02 Μάι 2024
READING

Θα ξανανοίξει το αεροπορικό δυστύχημα στην Κίνα τη συζήτηση για την ακεραιότητα της Boeing;

3 MIN READ

Θα ξανανοίξει το αεροπορικό δυστύχημα στην Κίνα τη συζήτηση για την ακεραιότητα της Boeing;

Θα ξανανοίξει το αεροπορικό δυστύχημα στην Κίνα τη συζήτηση για την ακεραιότητα της Boeing;

Aκόμα δεν υπάρχει απολογισμός των θυμάτων του σοβαρότερου αεροπορικού δυστυχήματος στην Κίνα, από το 1994, αλλά είναι δύσκολο να βρεθεί κάποιος επιζών από τους 132 επιβάτες του αεροσκάφους των China Eastern Airlines, εκτιμάται.

Τα στοιχεία υποδηλώνουν ιλιγγιώδη πτώση του αεροπλάνου από τα 8000 μέτρα, και οι ειδικοί σημειώνουν ότι τα δεδομένα που έχουν από τα ραντάρ είναι ασυνήθιστα, ενώ είναι πολύ νωρίς ακόμα για να εξαχθούν κάποια συμπεράσματα.

Το αεροσκάφος που συνετρίβη ήταν ένα Boeing 737, γεγονός που φέρνει για άλλη μια φορά την Boeing σε δυσχερή θέση. Η φήμη του κολοσσού της αεροπλοΐας έχει πληγεί επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια: το 2018 και το 2019 συνέβησαν δύο φονικά αεροπορικά δυστυχήματα, στην Ινδονησία και την Αιθιοπία, στα οποία σκοτώθηκαν συνολικά 346 άνθρωποι. Και στις δύο εκείνες συντριβές, τα αεροσκάφη ήταν 737 Max, ενώ αυτό που συνετρίβη στην Κίνα ήταν ένα 737-800. Αυτή η λεπτομέρεια, ωστόσο, δύσκολα θα κάνει τη διαφορά στην εντύπωση που έχει πλέον το κοινό για την Boeing, της οποίας τη φήμη δε βοηθά να απογειωθεί εκ νέου ούτε το πρόσφατο ντοκιμαντέρ του Netflix, του οποίου το συμπέρασμα είναι ότι, πλέον, η Boeing έχει ως προτεραιότητα τα κέρδη και όχι την ασφάλεια των επιβατών.

Μάλιστα, αφορμή για τη δημιουργία του ντοκιμαντέρ με τίτλο «Downfall: The Case Against Boeing», ήταν οι δύο συντριβές του 737 Max. Στο επίκεντρο τίθεται το σύστημα σταθεροποίησης του μοντέλου αυτού, και πώς δόθηκαν παραπλανητικά στοιχεία στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας των ΗΠΑ και στις αεροπορικές εταιρείες που εξόπλιζαν τον στόλο τους με τα αεροσκάφη αυτά.

Το αεροπλάνο των κινεζικών αερογραμμών ήταν ένα Boeing 737-800, ένα παλαιότερο μοντέλο, που συνήθως χρησιμοποιείται σε συντομότερα δρομολόγια. Η Boeing είχε παραδώσει 5000 τέτοια αεροσκάφη πριν από την πανδημία, ώστε το συγκεκριμένο μοντέλο να μπορεί να θεωρηθεί το πιο ευρέως διαδεδομένο αεροσκάφος στενής ατράκτου στον κόσμο. Στην είδηση, λοιπόν, του δυστυχήματος, οι μετοχές της Boeing έπεσαν περίπου 5% και, αν και το πιθανότερο είναι ότι θα αργήσουμε να μάθουμε τους ακριβείς λόγους της συντριβής, το κοινό αναμένει με ενδιαφέρον την αντίδραση της Boeing, που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τη μία κρίση μετά την άλλη, παρόλο που, αφότου τα 737 Μax άρχισαν ξανά να πετούν, και έχοντας χαρακτηριστεί τα «πιο εξονυχιστικά ελεγμένα επιβατικά αεροσκάφη στην ιστορία», οι πωλήσεις του μοντέλου αυτού τα πάνε πολύ καλά: περίπου τα δύο τρίτα των αεροσκαφών που πούλησε η Boeing την περασμένη χρονιά ήταν παραλλαγές του.

Τον Ιανουάριο, όμως, η εταιρεία αναγκάστηκε να πληρώσει πρόστιμο 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης για απάτη σε βάρος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Αεροπορίας των ΗΠΑ, με την απόκρυψη στοιχείων σχετικά με τις αλλαγές που είχαν γίνει στο λογισμικό των αεροσκαφών 737 Max που συνετρίβησαν. Τον Φεβρουάριο, η μηχανή ενός Boeing 777 εξεράγη κατά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο του Ντένβερ, με αποτέλεσμα να έρθει η σειρά των 777 να καθηλωθούν.

Μετά το δυστύχημα, η China Eastern Airlines ανακοίνωσε ότι σταματά τις πτήσεις με αεροσκάφη Boeing 737-800. Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια περίοδο που η Boeing προσπαθούσε να βελτιώσει την εικόνα της, έχοντας πείσει τις περισσότερες χώρες ότι τα ζητήματα λογισμικού του 737 Max έχουν αποκατασταθεί και με τα αεροσκάφη αυτού του τύπου να έχουν αρχίσει να πετούν ξανά. Ωστόσο –  τραγική σύμπτωση -, η Κίνα, μία από τις κορυφαίες αγορές για την αεροπλοΐα, δεν ήταν ανάμεσα σε αυτές.

Η αρμόδια αρχή της είχε αποφασίσει ότι το 737 Μax μπορεί να ξαναπετάξει τον ερχόμενο Δεκέμβριο, ζητώντας μάλιστα από τις αεροπορικές εταιρείες να διεξάγουν ελέγχους στα αεροσκάφη πριν αρχίσουν να πραγματοποιούν κανονικά επιβατικές πτήσεις. Είναι λογικό η εταιρεία να τηρεί αυτήν τη στιγμή τάση αναμονής, μέχρι να εντοπιστούν οι λόγοι της τραγικής συντριβής. Μένει να φανεί αν ξεκινά για την Boeing ένας νέος γύρος απόδειξης της αξιοπιστίας της.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.