03 Μάι 2024
READING

Η τρισδιάστατη εκτύπωση αλλάζει την εφοδιαστική αλυσίδα

3 MIN READ

Η τρισδιάστατη εκτύπωση αλλάζει την εφοδιαστική αλυσίδα

Η τρισδιάστατη εκτύπωση αλλάζει την εφοδιαστική αλυσίδα

Η προσθετική κατασκευή (Additive Manufacturing) ή τριδιάστατη εκτύπωση (3D Printing), όπως είναι ευρέως γνωστή, είναι το νεότερο μέλος στην οικογένεια των κατασκευαστικών τεχνολογιών. Μόλις πριν από μερικά χρόνια, οι περισσότεροι άνθρωποι πίστευαν ότι η 3D εκτύπωση ήταν κατάλληλη για την κατασκευή πρωτότυπων, εργαλείων ειδικών χρήσεων και ανταλλακτικών.

Ωστόσο, κατά την προσεχή δεκαετία, θα δούμε την προσθετική κατασκευή (AM) να αποδεικνύει τη δύναμή της στη μαζική παραγωγή. Ακόμα, η 3D εκτύπωση θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι κατασκευαστές και οι επαγγελματίες της εφοδιαστικής αλυσίδας αντιλαμβάνονται την παραγωγή, με ορισμένους να χρησιμοποιούν την τεχνολογία για να την μεταφέρουν εκτός αποθήκης συνολικά.

Μια έρευνα της MHI και της Deloitte που πραγματοποιήθηκε πέρυσι σε περισσότερους από 1.000 επαγγελματίες της εφοδιαστικής αλυσίδας διαπίστωσε ότι το 21% των εταιρειών χρησιμοποιεί σήμερα 3D εκτύπωση, ενώ το 32% σχεδιάζει να επενδύσει σε αυτή την τεχνολογία μέσα στην επόμενη πενταετία. Η αυξανόμενη δημοτικότητα της τρισδιάστατης εκτύπωσης οδηγεί στην καινοτομία και στην αλλαγή του τρόπου με τον οποίο οι επιχειρήσεις την χρησιμοποιούν στο πλαίσιο των αλυσίδων εφοδιασμού τους.

Αίτια ανόδου του 3D printing

Η ταχεία υιοθέτηση της προσθετικής κατασκευής οφείλεται σε βελτιώσεις σχεδόν σε κάθε πτυχή της διαδικασίας της τρισδιάστατης εκτύπωσης. Πλέον τα μηχανήματα είναι ταχύτερα, πιο ακριβή και μπορούν να διαχειριστούν μεγαλύτερο όγκο. Ταυτόχρονα, το κόστος της τεχνολογίας της 3D εκτύπωσης μειώνεται, καθώς τα 3D υλικά γίνονται λιγότερο δαπανηρά και με μεγαλύτερη ποικιλία. Υπάρχουν επίσης περισσότερες επιλογές ως προς το τι μπορεί να κατασκευαστεί με 3D, όπως πλαστικά υψηλής θερμοκρασίας και μέταλλα. Με όλες αυτές τις νέες δυνατότητες, οι κατασκευαστές και οι ειδικοί της εφοδιαστικής αλυσίδας εξετάζουν όλο και περισσότερο πώς η τεχνολογία θα μπορούσε να εφαρμοστεί στη δουλειά τους.

Οι εξελίξεις σε άλλες τεχνολογίες, όπως το cloud computing που είναι η διάθεση υπολογιστικών πόρων μέσω διαδικτύου, από κεντρικά συστήματα που βρίσκονται απομακρυσμένα από τον τελικό χρήστη και τον εξυπηρετούν αυτοματοποιώντας διαδικασίες, παρέχοντας ευκολίες και ευελιξία σύνδεσης, έχουν επίσης επιτρέψει την ευρύτερη υιοθέτηση της τρισδιάστατης εκτύπωσης και της προσθετικής κατασκευής. Τα διαδικτυακά εργαλεία που βασίζονται στο cloud computing επιτρέπουν σε σχεδιαστές και κατασκευαστές να εργάζονται σε πρωτότυπα και να συνεργάζονται καλύτερα.

Επιπλέον εξατομίκευση για τους καταναλωτές

Η τρισδιάστατη εκτύπωση αναμένεται επίσης να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες λιανικής αλληλεπιδρούν με τους καταναλωτές. Δεδομένου ότι η τεχνολογία είναι τόσο προσαρμόσιμη, είναι δυνατό για τις επιχειρήσεις να κατασκευάζουν γρήγορα αντικείμενα στο κατάστημα με βάση τις προδιαγραφές των πελατών κάνοντας τα προϊόντα πολύ πιο εξατομικευμένα.

Διαβάστε επίσης: Made for You | 3D σαρωτής του Amazon δημιουργεί ρούχα με βάση τις αναλογίες των αγοραστών

Αυτό είναι κάτι που συμβαίνει ήδη στον ιατρικό και οδοντιατρικό τομέα, ο οποίος και αναμένεται να είναι ο μεγαλύτερος χρήστης της τρισδιάστατης εκτύπωσης έως το 2030 σύμφωνα με την Lux Research. Τα ορθοδοντικά προϊόντα, όπως το Invisalign, μπορούν πλέον να εκτυπώνονται 3D στο γραφείο του οδοντιάτρου, αντί να κατασκευάζονται εκτός του χώρου και να αποστέλλονται ταχυδρομικά. Επιπλέον, η Superfeet χρησιμοποιεί τα μηχανήματα FitStation για τη σάρωση των πελμάτων των πελατών για την κατασκευή προσαρμοσμένων πάτων που μπορούν να αποσταλούν στους πελάτες σε περίπου μία εβδομάδα, μειώνοντας το χρόνο και το κόστος απόκτησης ενθεμάτων.

Οι εξελίξεις στην τρισδιάστατη εκτύπωση και την προσθετική κατασκευή μπορεί επίσης να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζονται οι αλυσίδες εφοδιασμού στο μέλλον. Εάν όλο και περισσότερα αντικείμενα εκτυπώνονται κατά παραγγελία, η τοποθεσία ενός 3D printer θα μπορούσε να επαναπροσδιορίσει τον τόπο όπου μια εταιρεία χρειάζεται να αποθηκεύει τις πρώτες ύλες της ή την εγκατάσταση επεξεργασίας των τελικών προϊόντων της.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.