02 Μάι 2024
READING

Τάση | «Tech-free» ξενοδοχεία χωρίς wifi και τηλεοράσεις

5 MIN READ

Τάση | «Tech-free» ξενοδοχεία χωρίς wifi και τηλεοράσεις

Τάση | «Tech-free» ξενοδοχεία χωρίς wifi και τηλεοράσεις

Μελέτη του 2018, στην οποία συμμετείχαν 2.000 ενήλικες στις ΗΠΑ, αποκάλυψε ότι οι περισσότεροι ελέγχουν τα τηλέφωνά τους κατά μέσο όρο 80 φορές ημερησίως, ή μία φορά κάθε 12 λεπτά, όσο βρίσκονται σε διακοπές. Ορισμένοι ελέγχουν το τηλέφωνό τους έως και περισσότερες από 300 φορές κάθε μέρα. Μια δεύτερη μελέτη που διεξήχθη το ίδιο έτος και με το ίδιο μέγεθος δείγματος απέδειξε επίσης ότι το 43% των ενηλίκων των ΗΠΑ δυσκολεύεται να αποσυνδεθεί εντελώς από τη δουλειά, ενώ βρίσκεται σε διακοπές.

Το ανησυχητικό είναι ότι αυτά τα ευρήματα αφορούν μια εποχή προ πανδημίας. Η πανδημία έκανε αυτήν την κατάσταση πολύ χειρότερη εισάγοντας εφαρμογές όπως το Zoom και το Slack. Η πανδημία έκανε τους ανθρώπους να δουλεύουν εξ αποστάσεως και θόλωσε ακόμα περισσότερα τα όρια μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, ενώ διεύρυνε ακόμα περισσότερο την επικάλυψη δουλειάς και ελεύθερου χρόνου.

Η δουλειά εξ αποστάσεως ναι μεν έδωσε μεγαλύτερες δυνατότητες για ταξίδια και διακοπές, αλλά έκανε επίσης τους ανθρώπους να την παίρνουν μαζί τους όπου κι αν πηγαίνουν, εφόσον πλέον η φυσική τους παρουσία δεν είναι απαραίτητη συνεχώς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχουν πολύ μεγάλη δυσκολία να αποσυνδεθούν από τις ηλεκτρονικές τους συσκευές ακόμα και στις διακοπές και να παραμένουν προσκολλημένοι σε αυτές χάνοντας σε μεγάλο βαθμό την ίδια την ουσία των διακοπών.

Διαβάστε επίσης: Πόσο θα ταξιδέψουν οι άνθρωποι φέτος;

Και πριν την πανδημία, όσο η τεχνολογία έκανε άλματα και εξελισσόταν, τόσο περισσότερο εισαγόταν στη ζωή μας και γινόταν αναπόσπαστο κομμάτι της και προέκταση του χεριού μας – ακόμα και στις διακοπές. Ήδη από το 2018, τα ξενοδοχεία είχαν εντοπίσει την εξάρτησή των ανθρώπων από την τεχνολογία. Μερικά από αυτά, μάλιστα, δραστηριοποιήθηκαν για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου, δημιουργώντας, για παράδειγμα, “phone-free zones”, δηλαδή χώρους όπου τα κινητά απαγορεύονταν σε πισίνες και εστιατόρια. Κάποια, μάλιστα, έφτασαν στο σημείο να προσφέρουν ειδικά προνόμια και διάφορες εκπτώσεις σε όσους σέβονταν την πολιτική απαγόρευσης τηλεφώνων.

Technologyfree ξενοδοχεία

Τώρα, στο 2022, μετά από δύο χρόνια περιορισμών από την πανδημία Covid-19 και από την αυξανόμενη εξάρτηση από την τεχνολογία, το καθεστώς “technology-free” προσφέρεται πλέον ως παροχή σε αρκετούς προορισμούς, τους οποίους αναζητούν οι επισκέπτες ακριβώς για αυτόν το λόγο. Οι άνθρωποι δυσκολεύονται ξεκάθαρα να απορρίψουν τις ηλεκτρονικές τους συσκευές αυθόρμητα και έτσι φαίνεται ότι επιθυμούν λίγη ώθηση.

