03 Μάι 2024
READING

Γιατί οι επιχειρήσεις είναι τόσο πρόθυμες να φύγουν από τη Ρωσία

4 MIN READ

Γιατί οι επιχειρήσεις είναι τόσο πρόθυμες να φύγουν από τη Ρωσία

Γιατί οι επιχειρήσεις είναι τόσο πρόθυμες να φύγουν από τη Ρωσία

Καθώς η εισβολή της Ρωσίας βρίσκεται σε εξέλιξη και ο κόσμος παρακολουθεί τη σκληρότητα του πολέμου και με την πυρηνική απειλή να έχει επίσης μπει στη συζήτηση, μετά την κατάληψη από τους Ρώσους του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια στην Ουκρανία, η μία μετά την άλλη μεγάλες επιχειρήσεις και brands από όλες τις βιομηχανίες αποχωρούν ή διακόπτουν τη δραστηριοτητά τους στη ρωσική αγορά.

Αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως η Ford, η Volkswagen και η General Motors, διακόπτουν κατασκευή και εξαγωγές στη χώρα· η Apple και η Microsoft σταμάτησαν να πωλούν προϊόντα και υπηρεσίες στη Ρωσία· το Airbnb σταματά τη δραστηριότητά του σε Ρωσία και Λευκορωσία· BP, Exxon και Shell αποχωρούν και διακόπτουν συνεργασίες με τις μεγάλες πετρελαϊκές της Ρωσίας· Η&Μ και ΙΚΕΑ κλείνουν καταστήματα και σταματούν πωλήσεις· το Netflix αρνείται να συμπεριλάβει στην πλατφόρμα του ρωσικά κρατικά κανάλια· ακόμα και το Χόλιγουντ αρνείται να στείλει τις ταινίες του: η πρεμιέρα του πολυαναμενόμενου Μπάτμαν δεν πραγματοποιήθηκε στη Ρωσία. Παράλληλα, κολοσσοί όπως η Adidas και η Puma διακόπτουν χορηγίες και συνεργασίες με το ρωσικό ποδόσφαιρο.

Διαβάστε ακόμα: To Airbnb θα φιλοξενήσει 100.000 πρόσφυγες από την Ουκρανία

Δεκάδες πολυεθνικές, λοιπόν, έρχονται να ενισχύσουν ή να συμπληρώσουν τις κυρώσεις που επιβάλλουν οι κυβερνήσεις στη Ρωσία, χωρίς πάντα να είναι σαφές αν η απόφασή τους να αποχωρήσουν γίνεται σε συμμόρφωση με αυτές τις κυρώσεις.

Αυτό όμως δεν έχει και τόση σημασία, εξηγούν αναλυτές, καθώς υπάρχουν εξαιτίας της εισβολής ήδη αρκετοί επιχειρηματικοί λόγοι για να αποχωρήσει ένα μεγάλο brand από τη ρωσική αγορά, πέρα από την οργή και την ανησυχία για τον πόλεμο.

Ο βασικότερος είναι ασφαλώς η αβεβαιότητα. Σε μια αγορά με ένα νόμισμα τόσο υποτιμημένο και με τον τραπεζικό τομέα να έχει επίσης πληγεί και εν πολλοίς αποκοπεί από τη Δύση, σίγουρα δεν αποτελεί έξυπνη κίνηση για μια εταιρεία να διαθέσει τα προϊόντα της, τη στιγμή που η ζήτηση (και οι βέβαιες και αξιόπιστες συναλλαγές) είναι δεδομένη στις υπόλοιπες αγορές. Οι εταιρείες θα δυσκολεύονταν ακόμα και να βγάλουν τα έσοδά τους από τυχόν πωλήσεις από τη χώρα. Όσο προχωρούν οι μέρες, και η Ρωσία, κράτος και πολίτες, φαίνεται να βυθίζονται σε οικονομική αβεβαιότητα και αποκλεισμό, τόσο πιο επισφαλές δείχνει το μέλλον για τις μεγάλες δυτικές εταιρείες.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί η εξέλιξη της αγροτεχνολογίας ανακόπτεται από την επίθεση στην Ουκρανία

Παρόλ’αυτά, οι αναλυτές σχολιάζουν ότι, αν και πρόκειται για μια τόσο μεγάλη κρίση, υπάρχει μία πρωτοφανής προθυμία από την πλευρά των επιχειρήσεων να αποχωρήσουν, καθώς, όπως λένε, μια επιχείρηση τείνει να επενδύει σε μια αγορά, όσο υπάρχει κάποια πιθανότητα εσόδων. Όμως εδώ, εκτός από τη γενική διάθεση και τη μαζική κινητοποίηση της Δύσης, βοηθούν και τα νούμερα να παρθεί μια τέτοια απόφαση. Η Ρωσία σήμερα, παρόλο που θεωρούνταν στις αρχές της εισβολής ότι διέθετε ένα ισχυρό απόθεμα που θα τη βοηθούσε να αντέξει τον οικονομικό αποκλεισμό του πολέμου, δεν είναι κορυφαία οικονομική δύναμη. Το ΑΕΠ της, λόγου χάρη, είναι περίπου 25% μικρότερο από της Ιταλίας, μιας χώρας με πολύ μικρότερο πληθυσμό και μεγέθη.

Και ενώ η χώρα, όπως και η Ουκρανία, εξάλλου, αποτελεί σημαντική παραγωγό και προμηθεύτρια ενέργειας και αγαθών όπως σιτάρι, καθώς και μετάλλων απαραίτητων στις εταιρείες τεχνολογίας, οι ανάγκες της Δύσης μπορούν να καλυφθούν και από άλλες, εναλλακτικές πηγές, ώστε οι επιχειρήσεις να συνεχίσουν να λειρουργούν.

Μέχρι στιγμής, πάντως, οι κυρώσεις είναι έτσι σχεδιασμένες ώστε να μην πληγούν οι εξαγωγές πετρελαίου και αερίου της Ρωσίας, ώστε όχι μόνο να αποφευχθούν οι ελλείψεις, αλλά και οι μεγάλες ανατιμήσεις στην παγκόσμια αγορά ενέργειας. Επισημαίνεται ωστόσο ότι μεγάλο μέρος από το διαθέσιμο ρωσικό πετρέλαιο μένει τελικά απούλητο, καθώς οι εταιρείες φοβούνται να κλείσουν συμφωνίες, δεδομένης της κατάστασης των ρωσικών τραπεζών.

Ωστόσο, αναλυτές σημειώνουν ότι το πλήρες εμπάργκο στη ρωσική ενέργεια ίσως βρίσκεται προ των πυλών.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.