03 Μάι 2024
READING

Πώς η Arla θέλει να μειώσει τις εκπομπές μεθανίου από την κτηνοτροφία

3 MIN READ

Πώς η Arla θέλει να μειώσει τις εκπομπές μεθανίου από την κτηνοτροφία

Πώς η Arla θέλει να μειώσει τις εκπομπές μεθανίου από την κτηνοτροφία

Είναι γεγονός ότι ζούμε καθημερινά τις επιπτώσεις του φαινομένου του θερμοκηπίου. Στην πρόσφατη σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών, ηγέτες από 100 και παραπάνω χώρες αναγνώρισαν την ανάγκη λήψης μέτρων για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων που ευθύνονται για το φαινόμενο το συντομότερο δυνατόν.

Λύση σε μεγάλο μέρος του προβλήματος των εκπομπών μεθανίου από φάρμες αγελάδων προσπαθεί να δώσει η συνεργασία του κολοσσού γαλακτοκομικών Arla Foods και της Royal DSM, καθώς με τη χορήγηση ενός νέου, διατροφικού πρόσθετου ονόματι Bovaer σε 10.000 αγελάδες που εκτρέφονται σε φάρμες της Arla σε Δανία, Σουηδία και Γερμανία, ελπίζουν σε ενθαρρυντικά αποτελέσματα όσον αφορά τη μείωση εκπομπών μεθανίου.

To μεθάνιο επιβαρύνει το φαινόμενο του θερμοκηπίου 25 φορές περισσότερο από το διοξείδιο του άνθρακα, και εκτιμάται ότι θα είναι υπεύθυνο για το ήμισυ της υπερθέρμανσης που θα βιώσει ο πλανήτης μέσα στα επόμενα είκοσι χρόνια. Μάλιστα, τα στοιχεία της Statista καταγράφουν ότι οι παγκόσμιες εκπομπές μεθανίου που προέρχονται από βοοειδή, έχουν αυξηθεί περισσότερο από 10% από το 2000. Γι’ αυτό θεωρείται ότι η δραστική μείωση των εκπομπών του στην ατμόσφαιρα θα ενίσχυε δραστικά τις προσπάθειες εναντίον της κλιματικής αλλαγής, και ότι, ως εκ τούτου, δεν μπορεί να υπάρξει σοβαρή αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη αν δε γίνει διαχείριση των εκπομπών μεθανίου της οργανωμένης κτηνοτροφίας.

Διαβάστε ακόμα: Είναι έτοιμη η κτηνοτροφική βιομηχανία να γίνει βιώσιμη;

Το Bovaer είναι ένα συμπλήρωμα διατροφής το οποίο συμπιέζει το ένζυμο που προκαλεί την παραγωγή μεθανίου στο πεπτικό σύστημα της αγελάδας. Έχει άμεση δράση και διασπάται φυσικά στον οργανισμό του ζώου, ενώ σύμφωνα με έρευνες δεν επηρεάζει την ποιότητα και την παραγωγή του γάλακτος.

Το συγκεκριμένο πρόσθετο αναπτύσσεται και μελετάται από την DSM εδώ και μια δεκαετία σε 14 χώρες, ενώ διατίθεται στην αγορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Χιλή, τη Βραζιλία και την Αυστραλία. Στη δε Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι το πρώτο πρόσθετο διατροφής που έλαβε έγκριση, γεγονός που καθιστά σαφή όχι μόνο την αποτελεσματικότητά του στη μείωση εκπομπών μεθανίου αλλά και τη μη επικινδυνότητα του προϊόντος για τα ζώα και τους ανθρώπους.

Σύμφωνα με έρευνες της DSM, το Bovaer δύναται να μειώσει τις εκπομπές μεθανίου σε ποσοστό ως και 30%, ενώ σύμφωνα με τις δηλώσεις από την Arla, τα αποτελέσματα της χρήσης του συμπληρώματος σε μία από της φάρμες της εταιρείας ήταν ενθαρρυντικά, καθιστώντας την εν λόγω συνεργασία στο πιλοτικό αυτό πρόγραμμα ένα από τα μεγαλύτερα βήματα της Arla στον περιβαλλοντικό τομέα.

Διαβάστε ακόμα: Έρευνα | Οι καταναλωτές δεν είναι πρόθυμοι να πληρώσουν ακριβότερα για αγαθά αναγεννητικής γεωργίας

Ξεκινώντας το καλοκαίρι του 2022, η Arla θα συνεργαστεί με τους ιδιοκτήτες των φαρμών για τη διάθεση του Bovaer, και μετά τον εμπλουτισμό της τροφής των αγελάδων με το πρόσθετο θα μελετήσει δείγματα γάλακτος ώστε να αποδειχθεί εάν το γάλα των συγκεκριμένων αγελάδων επηρεάζεται από τη χορήγηση του Bovaer, δηλώνοντας πως αν τα αποτελέσματα είναι τα αναμενόμενα, η εταιρεία θα διπλασιάσει τη χρήση του σε 20.000 αγελάδες.

Γίνεται αντιληπτό λοιπόν, πως μέσω συνεργασιών και κοινής επιστημονικής έρευνας και καινοτομίας, μπορούν να δοθούν άμεσες και δραστικές λύσεις σε προβλήματα που αφορούν το περιβάλλον που εφόσον δεν αντιμετωπιστούν θα ταλανίζουν τον πλανήτη όλο και περισσότερο με την πάροδο των ετών.

Με πληροφορίες από το Foodnavigator-USA
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.