30 Απρ 2024
READING

Κόντρα στην Apple; To Google λανσάρει smartwatch και νέα smartphones

4 MIN READ

Κόντρα στην Apple; To Google λανσάρει smartwatch και νέα smartphones

Κόντρα στην Apple; To Google λανσάρει smartwatch και νέα smartphones

Μετά από αρκετό καιρό εικασιών, για το πώς θα ήταν το «χειρότερα κρατημένο μυστικό» του κλάδου των wearables, όπως το χαρακτήριζαν, το Google παρουσίασε το πρώτο του smartwatch, το Pixel Watch, το οποίο έκλεψε την παράσταση σε ένα event με πολλά νέα λανσαρίσματα, όχι μόνο συσκευών, αλλά και λογισμικού.

Από πλευράς συσκευών, όμως, ξεχώρισαν τα επόμενα Pixel smartphones της, τα Pixel 7 και Pixel 7 Pro, αλλά, κατά βάση, το Pixel Watch, καθώς εκτός του ότι αποτελεί το πρώτο wearable του Google, θεωρείται ότι φιλοδοξεί να κοντράρει το Apple Watch, το οποίο κατέχει περίπου το 30% της αγοράς των smartwatches. H Samsung κρατά το 10%, και ακολουθούν brands όπως η Fitbit, η Garmin, η Huawei.

Η εταιρεία παρουσίασε ακόμα εντυπωσιακές αναβαθμίσεις στο λογισμικό και τις εφαρμογές της, όπως τη νέα, immersive εμπειρία του Google Maps, 24 νέες γλώσσες για το Google Translate και virtual πιστωτικές κάρτες, που θα χρησιμεύουν ως «μάσκες», ώστε να μην εισάγουν οι χρήστες στις συναλλαγές τους τα πραγματικά τους στοιχεία.

Ωστόσο, αυτό που έγινε κατά βάση σαφές είναι το πόσο μεγάλη έμφαση δίνει το Google στην προώθηση του τομέα των συσκευών της, οι οποίες, πάντως, από το 2016 που κυκλοφόρησε το πρώτο κινητό Pixel, δεν έχουν αποφέρει σημαντικά έσοδα στην εταιρεία. Eίναι προφανές όμως τώρα ότι το Google προσπαθεί να αναδείξει και αναπτύξει το οικοσύστημα του Pixel, με τρόπο ανάλογο με αυτόν που κάνει η Apple με το επιτυχημένο της Apple Watch. Εξάλλου, το Pixel Watch, το οποίο δημιουργήθηκε με τη συνδρομή της έμπειρης των wearables Fitbit, που αγόρασε το Google το 2019, δε θα είναι συμβατό με iPhone, ενώ αναμένεται να φανεί ιδανικό για τους χρήστες που χρησιμοποιούν τις smart εφαρμογές του Google για το σπίτι και όσους είναι εξοικειωμένους με τα προϊόντα Fitbit.

To smartwatch πρόκειται να κυκλοφορήσει το φθινόπωρο και ανακοινώθηκε ακόμα και η έλευση ενός Pixel τάμπλετ, γεγονός που ενισχύει την άποψη ότι το Google ακολουθεί τη φιλοσοφία της Apple, χτίζοντας ένα οικοσύστημα συσκευών που συνεργάζονται μεταξύ τους και αποκλείουν το iOS. Μοιάζει λοιπόν αποφασισμένο να αναπτύξει τον τομέα του hardware, ώστε να μη βασίζεται αποκλειστικά στη διαφήμιση, που είναι το βασικό του έσοδο και ο σκληρός επιχειρηματικός του πυρήνας. Επιπλέον, έχει λογική το brand να θέλει να έχει ισχυρή παρουσία στον κλάδο των wearables, που αναπτύσσεται πολύ δυναμικά.

Το ενδιαφέρον, βέβαια, είναι ότι, από την πλευρά της, και η Apple μοιάζει να εποφθαλμιά μερίδιο από τη διαφημιστική πίτα, το γήπεδο του Google, καθώς μόλις πριν λίγες μέρες ο Business Insider αποκάλυψε ότι ο τεχνολογικός κολοσσός θέλει να αναπτύξει τις υπηρεσίες streaming και διαφήμισης. Ειδικά για τη διαφήμιση, ειδικοί πιστεύουν ότι η Apple έχει αναπτύξει τον τομέα ήδη αρκετά, ώστε θα μπορούσε να υπάρξει ακόμα και ανεξάρτητα. Η άνοδος των εσόδων του Apple Search Ads, του καναλιού που συνδέει τους διαφημιστές των brands με τους χρήστες του App Store, άγγιξε το 238% από το 2020 στο 2021. Σε αυτό συνέβαλαν και οι αλλαγές της πολιτικής απορρήτου στις οποίες προχώρησε η Apple πέρυσι την άνοιξη, που ανάγκασαν τους developers να ξοδεύουν περισότερα για διαφήμιση στο App Store.

Διαβάστε ακόμα: Συσκευή ή υπηρεσία; Γιατί η Apple θα αφήνει τους χρήστες να επισκευάζουν το κινητό τους

Η Apple δείχνει να έχει καταλάβει τη δύναμή της να επηρεάζει τα κέρδη από διαφημίσεις, όπως φάνηκε από το πλήγμα που δέχτηκαν τα έσοδα του Facebook, καθώς η έλλειψη στοιχείων από τις αλλαγές του απορρήτου έπληξε την αποτελεσματικότητα των διαφημίσεων στην πλατφόρμα του, με αποτέλεσμα οι διαφημιστές να την εγκαταλείπουν. Τώρα, λοιπόν, η Apple φαίνεται ότι έχει αποφασίσει να αποκτήσει μεγαλύτερο έλεγχο στο πού διοχετεύονται οι διαφημιστικοί προϋπολογισμοί.

Βλέπουμε λοιπόν δύο από τους Big Tech παίκτες να θέλουν να αναπτύξουν τις δραστηριότητες τους, ο ένας στο πεδίο κυριαρχίας του άλλου. Πολλοί αμφιβάλλουν βέβαια για τη δυνατότητα του Google να αποκτήσει δυναμική σε έναν χώρο όπου η Apple κυριαρχεί όχι μόνο επειδή το κοινό πιστεύει ότι οι συσκευές της υπερτερούν, αλλά και επειδή έχει χτίσει ένα τόσο ισχυρό brand, που οι πελάτες της είναι ουσιαστικά fans της. Θα εξαρτηθεί, βέβαια, από την απόδοση και λειτουργία του Pixel Watch όταν κυκλοφορήσει το φθινόπωρο, και από την υποδοχή του κοινού.

To Pixel Watch
Με πληροφορίες από The Verge και CNN
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.