21 Σεπ 2024
READING

Tα Starbucks κάνουν αυξήσεις στους μισθούς για όσους δε συνδικαλίζονται

4 MIN READ

Tα Starbucks κάνουν αυξήσεις στους μισθούς για όσους δε συνδικαλίζονται

Tα Starbucks κάνουν αυξήσεις στους μισθούς για όσους δε συνδικαλίζονται

Ένα δισεκατομμύριο δολάρια σχεδιάζουν να διαθέσουν τα Starbucks σε αυξήσεις μισθών, προγράμματα εκπαίδευσης και εφαρμογές αναβάθμισης των καταστημάτων τους, μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2022.

Οι αυξήσεις αφορούν τους μόνιμους υπαλλήλους και τους διευθυντές, ενώ υπάλληλοι που βρίσκονται στην εταιρεία από δύο έως πέντε χρόνια, θα λάβουν είτε 5% αύξηση, είτε 5% προσαύξηση στον κατώτατο μισθό της αγοράς, ανάλογα με το τι τους συμφέρει περισσότερο. Αντίστοιχα, όσοι εργάζονται στην εταιρεία πάνω από πέντε χρόνια, θα πάρουν αύξηση είτε 7% στον μισθό τους, είτε 10% πάνω από τον κατώτατο της αγοράς, ανάλογα με τη συνθήκη από την οποία βγαίνουν περισσότερο ωφελημένοι.

Τις αυξήσεις ανακοινώνει ο Howard Schultz, μεταβατικός CEO των Starbucks, μέχρι την πρόσληψη του επόμενου διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας, μετά τη συνταξιοδότηση του προκατόχου του, Kevin Johnson. Ωστόσο, ο Howard Schultz δε βρίσκεται τυχαία σε αυτήν τη θέση. Αυτή είναι η τρίτη φορά που ασκεί τα καθήκοντα του CEO των Starbucks, έχοντας στο παρελθόν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του brand. Τώρα, όμως, ασκεί τα καθήκοντά του σε μια περίοδο που το εργατικό δυναμικό της αλυσίδας έχει αρχίσει να κινητοποιείται, οργανώνοντας σωματεία, σε διάφορα καταστήματα των ΗΠΑ, σε ένα κίνημα που επιδεικνύει δυναμισμό μετά από πολλά χρόνια στη χώρα, με κινητοποιήσεις και από τους υπαλλήλους του Amazon, φέρνοντας στο προσκήνιο τη συζήτηση για τα εργασιακά στις ΗΠΑ.

Ο Schultz, βέβαια, έχει από την αρχή αποδείξει ότι δε βλέπει με καλό μάτι την κινητοποίηση των εργαζομένων της εταιρείας, και μάλιστα προσπαθεί δυναμικά να αντεπιτεθεί, ξεκινώντας, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, και περιοδεία στα καταστήματα για προσωπική συζήτηση με τους υπαλλήλους, σχετικά με το πώς μπορούν να βελτιωθούν οι υπηρεσίες του brand και να ακούσει τις ιδέες του. Και ενώ κάποια καταστήματα προχωρούσαν σε ψηφοφορίες και την ίδρυση σωματείων, ο Schultz άφηνε να εννοηθεί ότι τα προνόμια που σχεδίαζε να προσφέρει στους υπαλλήλους των Starbucks δε θα αφορούν τους συνδικαλιζόμενους.

Όπερ και εγένετο, καθώς, με την πρόσφατη ανακοίνωση των αυξήσεων, διευκρινίστηκε ότι αυτές και τα υπόλοιπα προνόμια δε θα ισχύσουν για τους εργαζομένους των περίπου 50 καταστημάτων που έχουν αποφασίσει την ίδρυση σωματείων. Σύμφωνα με την εταιρεία, αυτά τα προνόμια και οι παροχές, ορίζει ο αμερικανικός νόμος ότι πρέπει να συμφωνηθούν έπειτα από διαπραγματεύεις με τους εκπροσώπους των υπαλλήλων των συνδικάτων, και ότι ο εργοδότης δεν μπορεί να τις ανακοινώσει και να τις επιβάλει από μόνος του καθολικά.

