02 Μάι 2024
READING

Sports Marketing | H συνεργασία Formula 1 και Twitter

3 MIN READ

Sports Marketing | H συνεργασία Formula 1 και Twitter

Sports Marketing | H συνεργασία Formula 1 και Twitter

Aυτήν την Κυριακή, 10 Απριλίου, οι fans του μηχανοκίνητου αθλητισμού περιμένουν να παρακολουθήσουν το αυστραλιανό Gran Prix, έχοντας πρόσβαση και στο πλούσιο περιεχόμενο που τους υπόσχεται η ανανεωμένη συμφωνία της Formula 1 με το Twitter.

Αυτές τις μέρες ανακοινώθηκε ότι η συνεργασία που ξεκίνησε το 2018 ανανεώνεται για τη σεζόν του 2022 της Formula 1, και ότι έρχεται να προσφέρει πλουσιότερο περιεχόμενο και περισσότερα βιντεάκια για τα Σαββατοκύριακα που διεξάγονται οι αγώνες.

Η αξία του Twitter για τα περισσότερα αθλήματα και τους φιλάθλους τους έχει αποδειχθεί από πολύ νωρίς, εδώ και χρόνια, καθώς ο real time σχολιασμός των live αθλητικών events που γίνεται στην πλατφόρμα καταφέρνει να δημιουργήσει μια αίσθηση παρουσίας στον αθλητικό χώρο, να φέρει στην επιφάνεια ποικίλα θέματα που αφορούν το εκάστοτε άθλημα, να ξεσηκώσει συζητήσεις και, χάρη στα βιντεάκια, να αναδείξει τις κορυφαίες στιγμές των αγώνων.

Διαβάστε ακόμα: Στον δρόμο για το personalization στις αθλητικές μεταδόσεις

Η Formula 1 δε θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση, όπως αποδεικνύουν εξάλλου τα στοιχεία: ο επίσημος λογαριασμός της Formula 1 έχει περισσότερους από 7,5 εκατομμύρια ακολούθους, ενώ το 65% των χρηστών που τουιτάρουν είναι κάτω των 35 ετών, γεγονός που αποδεικνύει ότι το άθλημα έχει ένα πολύ δυναμικό, νεανικό κοινό, με δυνατό engagement, στοιχεία άκρως δελεαστικά για τους διαφημιστές και τα brands. Μάλιστα, ειδικά την τελευταία χρονιά, η αύξηση του κοινού της Formula 1 μέσα στο Twitter ήταν εντυπωσιακή: Το 2021 έγιναν παγκοσμίως πάνω από 70 εκατομμύρια tweets σχετικά με το άθλημα, μια αύξηση 63% σε σχέση με το 2020.

O επικεφαλής των ψηφιακών media της F1 εξέφρασε τον ενθουσιασμό του φορέα για τη διεύρυνση της συνεργασίας με τη δημοφιλή πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, υπογραμμίζοντας ακριβώς το γεγονός ότι οι λάτρεις του αθλήματος καταφέρνουν να βρίσκονται «στην καρδιά της δράσης», χάρη στο Twitter. Από την πλευρά του, το Twitter διευκρίνισε ότι τα Σαββατοκύριακα των αγώνων, οι χρήστες θα βλέπουν πλέον 20 βιντεάκια ανά αγώνα, με αρχειακό υλικό, συνεντεύξεις, στιγμές από τον αγώνα, αφιερώματα σε οδηγούς. Όλο αυτό το υλικό θα μπορούν να το αξιοποιήσουν τα brands και οι διαφημιστές μέσω της πλατφόρμας Twitter Amplify, εκμεταλλευόμενοι την επαφή με μια διαρκώς αυξανόμενη βάση φιλάθλων, που επιδεικνύουν ισχυρή σύνδεση με το άθλημα μέσα στο Twitter.

Σημαντικό και δηλωτικό της ανόδου της δημοτικότητας της F1, τουλάχιστον στο Twitter, υπήρξε επίσης την τελευταία χρονιά το αυξανόμενο ενδιαφέρον των γυναικών. Σύμφωνα με τα στοιχεία, περισσότερες από δύο εκατομμύρια γυναίκες μπήκαν στη συζήτηση περί Formula 1 στο Twitter το 2021, δείχνοντας ότι το άθλημα αποκτά μια νέα δυναμική και ένα πιο διευρυμένο καταναλωτικό κοινό.

Το marketing στον χώρο του αθλητισμού αναδιαμορφώνεται τα τελευταία χρόνια, κυρίως επειδή αλλάζει η συμπεριφορά των οπαδών και ο τρόπος με τον οποίο αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και με τους φορείς, τις ομάδες, τους αγαπημένους τους αθλητές. Καίριο ρόλο σε αυτό έχει παίξει η δημιουργία ψηφιακών κοινοτήτων, και οι πλατφόρμες social media όπως το Twitter αποτελούν ουσιαστικά το πεδίο στο οποίο τώρα εκφράζουν τα φίλαθλά τους συναισθήματα. Μέσα σε αυτές τις ψηφιακές κοινότητες συζητούν, έρχονται σε επαφή, εκφράζουν τις απόψεις και τις αντιρρήσεις τους ή τον ενθουσιασμό τους, παρακολουθούν ταυτόχρονα τους αγώνες που τους ενδιαφέρουν· εν ολίγοις, συνδέονται με τα αθλήματα και τις ομάδες τους με πολύ ισχυρό engagement, που είναι και το ζητούμενο των marketers.

Με δεδομένο αυτό το πλαίσιο, είναι επόμενο να βλέπουμε συμφωνίες όπως αυτή του Τwitter με τη Formula 1 να διευρύνονται, και τα brands να αναζητούν νέους τρόπους να προσεγγίσουν το φίλαθλο κοινό, μεταφέροντας τις προσπάθειές τους εκεί ακριβώς που βρίσκεται αυτό: στην ψηφιακή πίστα και τα virtual γήπεδα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.