01 Μάι 2024
READING

Οι μέτοχοι των Amazon και Meta απορρίπτουν ψηφίσματα για τα δικαιώματα των εργαζόμενων και το περιβάλλον

3 MIN READ

Οι μέτοχοι των Amazon και Meta απορρίπτουν ψηφίσματα για τα δικαιώματα των εργαζόμενων και το περιβάλλον

Οι μέτοχοι των Amazon και Meta απορρίπτουν ψηφίσματα για τα δικαιώματα των εργαζόμενων και το περιβάλλον

Οι μέτοχοι του Amazon απέρριψαν δεκαπέντε συνολικά προτάσεις που είχαν υποβάλει προς ψήφιση μετοχικοί επενδυτές, οι οποίες αφορούσαν κατά βάση τα εργασιακά δικαιώματα για την υγεία και την ασφάλεια των υπαλλήλων στις αποθήκες, καθώς και άλλα κοινωνικά θέματα αλλά και ζητήματα περιβαλλοντικής πολιτικής της εταιρείας αναφορικά με τη χρήση πλαστικού. Αφορούσαν ακόμα και τις υποψηφιότητες για τα μέλη του συμβουλίου της εταιρείας.

Για παράδειγμα, μια πρόταση από την ομάδα ακτιβιστών επενδυτών Tulipshare ζητούσε τον ανεξάρτητο έλεγχο για τις συνθήκες εργασίας και τους μισθούς των υπαλλήλων των αποθηκών. Ο CEO της Tulipshare χαρακτήρισε το ψήφισμα την «αρχή για τον αγώνα των δικαιωμάτων των εργαζομένων» και δήλωσε ότι αναμένει την ανακοίνωση των ακριβών αποτελεσμάτων, έχοντας την πεποίθηση ότι, παρότι απορρίφθηκε, έτυχε σημαντικής υποστήριξης από τους μετόχους.

Αυτού του είδους τα ψηφίσματα δεν είναι δεσμευτικά, αλλά συνηθίζεται, όταν κερδίζουν ένα σημαντικό ποσοστό υποστήριξης, της τάξης του 30 ή 40 τοις εκατό, να λαμβάνονται υπόψη από τις εταιρείες με κάποιον τρόπο.

Διαβάστε ακόμα: Το πρώτο σωματείο εργαζομένων του Amazon και η παγκοσμιοποιημένη αγορά

Το διοικητικό συμβούλιο του Amazon αντιτάχθηκε στις προτάσεις, λέγοντας ότι αφορούσαν θέματα τα οποία έχουν ήδη αντιμετωπιστεί. Συνήθως, οι μέτοχοι ακολουθούν τις προτάσεις του συμβουλίου. Ο εκτελεστικός πρόεδρος της εταιρείας, Jeff Bezos, ελέγχει συνολικά το 12,7% των συνολικών ψήφων. Πάντως, αν και οι προτάσεις των ακτιβιστών επενδυτών απορρίφθηκαν, οι μέτοχοι ενέκριναν τις αποζημιώσεις των στελεχών και τα μέλη του συμβουλίου.

Αναλυτές σημειώνουν ότι τόσο το περιεχόμενο όσο και ο αριθμός αυτών των προτάσεων, που μπορεί να θεωρηθεί ρεκόρ, αντικατοπτρίζουν στις επιχειρήσεις την ενίσχυση μιας επενδυτικής πολιτικής που βασίζεται στις αρχές της περιβαλλοντικής, κοινωνικής και εταιρικής διακυβέρνησης (ESG), που ζητά όλο και περισσότερο από τους μετόχους να αξιώνουν μεγαλύτερη εταιρική υπευθυνότητα. Στις ΗΠΑ, την τάση ενισχύουν πρόσφατες κυβερνητικές ρυθμίσεις που διευκολύνουν τους επενδυτές να υποβάλλουν τέτοιες προτάσεις για ψηφίσματα και δυσκολεύουν τις εταιρείες να αποφύγουν να φέρουν τις προτάσεις αυτές προς ψηφοφορία.

Μάλιστα, το ρεκόρ των δεκαπέντε προτάσεων του Amazon αναμένεται να σπάσουν σήμερα οι δεκαεπτά προτάσεις που έρχονται προς ψήφιση στην Alphabet, μητρική του Google, των οποίων το περιεχόμενο έχει επίσης χροιά κοινωνικής δικαιοσύνης.

Διαβάστε ακόμα: Οι εργαζόμενοι στην Apple, την πιο πολύτιμη εταιρεία του κόσμου, θέλουν να ιδρύσουν σωματείο

Αλλά και στον έτερο κολοσσό της Big Tech, τη Meta, παρατηρούνται ανάλογες κινήσεις, ενώ στην τελευταία συνεδρίαση των μετόχων την περασμένη εβδομάδα υπήρξε έντονη κριτική και εντάσεις από τους μετόχους, που κατηγόρησαν τον CEO, Mark Zuckerberg, ως «ελιτιστή ολιγάρχη». Οι μέτοχοι δεν είναι ευχαριστημένοι από τον τρόπο που λειτουργούν οι αλγόριθμοι του Facebook, που προωθούν ρητορικές μίσους, υπονομεύουν τη δημοκρατία, και έχουν αρνητικό αντικτυπο στην ψυχική υγεία των παιδιών.

Έτσι, κατατέθηκαν αντίστοιχα δώδεκα προτάσεις που στόχο είχαν να υπάρξει ανεξάρτητος έλεγχος στο Facebook και το Instagram, και να περιoριστεί η δύναμη του Zuckerberg. Ωστόσο, καμία από τις προτάσεις δεν έλαβε πάνω από το 30% των ψήφων, γεγονός που αντικατοπτρίζει και πόσο καλά ελέγχει την εταιρεία ο CEO της.

Με πληροφορίες από Guardian
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.