Η ένωση των υπαλλήλων των Starbucks, η Starbucks Workers United, υπέβαλε καταγγελία στο Εθνικό Συμβούλιο Εργασιακών Σχέσεων των ΗΠΑ, σχετικά με αυτά τα σχόλια, λέγοντας ότι αυτές οι παροχές περιλαμβάνουν προτάσεις που έκαναν οι ίδιοι οι συνδικαλιζόμενοι υπάλληλοι, από την αρχή της εκστρατείας τους. Μιλώντας στο CNBC, σημείωσαν ότι αυτές οι αυξήσεις ήρθαν ως αντίδραση στις προσπάθειές τους να οργανωθούν και ότι θα έπρεπε να τιμήσουν τη σκληρή δουλειά που έκαναν οι συνεργάτες τους, αντιδρώντας στον εκφοβισμό του Howard Schultz, ώστε να καταφέρουν να συμβεί κάτι τέτοιο.

Από την πλευρά του, ο Schultz δηλώνει ότι αυτές οι επενδύσεις στις παροχές θα βοηθήσουν την εταιρεία να διαχειριστεί την αυξημένη ζήτηση και να φέρει επιπλέον έσοδα, αλλά και να προσφέρει μια βελτιωμένη εμπειρία στους πελάτες, ελαφρύνοντας την πίεση των συνεργατών.

Αυτός είναι μάλιστα ο τρίτος γύρος αυξήσεων για τους μπαρίστες, από τη στιγμή που τα καταστήματα Starbucks του Μπάφαλο υπέβαλαν την αίτησή τους για τη συγκρότηση σωματείου. Οι αυξήσεις αφορούν και τους διευθυντές καταστημάτων και τους βοηθούς τους. Όσο για την πρόσθετη εκπαίδευση που θα προσφερθεί, σύμφωνα με την εταιρεία αυτή δίνεται έπειτα από τις συζητήσεις του CEO και άλλων στελεχών με υπαλλήλους.

Πάντως, σύμφωνα με του New York Times, ειδικοί επί των εργασιακών σχολιάζουν ότι θα ήταν παράνομο η εταιρεία να παρακρατήσει αυξήσεις και προνόμια μόνο από υπαλλήλους που έχουν ψηφίσει για τη συμμετοχή τους σε σωματείο. Αναφέρουν ότι τέτοιες ανακοινώσεις διαβρώνουν παράνομα τις συνθήκες που υποτίθεται ότι πρέπει να επικρατούν σε εκλογές για σωματείο, καθώς δίνουν ένα κίνητρο στους εργαζομένους να μη συμμετάσχουν. Επίσης, σημειώνουν ότι αυτές οι αυξήσεις θα μπορούσαν να αποτελούν παραβίαση της υποχρέωσης της εταιρείας να διαπραγμετευτεί καλή τη πίστει με τους οργανωμένους υπαλλήλους, αφού υπονοούν ότι η συμφωνία που θα τους προσφέρει θα είναι χειρότερη για τους υπαλλήλους που συμμετέχουν σε σωματείο.

Εν τω μεταξύ, η δυναμική καμπάνια του Schultz εναντίον της οργάνωσης των υπαλλήλων της αλυσίδας δεν έχει κάνει καλή εντύπωση στους επενδυτές, αν κρίνουμε από το γεγονός ότι οι μετοχές των Starbucks έπεσαν 19% από τότε που επέστρεψε στη θέση του CEO. Παρόλ’ αυτά, η εταιρεία ανακοίνωσε κέρδη, που μάλιστα ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις της Γουόλ Στριτ.

Με πληροφορίες από CNBC και The New York Times

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.