Διαβάστε επίσης: Oι τάσεις στα ταξίδια το 2022

Το Sheldon Chalet ατην Αλάσκα, για παράδειγμα, δε διαθέτει τηλεοράσεις, τηλέφωνα, πέρα από το τηλεφωνικό σύστημα έκτακτης ανάγκης, ή wifi σε ολόκληρη την ιδιοκτησία του. Αυτό έχει να κάνει και με το γεγονός ότι στην τοποθεσία που βρίσκεται η συγκεκριμένη εγκατάσταση, λόγω του υψόμετρου, η ισχύς του σήματος δεν είναι και η καλύτερη. Όμως τώρα, με αυτή την τάση να ανεβαίνει, το Sheldon Chalet μπορεί να χρησιμοποιήσει και ως πλεονέκτημα αυτό το χαρακτηριστικό, ως μια επιπλέον ώθηση προς τους ανθρώπους να απολαύσουν τις διακοπές τους και να αφήσουν στην άκρη τις ηλεκτρονικές συσκευές. Μάλιστα, η εταιρεία τονίζει ότι είχε από την αρχή όραμα να δίνει στους ανθρώπους την ευκαιρία να αποσυνδεθούν από την πολυάσχολη ζωή τους και να κάνουν πραγματικά διακοπές.

Άλλο παράδειγμα είναι το Wylder Hope Valley στην Καλιφόρνια, το οποίο δε διαθέτει τηλεόραση και wifi, με εξαίρεση τους κοινόχρηστους χώρους του. Οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν ξύλινες σάουνες, ενοικιάσεις ποδηλάτων, ξεναγήσεις στην ύπαιθρο. Αντίστοιχα, καμία από τις άλλες τοποθεσίες του Wylder δεν διαθέτει τηλέφωνο.

Ακόμα και μεγαλύτερες ξενοδοχειακές μάρκες υιοθετούν μια προσέγγιση χωρίς τεχνολογία, επιδιώκοντας να επεκτείνουν τις ανέσεις πολυτέλειας χαμηλής τεχνολογίας και υψηλότερης ανθρώπινης επαφής. Το Rosewood Little Dix Bay έχει αφαιρέσει τις τηλεοράσεις από τα δωμάτιά του, ενώ πρόσφατα λάνσαρε μια νέα συλλογή παιχνιδιών, σχεδιασμένη για να ενθαρρύνει τους επισκέπτες “να αποδυνδεθούν για να επανασυνδεθούν”.

H τάση εντοπίζεται ακόμα σε ξενοδοχεία εξωτικών προορισμών ή και με διαφορετικές προσεγγίσεις, όπως για παράδειγμα συμβαίνει στη Villa Stéphanie στο Μπάντεν Μπάντεν, στη Γερμανία, όπου κάθε δωμάτιο είναι εξοπλισμένο με ένα κουμπί που με ένα πάτημα κλείνει το wifi και όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές. Εδώ η “ψηφιακή αποτοξίνωση” είναι επιλογή του πελάτη.

Είναι τα Techfree ξενοδοχεία το μέλλον;

Αν και τα ξενοδοχεία χωρίς τεχνολογία είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα – και ωφέλιμη – τάση, το πιθανότερο είναι ότι δεν αποτελούν ακριβώς το μέλλον της φιλοξενίας και είναι αρκετά δύσκολο να γίνουν mainstream. Ο κυριότερος λόγος είναι ότι ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες εσόδων για τα ξενοδοχεία είναι τα επαγγελματικά ταξίδια.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα επαγγελματικά ταξίδια έχουν αρχίσει να ανακάμπτουν, έστω και περιορισμένα, καθώς οι επιπτώσεις της πανδημίας συρρικνώνονται και είναι αρκετά προφανές ότι οι ταξιδιώτες που ταξιδεύουν για επαγγελματικούς λόγους δεν θα μπορούσαν ποτέ να επιλέξουν τέτοιου είδους ξενοδοχεία ή ξενοδοχεία χωρίς internet. Πέρα από ό,τι αφορά τα επαγγελματικά ταξίδια, και οι κανονικοί ταξιδιώτες μπορεί να έχουν ορισμένες υποχρεώσεις που να μην αναβάλλονται και να είναι απαραίτητη η πρόσβαση σε wifi. Αυτοί είναι μια ακόμα κατηγορία ατόμων που θα αναγκαστεί να απορρίψει τα tech-free ξενοδοχεία για τη διαμονή της.

Διαβάστε επίσης: Γιατί τα επαγγελματικά ταξίδια μάλλον δεν πρόκειται να ανακάμψουν

Από την άλλη, αυτό δε σημαίνει ότι αποκλείεται να αυξηθούν τα ξενοδοχεία που κρατούν μακριά την τεχνολογία. Οι άνθρωποι δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να αποσυνδεθούν, αλλά έχουν πλήρη επίγνωση ότι το να ξεκουραστούν και να απομακρυνθούν από την τεχνολογία, ειδικά στις διακοπές τους, είναι εξαιρετικά σημαντικό. Το μόνο που χρειάζονται, ίσως, είναι να βρεθούν στο σωστό μέρος.

Με πληροφορίες από το Inside Hook
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.