03 Μάι 2024
READING

Γιατί η BMW είναι συγκρατημένη στην αποκλειστικότητα των ηλεκτρικών οχημάτων

2 MIN READ

Γιατί η BMW είναι συγκρατημένη στην αποκλειστικότητα των ηλεκτρικών οχημάτων

Γιατί η BMW είναι συγκρατημένη στην αποκλειστικότητα των ηλεκτρικών οχημάτων
1 MIN READ
03 Μάι 2024

Παρόλο που η BMW τον τελευταίο χρόνο έχει στρέψει το ενδιαφέρον της αγοράς προς το χαρτοφυλάκιο των ηλεκτρικών οχημάτων της, αυτό δε σημαίνει ότι είναι υπέρμαχος της καθολικής απαγόρευσης των αυτοκινήτων που διαθέτουν κινητήρες εσωτερικής καύσης.

Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία έχει θέσει ως στόχο μέχρι το τέλος της δεκαετίας, το 50% των πωλήσεών της να προέρχεται από τα ηλεκτρικά οχήματα, ενώ μέχρι το 2025 θα κυκλοφορούν στους δρόμους περίπου 2 εκατομμύρια EVs BMW. Φέτος μόνο σχεδιάζει να κυκλοφορήσει στην αγορά 15 ολοκαίνουρια ηλεκτρικά οχήματα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της BMW, Oliver Zipse, μιλώντας σε ημερίδα στη Νέα Υόρκη, σημείωσε ότι, ενώ αντιλαμβάνεται πλήρως την ανάγκη των ρυθμιστικών αρχών να περιορίσουν τις εκπομπές άνθρακα της αυτοκινητοβιομηχανίας και να μειωθεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της αυτοκίνησης, δεν τάσσεται υπέρ της αποκλειστικής εστίασης στα EVs, εξηγώντας ότι, κατ’αρχάς, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε εξάρτηση από συγκεκριμένες χώρες για την προμήθεια πρώτων υλών, όπως για παράδειγμα των μπαταριών, των οποίων βασικός προμηθευτής είναι η Κίνα.

Διαβάστε επίσης: Tα επόμενα βήματα της BMW στην ηλεκτροκίνηση

Ο ίδιος αναφέρθηκε, ακόμα, στις αυτοκινητοβιομηχανίες που σχεδιάζουν σύντομα να αφοσιωθούν πλήρως στα ηλεκτροκίνητα οχήματα, τονίζοντας ότι υπάρχει ακόμη η αγορά των συμβατικών οχημάτων.

Η αγορά των ηλεκτροκίνητων οχημάτων έχει αναμφίβολα σημειώσει υψηλά νούμερα ανάπτυξης. Ωστόσο η βιομηχανία των EVs οφείλει ακόμα να λαμβάνει σοβαρά υπόψη της τις ελλείψεις που υπάρχουν στο κομμάτι των υποδομών φόρτισης αλλά και το υψηλό κόστος των ηλεκτροκίνητων. Άλλωστε υπάρχουν ακόμα καταναλωτές που θέλουν να αντικαταστήσουν το αυτοκίνητό τους, αλλά αδυνατούν να αγοράσουν κάποιο ηλεκτρικό όχημα, με αποτέλεσμα να κατευθύνονται προς τα συμβατικά οχήματα – πράγμα ούτως ή άλλως προτιμότερο από το να συνεχίσουν να οδηγούν το παλιό τους αυτοκίνητο. Όπως είπε μάλιστα χαρακτηριστικά ο Zipse, “αν δεν πουλάς εσύ πλέον μηχανές εσωτερικής καύσης, θα πουλήσει κάποιος άλλος”.

Συνεπώς, το κλειδί για μια αυτοκινητοβιομηχανία, τόσο από άποψη κέρδους, όσο και αναφορικά με το περιβαλλοντικό όφελος, είναι να προσφέρει και αποδοτικά οχήματα με μηχανές εσωτερικές καύσης. Παράλληλα, δεδομένων των συνθηκών, με τα κόστη ενέργειας και πρώτων υλών να βρίσκονται στα ύψη, είναι σημαντικό οι εταιρείες να είναι αποτελεσματικές στην παραγωγή τους, δίνοντας έμφαση στην ανακύκλωση και τη λελογισμένη χρήση ενέργειας. Έτσι μπορούν να κρατήσουν χαμηλό το κόστος της παραγωγής τους, αλλά και να ωφελήσουν το περιβάλλον, καταλήγει ο Zipse.

Με πληροφορίες από το Reuters
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.