01 Μάι 2024
READING

Τα Μy market κλείνουν το μάτι στην Generation Z

4 MIN READ

Τα Μy market κλείνουν το μάτι στην Generation Z

Τα Μy market κλείνουν το μάτι στην Generation Z

Οι έρευνες που καταγράφουν καταναλωτικές συμπεριφορές στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς φέρνουν το τελευταίο χρονικό διάστημα στο προσκήνιο τη νέα γενιά που θα πρωταγωνιστήσει στην αγορά έως και το 2030. Ο λόγος, για την Generation Z, που απαρτίζεται από τους σημερινούς 20άρηδες έως και 30άρηδες. Θεωρείται μάλιστα ότι αποτελούν ένα ιδιαίτερα δυναμικό τμήμα πληθυσμού με καταναλωτική ισχύ, που θα αγοράζει περισσότερο και εντονότερα σε σύγκριση με άλλες ηλικιακές ομάδες στην χρονική περίοδο αναφοράς (έως το 2030).

Ο ρόλος της Γενιάς Z θεωρείται άκρως επιδραστικός ως προς τις τάσεις που διαμορφώνονται στην αγορά και θα διαμορφωθούν προσεχώς αλλά και για την επίδραση που ασκεί ως προς τις αγοραστικές συνήθειες και προτιμήσεις στον κοινωνικό και οικογενειακό του περίγυρο.

Η πλατφόρμα της Metro και το κενό που είδε στους Gen Z-ers

Ο όμιλος Metro στην Ελλάδα και επί της ουσίας η αλυσίδα καταστημάτων My market είδε τη συγκεκριμένη δυναμική που αναπτύσσεται στην αγορά και αποφάσισε να κινηθεί προς ικανοποίηση των ανθρώπων που ανήκουν στη συγκεκριμένη δυναμική ομάδα καταναλωτών, την Generation Z. Γι’ αυτό και μία από τις κινήσεις που αποφάσισε να υλοποιήσει η αλυσίδα My market είναι να φέρει tablets στα καταστήματά της στα διάφορα επιμέρους τμήματα.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα tablets, που απευθύνονται κατά κύριο λόγο στη Γενιά Ζ, θα δίνουν τη δυνατότητα στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα αλλά και σε όποιον το επιθυμεί, να αναζητά τα προϊόντα του κρεοπωλείου ή άλλων τμημάτων στα καταστήματα My market και στη συνέχεια να προχωράει στην παραγγελία του. Η παραγγελία του θα ετοιμάζεται και την ίδια στιγμή ο καταναλωτής θα μπορεί να συνεχίζει τα ψώνια του στο κατάστημα χωρίς να χρειάζεται να περιμένει στην ουρά.

Διαβάστε ακόμα: Οι 5 πιο καινοτόμες τεχνολογίες σούπερ μάρκετ που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή 

Ο λόγος για τον οποίο γίνεται αυτό ωστόσο δεν είναι για την αποφυγή της ουράς. Αυτό που έχει διαπιστώσει η αλυσίδα σούπερ μάρκετ από έρευνες που έχει αξιολογήσει για να καταλήξει στη συγκεκριμένη απόφαση, είναι ότι οι νέοι της Generation Z δεν επιθυμούν την απευθείας διάδραση με τον άνθρωπο που εξυπηρετεί στο κρεοπωλείο ή στον πάγκο των τυριών. Αντιθέτως όμως είναι απολύτως εξοικειωμένοι με την τεχνολογία. Και το γεγονός αυτό ώθησε την αλυσίδα να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις τους με αυτόν τον τρόπο. Καθώς λοιπόν θα κάνουν παράλληλα τα υπόλοιπα ψώνια τους, θα λαμβάνουν γραπτό μήνυμα, έχοντας καταχωρήσει τα στοιχεία τους προηγουμένως στην παραγγελία, μέσω της ταμπλέτας. Το μήνυμα θα τους ειδοποιεί ότι η παραγγελία τους είναι έτοιμη και εκείνοι θα πηγαίνουν να την παραλαμβάνουν.

H κίνηση αυτή ξεκίνησε ήδη να υλοποιείται πιλοτικά σε δύο καταστήματα My market. Η παραγγελία που θα δίνει ο πελάτης θα είναι προσομοιωμένη σε περιβάλλον e-shop, ενώ ο κάθε πελάτης θα μπορεί να δεχτεί προτάσεις για pairing αλλαντικών και τυριών με κρασιά.

«Ένταξη» στο TikTok

Δεύτερο πυλώνα για να πιάσει το κοινό της Ζ η My market είναι η είσοδός της στο TikTok. Αυτήν τη στιγμή το TikTok αποτελεί τον δημοφιλέστερο προορισμό για βίντεο, με 2,7 εκατομμύρια χρήστες στην Ελλάδα. Μάλιστα, όπως προκύπτει από ευρήματα των My market, oι Gen Z-ers παρασύρουν και τους Millennials προς τη συγκεκριμένη εφαρμογή, με αύξηση της χρήσης του κατά 11% μέσα σε ένα έτος στις ηλικίες 25-44 ετών. Ταυτόχρονα, οι χρήστες του TikTok στην Ελλάδα που διαδρούν μέσω της δημοφιλούς πλατφόρμας αυξήθηκαν κατά 1,7 εκατομμύριο μέσα σε ένα χρόνο.

Αποτυπώνοντας τη στιγμή

Το TikTok είναι η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης που αποτυπώνει τη στιγμή. Με πάνω από 2 δισεκατομμύρια λήψεις και 850 εκατομμύρια ενεργούς μηνιαίους χρήστες, φιλοξενεί παθιασμένους οπαδούς που απολαμβάνουν τις νέες τάσεις και τη δημιουργία περιεχομένου.

Η πλατφόρμα δίνει στις μάρκες την ευκαιρία να προσεγγίσουν το κοινό τους με οργανικό και διασκεδαστικό τρόπο. Σύμφωνα με μελέτη μεταξύ διαφημιστών και influencers, το TikTok ενδυναμώθηκε κατά τουλάχιστον 85% κατά τη διάρκεια της πανδημίας και το 73% των χρηστών περνούν μία έως πέντε ώρες την ημέρα στην πλατφόρμα.

Στο επίκεντρο του TikTok είναι τα βίντεο σύντομης μορφής, τα οποία αγγίζουν ένα κοινό που τόσες πολλές επωνυμίες προσπαθούν να προσεγγίσουν, την Generation Z. Σχεδόν το ένα τέταρτο της βάσης των χρηστών του TikTok είναι 18 έως 24 ετών και περισσότεροι από τους μισούς είναι κάτω των 34 ετών ή και Μillennials.

Η My market, που ποντάρει στην τεχνολογία και ταυτόχρονα προσπαθεί να κερδίσει τις νεότερες γενιές, ήδη διαθέτει λογαριασμούς σε όλα σχεδόν τα δημοφιλή μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στο Facebook η σελίδα My market έχει περισσότερα από 570.000 likes, στο Instagram έχει 47.500 ακόλουθους και στο LinkedIn περισσότερους από 12.500.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.