02 Μάι 2024
READING

To νέο πολυτελές σύμπαν του Dior στο ανακαινισμένο flagship κατάστημα στο Παρίσι

4 MIN READ

To νέο πολυτελές σύμπαν του Dior στο ανακαινισμένο flagship κατάστημα στο Παρίσι

To νέο πολυτελές σύμπαν του Dior στο ανακαινισμένο flagship κατάστημα στο Παρίσι

Στον Monsieur Dior θα άρεσε σίγουρα, λέει ο πρόεδρος και CEO του οίκου Dior, Pietro Beccari, για τη ναυαρχίδα του πoλυτελούς brand, που ανοίγει στην ιστορική τοποθεσία της Avenue Montaigne 30, στο Παρίσι, μετά από δύο χρόνια  ανακαίνισης.

Ήταν μια τολμηρή ιδέα, εξηγεί στο WWD, καθώς για να πραγματοποιηθεί έπρεπε να κλείσουν την κορυφαία μπουτίκ του Dior αλλά και να μετακομίσουν το workshop της υψηλής ραπτικής του οίκου, που στεγαζόταν εκεί.

Ωστόσο, το αποτέλεσμα είναι κάτι πολύ σημαντικότερο από μια ανακαινισμένη μπουτίκ. Η νέα ναυαρχίδα του οίκου Dior, που ανοίγει σήμερα, Κυριακή 6 Μαρτίου, όχι μόνο διαφοροποιεί το brand από τους ανταγωνιστές του, αλλά θέτει νέα δεδομένα στον κλάδο της πολυτελούς μόδας. Όπως λέει ο αρχιτέκτονας Peter Marino, που ανέλαβε και συντόνισε το έργο της ανακαίνισης, δεν πρόκειται για την υλοποίηση μιας ιδέας που εφαρμόστηκε σε ένα κτίριο, αλλά για μια σειρά από χώρους που αφηγούνται μια ιστορία, «που κρατούν τον πελάτη δεσμευμένο και συναισθηματικά συνδεδεμένο με τον Dior από την αρχή μέχρι το τέλος»· για ένα ταξίδι στη βαθύτερη ουσία του brand, όπως αυτή εκφράζεται μέσα από την αρχιτεκτονική, το interior design και την εμπειρία του κάθε διακριτού χώρου. «Δεν είναι απλά μια μπουτίκ-ναυαρχίδα – είναι ένα σύμπαν αυτό που παρουσιάζουμε», λέει ο Beccari, σημειώνοντας ότι κανονικά θα έπρεπε να βρουν ένα διαφορετικό όνομα για αυτήν.

Διαβάστε ακόμα: Τα μυστικά της επιτυχίας του οίκου Dior τα τελευταία χρόνια και το αισιόδοξο μέλλον

Το κτίριο της Avenue Montaigne εκτείνεται σε 10.000 τετραγωνικά μέτρα και στεγάζει τη μεγαλύτερη μπουτίκ του οίκου στον κόσμο, καθώς και το μουσείο La Galerie de Dior, που φιλοξενεί την πλουσιότερη συλλογή εκθεμάτων μόδας που ανήκει σε ιδιωτικό οίκο, και περιλαμβάνει, πέρα από τις εκθέσεις του, το γραφείο του ιδρυτή του οίκου Christian Dior. H γκαλερί εκτείνεται σε 2000 τετραγωνικά μέτρα, σε 13 θεματικούς χώρους. Εδώ επίσης βρίσκονται τα ατελιέ της υψηλής ραπτικής Dior – ήδη από τον Δεκέμβριο του 1946, εξάλλου, λίγο πριν την παρουσίαση της πρώτης συλλογής του Dior, που άλλαξε την ιστορία της μόδας.

Για πρώτη φορά εδώ θα βρίσκεται και το εργαστήριο υψηλής κοσμηματοποιίας του οίκου, που θα δημιουργεί κοσμήματα κατά παραγγελία. Ακόμα, σε ένα αίθριο με εξωτικά φυτά και παρτέρια θα υπάρχει ένα εστιατόριο, το Monsieur Dior, και ένα καφέ-ζαχαοπλαστείο. Στο διάσημο σαλόνι που έγιναν οι πρώτες επιδείξεις του οίκου, θα φιλοξενούνται τώρα κοινωνικές εκδηλώσεις.

