30 Απρ 2024
READING

To Αmazon δίνει έμφαση στην τεχνολογία χωρίς ταμεία για τα φυσικά του καταστήματα

3 MIN READ

To Αmazon δίνει έμφαση στην τεχνολογία χωρίς ταμεία για τα φυσικά του καταστήματα

To Αmazon δίνει έμφαση στην τεχνολογία χωρίς ταμεία για τα φυσικά του καταστήματα

Με γοργούς ρυθμούς φαίνεται πως πορεύεται το Amazon στην αποκαθήλωση των παραδοσιακών τρόπων πληρωμής στα ταμεία των καταστημάτων. Αξιοποιώντας νέες τεχνολογίες, αποσκοπεί στην εξοικονόμηση χρόνου στον πελάτη και στη διευκόλυνση των αγορών του.

Συγκεκριμένα, μέχρι και λίγους μήνες πριν, η πλειονότητα των καταστημάτων μαναβικής του Amazon, με την επωνυμία Amazon Fresh, αξιοποιούσε τη λύση του Dash Cart, μιας τεχνολογίας που επέτρεπε στον καταναλωτή να τοποθετεί τα προϊόντα στο καρότσι του και εκείνο με τη σειρά του, μέσω ενός εξελιγμένου αλγόριθμου και μιας σειράς αισθητήρων, να τα σκανάρει. Κατά την έξοδο του πελάτη από το κατάστημα μέσω του ειδικού διαδρόμου για τα εν λόγω καρότσια, τα προϊόντα τιμολογούνταν, και η εφαρμογή χρέωνε την κάρτα που είχε καταχωρήσει ο πελάτης στο λογαριασμό του Amazon.

Διαβάστε ακόμα: To Amazon κάνει προτεραιότητα την παράδοση της μίας μέρας

Ωστόσο, ο διεθνής κολοσσός δείχνει να απομακρύνεται και από αυτήν τη λύση, ανοίγοντας το πρώτο Fresh κατάστημα που αξιοποιεί την τεχνολογία Just Walk Out στην Ουάσιγκτον το προηγούμενο καλοκαίρι. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο πελάτης επιλέγει τα προϊόντα του από τα ράφια, και ένα σύστημα καμερών εντός του καταστήματος, μέσω τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης, εντοπίζει τα προϊόντα. Κατά την έξοδό του από το κατάστημα, ο πελάτης σκανάρει τη SmartShop εφαρμογή του, η οποία με τη σειρά της χρεώνει την καταχωρημένη στο Amazon πιστωτική κάρτα.

Το Amazon φαίνεται να σκοπεύει να επεκτείνει την εν λόγω στρατηγική. Το κατάστημα του Φέρφαξ είναι το πρώτο μεγάλου μεγέθους κατάστημα το οποίο λειτουργεί με την τεχνολογία Just Walk Out, αλλά και τα καταστήματα GO της ίδιας εταιρείας έχουν ενσωματώσει τον πρωτοποριακό αυτό τρόπο πληρωμής.

Σιγή ωστόσο επικρατεί από τα επίσημα χείλη του Amazon για το ποτέ θα ανοίξουν τις πόρτες τους στο κοινό τα επόμενα 3 μεγάλα καταστήματά της, για τα οποία επιβεβαίωσε όμως πως έχουν ήδη ξεκινήσει εκατοντάδες προσλήψεις προσωπικού που θα καλύψει διάφορες θέσεις.

Διαβαστε ακόμα: Ψηφιακή διαφήμιση στα φυσικά καταστήματα: το Amazon και το πλεονέκτημα των data

Λογικό συνεπακόλουθο των παραπάνω είναι το ενδιαφέρον και άλλων επιχειρήσεων για την ενσωμάτωση αντίστοιχων λύσεων στα καταστήματά τους. Το ίδιο το Amazon διαθέτει προς πώληση την τεχνολογία Just Walk Out σε ενδιαφερόμενους retailers, παράλληλα με την εμφάνιση αρκετών startups όπως οι Keyo, Grabango, Standard Cognition, Aifi, Zippin και Trigo, οι οποίες δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα και διεκδικούν το μερίδιό τους στην αγορά. Παρά το παγκόσμιο εκτόπισμα του Amazon, εταιρείες όπως οι παραπάνω βλέπουν τις προσπάθειές τους να καρποφορούν, καθώς πολλές από αυτές επενδύουν σε πιο διακριτικό data sharing, γνωστό αγκάθι στο πλευρό των μεγάλων και μη εταιρειών στην εποχή μας.

Καταλήγοντας, γίνεται εμφανής μια νέα τάση στον τομέα του retail για την απομάκρυνση από τους πατροπαράδοτους τρόπους πληρωμής, και μια στροφή στις cashier free λύσεις, στοχεύοντας στην εξοικονόμηση χρόνου στον πελάτη και συνεπώς στη διευκόλυνση των αγορών άλλα και στη μείωση των, μεγάλων ομολογουμένως, δαπανών της διατήρησης ανθρώπινου δυναμικού. Μένει μόνο να αποδειχτεί το ποιος θα κάνει τις καλύτερες κινήσεις στη διαρκώς μεταβαλλόμενη σκακιέρα της αγοράς και θα δρέψει τους καρπούς των νέων τεχνολογιών.

Mε πληροφορίες από το Retail Dive

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.