνεπώς, για τις εταιρείες που δεν έχουν ψηφιακό κανάλι, είναι πολύ πιο δύσκολο να δημιουργήσουν αυτές τις επιλογές για τους πελάτες τους.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.