02 Μάι 2024
READING

Γιατί το Google ανοίγει φυσικά καταστήματα

4 MIN READ

Γιατί το Google ανοίγει φυσικά καταστήματα

Γιατί το Google ανοίγει φυσικά καταστήματα

Το Google ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα ανοίξει ένα κατάστημα λιανικής πώλησης στο Μπρούκλιν. Πρόκειται για το δεύτερο κατάστημα της εταιρείας στη Νέα Υόρκη με πρώτο το κατάστημα-ναυαρχίδα στο Τσέλσι, το Google Store, πέρυσι. Η εταιρεία τόνισε ότι το νέο κατάστημα θα είναι ένα από τα επερχόμενα συνοικιακά καταστήματα που σκοπεύει να ανοίξει.

Διαβάστε επίσης: Τάση: τα online brands ανοίγουν φυσικά καταστήματα

Το κατάστημα στο Μπρούκλιν πρόκειται να ανοίξει στις 16 Ιουνίου, ενώ η τοποθεσία περιλαμβάνει μια καλλιτεχνική εγκατάσταση από τον καλλιτέχνη Olalekan Jeyifous που ζει στο Μπρούκλιν. Οι πελάτες μπορούν να επισκεφθούν το κατάστημα για να δοκιμάσουν τα προϊόντα hardware της Google, όπως το Pixel 6 Pro ή το Nest Audio. Το κατάστημα περιλαμβάνει έναν χώρο με καναπέδες, ώστε οι αγοραστές να μπορούν να φανταστούν πώς θα ήταν να χρησιμοποιούν συγκεκριμένα προϊόντα της Google στο σπίτι. Ο χώρος θα χρησιμοποιείται επίσης για τη φιλοξενία τοπικών εκδηλώσεων και εργαστηρίων.

Πέρα από τη δοκιμή προϊόντων, οι πελάτες θα μπορούν να παραλάβουν αντικείμενα που έχουν κάνει παραγγελία οnline από τα ράφια Grab & Go. Ακόμα, οι καταναλωτές θα μπορούν να αναζητήσουν βοήθεια και υποστήριξη για τα προϊόντα Google στο γραφείο “Here to Help”. Ακόμα, λαμβάνοντας υπόψη τα σχόλια των πελατών του καταστήματός του στο Τσέλσι, το Google αποφάσισε να προσθέσει επίσης υπηρεσίες υποστήριξης, όπως οι επισκευές τηλεφώνων Pixel.

Το κατάστημα θα περιλαμβάνει επίσης διαδραστικές οθόνες που δείχνουν πώς συνδυάζονται το υλικό και οι υπηρεσίες του Google. Για παράδειγμα, οι πελάτες θα μπορούν να εξερευνήσουν τα προγράμματα τηλεφώνων Google Fi, να ανακαλύψουν τα χρώματα του Pixel που αρέσουν περισσότερο στον καθένα ή να μάθουν τι χρειάζεται για να γίνουν οι θήκες των τηλεφώνων πιο βιώσιμες.

Διαβάστε επίσης: Έρευνα | Οι καταναλωτές αναζητούν ψηφιακές δυνατότητες στα φυσικά καταστήματα

Η Google έχει πειραματιστεί με τις βιτρίνες καταστημάτων εδώ και καιρό και έχει δοκιμάσει pop-up καταστήματα. Ωστόσο, φαίνεται ότι τώρα παίρνει ακόμα πιο σοβαρά τις εμπειρίες λιανικής πώλησης με αυτή τη δεύτερη τοποθεσία. Οι τοποθεσίες λιανικής φαίνεται επίσης να αποτελούν μέρος μιας μεγαλύτερης ώθησης υλικού για την εταιρεία. Το Google σκοπεύει να υιοθετήσει μια υβριδική προσέγγιση προβάλλοντας την τεχνολογία του, συνδυάζοντας την ψηφιακή με τη φυσική παρουσία και μάλιστα αναδεικνύοντας και τιμώντας παράλληλα και την κοινότητα στην οποία βρίσκεται το κατάστημά της. Υπάρχουν και άλλοι retailers, οι οποίοι έχουν ανοίξει συνοικιακά καταστήματα, δίνοντας έμφαση και στην ανάδειξη των τοπικών κοινοτήτων, εκτός από την προβολή των προϊοντων τους. Μερικά παραδείγματα είναι η Express, το Bloomingdale’s και η Nike.

Στο μεταξύ, το Google δεν είναι η μόνη μεγάλη τεχνολογική εταιρεία που άνοιξε πρόσφατα φυσικό κατάστημα. Τον περασμένο μήνα η Meta άνοιξε το πρώτο της κατάστημα στην Καλιφόρνια. Το κατάστημα αυτό έχει ως στόχο να παρουσιάσει τα gadgets της Meta, όπως ακουστικά εικονικής πραγματικότητας και έξυπνα γυαλιά που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι πελάτες στο metaverse. Αντίστοιχα, το νέο κατάστημα του Google επιδιώκει επίσης να αναδείξει τα τεχνολογικά προϊόντα του στις βιτρίνες.

Η επιλογή του Google να δημιουργήσει φυσικά σημεία προώθησης των προϊόντων του, και μάλιστα σε επιλεγμένες γειτονιές, δείχνει πως ο τεχνολογικός κολοσσός δεν έχει μείνει αδιάφορος στην τάση των μεγάλων brands, ανεξαρτήτος του κλάδου τους, να κάνουν αισθητή την παρουσία τους σε επιμέρους κοινότητες και να αποκτούν μια “αποκεντρωμένη” φυσική παρουσία, προσαρμοσμένη και συντονισμένη με τις κατά τόπους “κουλτούρες”. Φαίνεται ότι η προτίμηση που δείχνει το κοινό στις φυσικές αγορές είναι σαφής, ακόμα και για τεχνολογικούς κολοσσούς όπως η Meta και το Google, που συνειδητοποιούν ότι, για να κερδίσουν τους καταναλωτές και να τους οδηγήσουν να επιλέξουν τις τεχνολογίες τους και τις εφαρμογές τους, πρέπει πρώτα να τους κερδίσουν και στον φυσικό κόσμο, προφέροντάς τους αξιόλογες εμπειρίες.

Μάλιστα, το γεγονός ότι το Google επέλεξε διαφορετικές συνοικίες με τη δική τους κουλτούρα, την οποία θέλει επιπλέον να τιμήσει, υποδεικνύει ότι θέλει να κερδίσει το κοινό δείχνοντας ότι το καταλαβαίνει, ότι είναι σε επαφή με την πραγματικότητα και τους ανθρώπους – γι’ αυτό ένα μεγάλο φυσικό κατάστημα σε ένα αναμενόμενο γεωγραφικά κεντρικό σημείο ίσως δε θα ήταν αρκετό.

Με πληροφορίες από το Retail Dive
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.