02 Μάι 2024
READING

Οι στενοί δεσμοί των Σαουδαράβων Olayan με Έλληνες επιχειρηματίες και την Ελλάδα

4 MIN READ

Οι στενοί δεσμοί των Σαουδαράβων Olayan με Έλληνες επιχειρηματίες και την Ελλάδα

Οι στενοί δεσμοί των Σαουδαράβων Olayan με Έλληνες επιχειρηματίες και την Ελλάδα

Oι δεσμοί της σαουδαραβικής επιχειρηματικής οικογένειας Olayan με την Ελλάδα αποτυπώνονται ποικιλοτρόπως. Όχι μόνο μέσω των επενδύσεων που κατά καιρούς έχουν υλοποιήσει στην Ελλάδα, αλλά και από το γεγονός ότι διατηρούν γραφείο – βραχίονα στη χώρα μας και συγκεκριμένα στη Γλυφάδα, το οποίο απαρτίζεται από περίπου 80 άτομα προσωπικό, που εξετάζει επιμέρους επενδυτικούς τομείς.

Όμως ο όμιλος Olayan ήταν και αυτός που ταυτίστηκε εντονότατα με την επιχειρηματική διαδρομή της Chipita σε διάφορα στάδια της πορείας της, είτε όταν η συγκεκριμένη εταιρεία βρισκόταν ακόμα στον όμιλο Vivartia και οι Olayan απέκτησαν ποσοστό της, είτε αργότερα στην αυτόνομη πορεία της βιομηχανίας τροφίμων που διοικούσε ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος.

Και η εμπλοκή τους σε ελληνικά επιχειρηματικά σχήματα δεν σταμάτησε εκεί. Η οικογένεια Olayan διατηρεί άριστες σχέσεις με την οικογένεια Κωνσταντακόπουλου, η οποία ηγείται του ομίλου ΤΕΜΕΣ, γνωστού από το εμβληματικό ξενοδοχειακό συγκρότημα, Costa Navarino. Πιο συγκεκριμένα, στην ΤΕΜΕΣ συμμετέχει με 75% η οικογένεια Κωνσταντακόπουλου και με 25% ο όμιλος Olayan.

Βλέπει προοπτική στον τουριστικό τομέα στην Ελλάδα

Ωστόσο, ο τουριστικός τομέας στη χώρα μας είναι αυτός που φαίνεται να παρουσιάζει σημαντικές ευκαιρίες και προοπτική για τον σαουδαραβικό όμιλο. Είναι άλλωστε κάτι που παραδέχτηκε και ο Ανδρέας Καλλής, VP, Business Development, στην Olayan Financing Company, μιλώντας στο Delphi Economic Forum VII.

Το ενδιαφέρον των Olayan αποδεικνύεται εκτός από τη συμμετοχή τους στον όμιλο ΤΕΜΕΣ και από τη συμμετοχή τους με 49% – το υπόλοιπο 51% ανήκει στην ΤΕΜΕΣ – στο ξενοδοχείο Hilton της Αθήνας. Θα θυμίσουμε μάλιστα ότι το 2019 η ΤΕΜΕΣ είχε ενισχύσει τη θέση της στο Hilton, αποκτώντας το 51% της εταιρείας Ιονική Ξενοδοχειακαί Επιχειρήσεις Α.Ε. και οι Olayan αποκτούσαν ταυτόχρονα το 49%, μετά την αποχώρηση της προηγούμενης μετόχου, της τουρκικής Dogus, η οποία και πούλησε το ποσοστό της.

Μάλιστα, η οικογένεια Olayan διατηρεί απρόσκοπτη σχέση με την Ελλάδα, την οποία ιδίως η κόρη του ιδρυτή του Olayan Group, Lubna, επισκέπτεται ανελλιπώς από το 1974 και μετά. Ο όμιλος που δημιουργήθηκε το 1947 από τον Suliman Olayan, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το 2002, έχει την έδρα του στο Λιχτεστάιν, ενώ διατηρεί γραφεία στη Νέα Υόρκη, στο Λονδίνο, στο Λουξεμβούργο, στο Ριάντ, στη Σιγκαπούρη και στην Αθήνα.

