03 Μάι 2024
READING

Έρχονται οι πληρωμές με βιομετρικά δεδομένα | Το νέο πρόγραμμα της Mastercard

4 MIN READ

Έρχονται οι πληρωμές με βιομετρικά δεδομένα | Το νέο πρόγραμμα της Mastercard

Έρχονται οι πληρωμές με βιομετρικά δεδομένα | Το νέο πρόγραμμα της Mastercard
1 MIN READ
03 Μάι 2024

Όλο και μεγαλύτερη δημοτικότητα αποκτά η τεχνολογία επεξεργασίας βιομετρικών δεδομένων στον τομέα των οικονομικών υπηρεσιών, όπου προωθείται ως μια ασφαλέστερη εναλλακτική στους κωδικούς PIN και τα passwords, αλλά και για την ευκολία που προσφέρει στους καταναλωτές η χρήση της.

Με τις βιομετρικές κάρτες η ταυτοποίηση γίνεται με την ανάλυση και την επαλήθευση βιομετρικών δεδομένων του κατόχου τους, δηλαδή με βάση τα φυσικά και συμπεριφορικά χαρακτηριστικά τους, που μπορεί να περιλαμβάνουν το δακτυλικό τους αποτύπωμα, την ίριδα του ματιού, τα χαρακτηριστικά του προσώπου, την αναγνώριση της φωνής, ακόμα και τις κινήσεις του σώματος.

Την τάση, που ακολουθούν κατ’αρχάς μεγάλες εταιρείες χρηματοοικονομικής τεχνολογίας, έρχεται να υιοθετήσει τώρα η Mastercard, που ανακοίνωσε πριν από λίγες μέρες ότι λανσάρει στις υπηρεσίες της ένα πρόγραμμα για checkout αγορών με τη χρήση βιομετρικής τεχνολογίας. Μετά την αρχική πιλοτική εφαρμογή στη Βραζιλία και έπειτα στη Μέση Ανατολή και την Ασία, οι υπηρεσίες θα προσφέρονται στους λιανεμπόρους μέσα από συνεργασίες με εταιρείες που ειδικεύονται στις τεχνολογίες αυτές σε όλο τον κόσμο, ώστε το εργαλείο να μπορεί να διατεθεί διεθνώς, αλλά και για να εξασφαλιστεί ότι τηρούνται όλες οι απαιτούμενες προδιαγραφές για την ασφάλεια των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων των καταναλωτών. Οι προδιαγραφές αυτές καθορίζονται λεπτομερώς για τους οικονομικούς οργανισμούς αλλά και τις fintech εταιρείες που συμμετέχουν στα προγράμματα αυτά, ώστε να εξασφαλιστεί το απόρρητο των καταναλωτών, οι οποίοι μπορούν να χρησιμοποιούν αυτές τις υπηρεσίες τόσο για τις online, όσο και για τις φυσικές αγορές τους, μέσω των αντίστοιχων εφαρμογών των λιανεμπόρων.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι οι καταναλωτές θα μπορούν να ελέγξουν τον λογαριασμό τους και να ολοκληρώσουν την αγορά τους ή να κάνουν check-out και να πληρώσουν περνώντας το χέρι τους πάνω από έναν reader ή απλά χαμογελώντας στην κάμερα.

Εκπρόσωποι της Mastercard υποστηρίζουν ότι η υιοθέτηση αυτών των τεχνολογιών στον τρόπο που πληρώνουμε είναι απαραίτητη, αν θέλουμε να είμαστε συντονισμένοι με τον τρόπο που εργαζόμαστε και ζούμε την καθημερινότητά μας και ότι αυτός ο νεός τρόπος πληρωμών έρχεται ουσιαστικά ως μια επιλογή με τις υψηλότερες προδιαγραφές ασφάλειας.

Διαβάστε ακόμα: Η Mastercard λανσάρει την πρώτη κάρτα πληρωμών που μπορεί να χρησιμοποιήσει κρυπτονομίσματα

Εκτός από την ασφάλεια, που συνδυάζεται με την ευκολία και την άνεση, όπως λέει η Mastercard, η εταιρεία προωθεί το νέο της πρόγραμμα και με το επιχείρημα της μεγαλύτερης ασφάλειας από υγειονομικής άποψης, κυρίως για τους λιανεμπόρους, αφού οι αγορές γίνονται ουσιαστικά εντελώς ανέπαφα. Επιπλέον, στα χαρακτηριστικά των υπηρεσιών αυτών ενσωματώνονται και τα προγράμματα loyalty αλλά και οι δυνατότητες για εξατομικευμένες προτάσεις αγορών για τους καταναλωτές, με στόχο να προσφερθεί μια πιο ολοκληρωμένη αγοραστική εμπειρία.

Βέβαια, η Mastercard δεν είναι πρωτοπόρος σε αυτόν τον τομέα. Ήδη, από το 2020, το Amazon έχει λανσάρει το πρόγραμμα Amazon One, μια εφαρμογή ταυτοποίησης μέσω βιομετρικών δεδομένων, που οι καταναλωτές συνδέουν με τους λογαριασμούς τους στο Amazon, ώστε να πληρώνουν χρησιμοποιώντας την παλάμη του χεριού τους. Το Amazon One χρησιμοποιείται μάλιστα σε κάποια καταστήματα της Whole Food.

Διαβάστε ακόμα: Διαφημίσεις όταν ονειρευόμαστε: το νέο όπλο των διαφημιστών

H αγορά που γνωρίζει τη γρηγορότερη και μεγαλύτερη ανάπτυξη στη χρήση βιομετρικών δεδομένων είναι αυτή της Ανατολικής Ασίας, όπου και οι καταναλωτές δείχνουν περισσότερο εξοικειωμένοι αλλά και, κυρίως, όλο και περισσότεροι λιανοπωλητές προχωρούν στο να ενσωματώσουν αυτές τις τεχνολογίες στις δυνατότητες που προσφέρουν, γεγονός που εκτιμάται επιπλέον ότι θα διευρύνει και το πελατολόγιο των τραπεζών στην περιοχή, καθώς θα αυξάνονται όσοι υιοθετούν αυτές τις νέες υπηρεσίες.

Ένα από τα σοβαρότερα ζητήματα που απασχολούν, βέβαια, όσον αφορά τις βιομετρικές τεχνολογίες, είναι αυτό της ασφάλειας των προσωπικών δεδομένων των χρηστών τους. Εδώ, μάλιστα, υπάρχουν δύο ζητήματα, που αφορούν αφενός τον προβληματισμό του προσωπικού απορρήτου, αφετέρου τις διαφορετικές πολιτικές και τους ρυθμιστικούς νόμους που ισχύουν – ή θα ισχύσουν – κατά τόπους, με τους οποίους θα πρέπει να συμμορφώνονται oι εταιρείες που προσφέρουν αυτές τις υπηρεσίες.

Με πληροφορίες από το Retail Dive
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.