Διαβάστε ακόμα: Η άνοδος της μαζικής πολυτέλειας

Αλλά η νέα ναυαρχίδα επεκτείνει τις δυνατοτητές της και στον χώρο της φιλοξενίας, φιλοδοξώντας να προσφέρει μια ιδιαίτερη εμπειρία πολυτελείας στους πελάτες της. Θα υπάρχει ένας χώρος για θεραπείες ομορφιάς, αλλά και, κυρίως, η La Suite Dior, ένα ιδιωτικό διαμέρισμα, του οποίου το κλειδί, ωστόσο, θα δίνει πρόσβαση σε ολόκληρο το κτίριο, όπου ο ένοικος θα μπορεί να κυκλοφορεί κατά βούληση όλο το εικοσιτετράωρο, έχοντας στη διάθεσή του ένα προσωπικό έξι έως οκτώ ατόμων, από σεφ για τα γεύματά του μέχρι personal shoppers για τις αγορές του.

Ουσιαστικά, δεν υπάρχει τίποτα που δεν μπορεί να προσφέρει το brand σε αυτόν τον χώρο, είτε όσον αφορά υπηρεσίες, είτε αναφορικά με τα πολυτελή είδη Dior, αντρικά και γυναικεία: από τα κομμάτια των prêt-à-porter συλλογών μέχρι τσάντες από εξωτικά δέρματα και κοστούμια κατά παραγγελία.

Τα εγκαίνια θα τιμηθούν με μια συλλογή από αποκλειστικά, limited edition προϊόντα, που προέκυψαν μέσα από συνέργειες των τμημάτων και των σχεδιαστών του οίκου – όπως μια τσάντα στο σχήμα του κτιρίου, που σχεδίασε η καλλιτέχνιδα Penny Slinger.

Η φιλοδοξία του Beccari, που αισιοδοξεί ότι ο τουρισμός θα επιστρέψει στο Παρίσι, είναι ότι η γκαλερί, στην οποία μπορούν να περιηγούνται ταυτόχρονα 335 άτομα, θα είναι καθημερινά πλήρως κλεισμένη, και ότι η μπουτίκ θα γίνει γρήγορα πόλος έλξης τόσο για τους Παριζιάνους, που, εξάλλου, όπως λέει, αγαπούν τον Dior, όσο και για τους τουρίστες.

Ίσως τα εγκαίνια αυτής της μπουτίκ να αποτελούν την ισχυρότερη ένδειξη για τη δυναμική επιστροφή του κλάδου της πολυτέλειας, και μάλιστα, στο πλαίσιο των νέων τάσεων της αγοράς, έρχεται να δώσει έμφαση στο σύνολο της εμπειρίας του πελάτη, και όχι μόνο στα προϊόντα που προσφέρει. Αν πλέον τα brands πρέπει να δημιουργούν σύμπαντα καθηλωτικών και αξιομνημόνευτων εμπειριών, που κάνουν τον καταναλωτή να αισθάνεται ξεχωριστός, αλλά μέσα σε ένα πλαίσιο που καθορίζεται από το εκάστοτε brand identity, ο οίκος Dior φαίνεται με την ανακαινισμένη ναυαρχίδα του αποφασισμένος να θέσει τα στάνταρ στον κλάδο.

Εξάλλου, τον Ιανουάριο, ο οίκος προχώρησε σε αύξηση των τιμών του κατά ένα 8% κατά μέσο όρο, λόγω πληθωριστικών πιέσεων, όπως εξήγησε, ακολουθώντας όμως την τάση των αυξήσεων που παρατηρείται σε ολόκληρο τον κλάδο το τελευταίο διάστημα.

Στον αγώνα για εξασφάλιση ανωτερότητας και αίσθησης exclusivity τα χρήματα δεν υπολογίζονται, μοιάζουν να λένε τα μεγάλα πολυτελή brands, που βλέπουν τη στρατηγική τους να αποδίδει και το κοινό τους έτοιμο να τα ακολουθήσει. Όσο για το κόστος της διανυκτέρευσης στη La Suite Dior, αυτό μπορεί να το μάθει κανείς όταν θελήσει να κάνει την κράτησή του, ενημερώνει ο CEO του οίκου.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.