Η Lubna Olayan διατηρεί καθήκοντα διευθύνουσας συμβούλου στον επενδυτικό βραχίονα του ομίλου, Olayan Financing Company, που είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής στα χρηματιστήρια της Σαουδικής Αραβίας και όλης της Μέσης Ανατολής. Είναι παντρεμένη με τον ελληνικής καταγωγής Αμερικανό νομικό John Xefos, με τον οποίο έχει αποκτήσει τρεις κόρες που ζουν στο Ριάντ και επισκέπτονται συχνά την Ελλάδα.

Oι ενεργοί και ισχυροί δεσμοί με τον Θεοδωρόπουλο

Μετά το deal της Chipita, ο όμιλος Olayan φάνηκε να διακόπτει τους επιχειρηματικούς του δεσμούς με τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο. Μάλιστα, ο όμιλος αποεπένδυσε και από τη Νίκας μετά την πώληση της Chipita, διαθέτοντας το ποσοστό του – περί το 80% – στον Έλληνα επιχειρηματία, με call option επαναγοράς ποσοστού 18,8% στη συγκεκριμένη εταιρεία από το τέλος Ιουνίου του 2023 έως και το τέλος Ιουνίου του 2028. Οι γνωρίζοντες πάντως υποστηρίζουν ότι οι ισχυροί αυτοί δεσμοί μεταξύ των δύο πλευρών δεν έχουν διακοπεί σε καμία περίπτωση, αντιθέτως διατηρούνται ενεργοί ακόμα και αυτή τη στιγμή. Άλλωστε η σχέση και η συνεργασία των δύο πλευρών υπήρξε ανέκαθεν άριστη.

H επίσκεψη Κωνσταντακόπουλου στο Ριάντ και η συνάντηση με τη Lubna Olayan

Να σημειωθεί ότι από την άλλη πλευρά, στην πρόσφατη επίσκεψη που πραγματοποίησε ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, επικεφαλής του ομίλου ΤΕΜΕΣ, στη Σαουδική Αραβία, ως αρχηγός της ελληνικής επιχειρηματικής αποστολής που συνόδευε τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη αλλά και τον αναπληρωτή υπουργό για την Οικονομική Διπλωματία, Κώστα Φραγκογιάννη, υπήρξε συνάντηση και με την Lubna Olayan. Αρκετά είναι τα σενάρια που έχουν δει κατά καιρούς το φως, και υποστηρίζουν ότι δεν αποκλείεται μελλοντικά να υπάρξει και νέο πεδίο συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών.

Σήμερα, ο Όμιλος διοικείται από ένα συμβούλιο μετόχων και από ένα διοικητικό συμβούλιο που περιλαμβάνει τόσο μέλη της οικογένειας Olayan όσο και διακεκριμένους ανεξάρτητους διευθυντές. Στο τιμόνι του βρίσκονται οι δύο γιοί του Suliman Olayan, Khaled και Hutham αλλά και η Lubna Olayan.

Διαχειρίζεται επενδυτικό χαρτοφυλάκιο πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ η περιουσία της οικογένειας υπερβαίνει τα 12 δισεκατομμύρια δολάρια σύμφωνα με το Forbes. To επενδυτικό χαρτοφυλάκιο του ομίλου περιλαμβάνει ιδιωτικά κεφάλαια, ακίνητα, πιστώσεις και υπηρεσίες συναλλάγματος. Οι δημόσιες και ιδιωτικές συμμετοχές καλύπτουν διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των καταναλωτικών αγαθών και του λιανικού εμπορίου, της υγειονομικής περίθαλψης, της βιοτεχνολογίας, των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, της ενέργειας και της τεχνολογίας.

Η οικογένεια κατείχε το 4,9% της Credit Suisse, συμμετοχή αξίας 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Απρίλιο του 2021, και το 20,3% της Saudi British Bank, συμμετοχή αξίας 3,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Τα ακίνητα περιουσιακά στοιχεία περιλαμβάνουν την 550 Madison Avenue στη Νέα Υόρκη, το Knightsbridge Estate στο Λονδίνο και το Hotel Ritz στη Μαδρίτη. Στη Σαουδική Αραβία, εμφιαλώνει για λογαριασμό της Coca-Cola, διευθύνει τα εστιατόρια Burger King και παράγει κουτιά αλουμινίου και χαρτί.

Lubna Olayan
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.